Friday, October 27, 2006

Raya 1427H

Raya taun ni best. Sebelum raya lagi, sumer adik beradik dah kumpul. Along balik ngan abangnyer, angah balik ngan abang ngah dan ally farisnya, am dan kuarganya, acu datang gak malam raya tu dan kami sekeluarga. Sumer adik beradik pakat buka posa last day kat umah mak. Seronok aku rasa, mungkin lebih lagi mak ngan abah rasa bila tengok sumer anak-anak dia ada.

Anak-anak aku dah aku janjikan main bungapi malam raya lepas solat isya'. So, dorang tunggu betul time isya', cecepat solat, terus ajak ayah dia gi tunggu dorang nak main. Tulah masa paling syok bila jadi bebudak, main bungapi reramai. Aku teringat zaman aku dulu, bulan posa tentu ada main bungapi dan mercun. Sekarang, aku tak bagi la anak aku main mercun, dorang dapat bungapi jer pun dorang dah happy.

Raya pertama pagi lepas solat raya, sumer kumpul nak bermaafan kat umah mak lagi. Ingat aku nak control macho, tak mo sesedih, but... bila pegang je tangan abah, mak and adik beradik dan ipar duai, ayaq mata mulalaaaa deraihnya mengalir, tatau kenapa, mungkin sebab kesyahduan raya la kot... huaaahhh! Aku memang tak tahan, even kanda pun tangkap leleh!

Pastu, tiba sessi amik gambo sekeluarga... Tah bila nak cuci, tataulaa!
Pastu, semua orang tinggalkan rumah pi balik kg memasing. Tinggal aku and family. Bosan la kanda and bebudak, tatau nak buat haper. Pada aku, hari ni la nak lepak-lepak, sambil makan-makan, minum-minum dan tido -tido.. gitu. Aku terdengar kanda dok ngeluh, tiga empat kali kebosanan. Dia ajak gi Pahang ari tu jugak.. NO way man, dah janji raya kedua, tunggu jer la... Jadi, stay jer la, walau aku tau, dia punyala bosan... layannnn!

Malam pulak ujan punya la lebat giler, bila berenti, kami kuar gi Summit square ngan ct and along. Makan kfc lepas nak tengok wayang sumer tiket abiss, even citer tamil pun sold out. Sakan yek?

Hari ni dah raya ke 4, esok aku nak buat open house... tah sapa la yang nak datang! Tak taulaa, kita tunggu dah lihat jer la yek?

No comments:

Post a Comment