Saturday, March 19, 2016

Hatiku disakiti lagi

Wahai blog.. kenapa dia dah tak sayangkan aku lagi?  Kenapa dia dah x dulik nak buat aku suka sikit?  Kenapa dia dah xkisah lagi bab menemankan aku?

Mak tingin nak makan bubur kacang.  Mana nak cari selain buat tentulah boleh beli.  Along msg kata gitu.  Kanda.. eh tanak panggey kanda la dah.. panggey laki ckup.. laki yg balik dr neman kawan sevis keta kol 4.30 tadi dah siap makan.. tgk tv.. tido.  Aku x tido.. baca buku sket.. x leh leno.. layan baca2 lah sket.  Bila msg along masuk ingat nak manja2 ajak kanda teman gi pasa malam beli bubur kacang.  Beria mengejut dan memujuk.. berjaya?  "Mmm.. tanak lah.. awak pegilah dgn along"
Nak pegi dgn abang.. jomlah.. teman saya bang..

"Taknaklah.. nape awak nak paksa2 saya pulak?".. "bukannya saya nak beli apa2pun.. nak ikut awak beli itu ini.. buat apa?".."awak pegi jerlah.."

Abg apa2 pun dah tanak dgn saya kan.. sampai ati abang..

Macam tu lah situasi sedih dan buat aku rasa tak diperlukan lagi.  Kisah macam ni boleh buat aku lari dari rumah dan maybe tinggalkan je dia.  Laki apa kalu sekadar teman bini beli barangpun rasa dah sangat menyusahkan.  Laki yg rasa bini hanya utk siapkan makan dan lipatkan kain dan kemaskan rumah jer.  Laki yg bila org tengok eh.. dia masih ada bini laa.. tp dia sebenarnya xde hati dah pd bini dia.  Sekadar nama lakibini jer.  Itulah kisahnya dia.  Cuba aku tanya kat dia.. melenting dia marah .. tapi dia tak sedar.. cara dia melayan aku dah mmg buat aku bukan sapa2 lagi..

Sakit benar hati ni... ya Allah.. kau ampunkanlah aku ini..


Friday, March 18, 2016

Jumaat yg berkat

Assalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh.. pokoba korang semua?  Alhamdulillah aku sihat.  Tumit la cedera sikit.. haha.. ngadu lagi kan?  Ye.. aku mmg suka manja2 ngadu2.. and oso ngada2.  Kdg2 org layan.. selalunya org wat donno.. kihkih.. teringat bab layan.  Nak keluar umah tadi tanya ameer anak kecik aku yg umur 14 taun tu.. yg sedang cuti skolah tu.. umi nak pakai but harini... adik tolong pakaikan yer?  Yg mana dia tanya.. aku mikir lak.. yg ijau tua ala velvetty keraih or yg kulit yg kak nita bagi kemarin?  Ameer kata pakai la stokin mi.. selalu dia akan pakaikan aku stokin sambil aku duduk kat kusi if aku nak pakai sneakers.  Ameer la yg rajin memanjakan aku.  Maybe dia pun mau dimanja dgn membuat mende2 camtu je dgn aku.  Lain2 servis ameer yg special pd aku ialah.. mencabut bulu ketiak.. eheee.. korang cabut how?  Aku ada anak yg sudi membantu begini.  Dia dr kecik aku ajarkan tolong buat ini utk umi.  Eheee.. kdg2 layan la kerenah dia jugak.. macam ni la.. macam tu la.. tapi aku suka dia buat keje ni.  Lagi satu.. cari kelemumur.  Suruh jugak dia cari uban kat paler aku nih.. tp dia kata.. uban tu tanda org mukmin.. ekekek.. jadi dia tamo cabut.. uih.. kelemumur tu pun bukan dia reti sangat.. just nak berkepit dgn dia.. 5, 10 minit.  Jadilah kan?  Kadang upah dia melampau2 lakk.. nak marah pun ya kengkadang.. tapi kutahankan jua lah kan..

Ameer skrg aku bg special tugas.. mengemas rumah sementara aku balik keje nanti masak.  Alahai bukannya susah ngat.. menyapu, kalu dia rajin dia vacuum.  Mengemas meja makan.. lap2 ke.. susun2 la.. peh tu.. make sure kain yg aku or ayah dia basuh.. dia sidai... pehtu.. keluarkan or letak kat bahagian atas barang2 basah like ikan.. ayam.. udang utk aku mudah masak.  Tak lama la nunggu defrost kan?  Boleh harap sangat kann?  Ye lah dulu masa dia kecik aku tren abg dia buat semua2 tu.  Skrg sapa lagi aku nak mintak tolong, ye tak?  Aku ni bukannya membuli weh.. aku nak dia tau buat keje.. jangan kekok kalu kena buat keje2 rumah.  Masakpun kalu ada masa or kesempatan aku ajarkan dia.  Nampak dia pun cam minat tu.  Korang pun boleh la tren.  Anak lelaki ke ppuan ke semua kena belajar tu.  Skill rumahtangga.  Jangan ajar beza2 jantina utk buat mende2 berkaitan rumahtangga.  Bukan utk memudahkan kita jer.. tp utk membiasakan dia smpai dia dewasa nanti.  I mean lepas kawen ke.. buleh jd dia lebih cekap bila dah biasa, kannnn?

Eh kau.. panjang lebau nau dah aku nulis.  Ni dalam tren lagi.  Baru kg batu.  Harini kanda xdpat mengantar aku gi keje sebab dia ada job awal pagi.  Kol 6 td udah keluar.  So.. aku gi sendirilah nampaknya.

Hari jumaat aku selalu anggap hari yg dah ujung minggupun.  So.. keje pun hati girang.. ekekek.. bila aku tak hati girang?  Cewahhh.. menggirangkan hati sendiripun skill jugak.. walaupun kita semua tau yg kita sendiri bertanggungjawab utk mengawal emosi kita kann?  Bila kita fokus utk senyum dan bawakan keceriaan dlm diri kita.. in sya Allah baiklah jadinya hari2 kita itu.  Banyakkan mengingat Allah.. Dia akan sama mengingat kita. ..

Senyum.. syukur masih hidup.. sabar dgn apa jua yg berlaku.  Ok lah.. nak wassap ira shahira ajak bfast.  Korang jgn nakal sgt ok?

Adios!


Thursday, March 17, 2016

Tercuit hati ini

Tadi aku takde keje.. since iPower system closed 12noon.. aku nganga.. nak borak dgn gang2 kat grup skolah.. semua menyepi.. nak borak dgn bopren mmg tak layan.. jadi apa aku buat?  Layan ig jer.. terjumpa lak yg lawak2 tu.  Ngekeh2 jugak la tadi.  Dah puas gelak.. aku switch lak baca blog peeja and oso diana yg biasa aku baca.  Ni la timenya.. time xdo kojo.  Alangkah seronoknya baca blog pasal kasih syg suami isteri.  Ntah blog sapa tak ingat.. tapi macam laki dia sayang beno dia sepenuh hati.  Mula2 anniversarry ke 3.. pehtu 4.. pehtu langkah udah 7 taun.. masih baru kawen dlm pikiran aku sbb blom 10 taun kan?  Tapi itulah.. cinta suami isteri ni patut makin lama makin kuat.. makin mesra.. makin boleh terima pasangan ko seadanya.  Cewahh.. macam aku la kononnya.  Udah idup bersama lebih 20 taun kau.. dah takde apa2 lagi yg tinggal.. semua dah bagi.. ekekekke.. begitulah dahsyatnya percintaan aku dan kanda.. kann?

Peh tu tgk lak pasangan celebrity.. wawa zainal dgn aeril zafril.. oh soh sweet.  Mmg teringin sgt nak jadi ruper tu.  Zaman aku dulu xde menatang fb tweeter ig ke jadah ni semua.. yg ada camera je amik gambo kan?  Tu pun filem kalo sempat cuci.  Dedulu mmg aku suka ngat bergambo.. ehh.. sekalangpun sama la...ekekekk.. tak boleh blah rasanya.. suka.  Well.. kalu cek balik filem2 yg sempat cuci jd gambo.. mmg penuh album dr mula2 kawen.  Dr sblom beranak smpai la anak2 beso.  Aku ingat lagi.. lepas kawen je aku and kanda pakat beli kamera.. sblom tu mmg xde kamera pun.. numpang gambar dr kamera org je kau.  Apa ke nama kamera tu.. bukan canon la tapi.  Apa ntah.. tak ingat la.  But for sure la bukan dslr ke dlsr.. tp kan.. kali kamera baguih pun pic tak amik takde makna jugak.. ye tak?  Kalu amik pun x upload pun xbest gak.  Entahlah.. tak paham aku bab kamera ni.  Sejak kamera fon fungsi lg baik, and kamera aku tu dah rosak.. aku xde lagi beli kamera.  Maybe hempon je pun dah baguih pada aku kot.  Since pakai 3310 lagi aku dah selfie.  Masa tu panggel camwhoring.. ekekekke.. gilo.  But it was still fun beb!  Maybe hati sudah jatuh cinta dgn mengambil pic buat kenangan.  Begitulah aku dan dunia bergambo.

Ehh.. lalut jauh.  Td citer pasal pasangan baru kawen bercinta.. ni dah kisah gamba plak.. hehee.. lantak.  Ni tengah ada mood nak bercerita.. korang telan je la k?  Haa.. pastu aku tengok pasangan syamsul yusof dgn wife dia puteri sarah tu.  Oh so cute pasangan ni.  Laki hensem.. bini cantik.  What else yg boleh kita harap selain kecomelan mereka memberi semangat kepada pasangan masing2.  Syamsul yusof tu macam serius orgnya nmpak tapi bila bab selfie dgn bini dia.. nampak cam loving sangat.. jeles gak aku tau.. matilah nak jeleskan laki org wehh.. hehee.. bab syamsul aku tingat lak.. movie munafik aku tak tengok lagi.. hari tu pegi tiket abish.. nak pegi bila ntahnya.. nanti lah kan?  Ajak bopren katanya pi lah dgn kawan2.. takyah tggu dia.. hmmm.. mmg kawan2 je la nampaknya.. tapi ntah bila.  Ajak dia gi mana2pun da takmau.. hukhuk.. ajak pun tentu buat sedey jer.. baik xyah ajak... kann?

Pastu aku tgk syahezi sam.. pastu aku tengok akim and stacy plak.  Cinta sangat kan?  Nampak romantik laki bini.  Harap sampai bila2 la korang romantik dgn pasangan k?  Luangkan masa menjadi romantik kalaupun korang bukanlah naturally romantik ok?

Tu je kot dulu..
Tren dah smpai kg batu.
Chow chincau..

cemana membuatnya?

korang pernah makan tomyam?
nipu kalu kata tak pernah.. lainlah kalu korang bukan org mesia.. org nigeria ke.. org scotland yard ke, org nepal ker.. kan?  ekekek.. bukan isu org mesia or luar.. aku saja nak kongsi cara paling mudah buat tomyam yg rasanya sedap sangat and light2 jer tak serabut sgt.  aku belajar dari anak buah aku, actually anak buah laki aku nama dia hanny.  hanny asal dari siam, kawin dgn anak buah laki aku apa ntah nama budak tu.. lupa dah aku.  tapi mmg aku nak buat tomyam apa2 je pun mmg aku guna resepi mudah ini jer.  takyah beli pes tomyam or kiub tomyam itu.. takyahhhh..

all you need is just limau nipis.  aku pernah try dengan lemon.  tak berapa sedap.  pernah try dgn sunkist.. jugak nggak kena dong.. yg paling sesuai ialah.. limu nipis.. so, berapa banyak?  utk satu hidangan or seperiuk sedang, sebijik limau nipis dah cukup.  so here we go.  malam tadi den masak tomyam udang.  check this out:


tomyam udang
7ekor udang sederhana besar
1 biji limau nipis
5 biji cili api
1/2 bawang besar
1 batang serai (ketuk or potong 2)
1 tomato
350 gm cendawan (cam real je berat tu/segenggam or lebih pun takpe wehh)
garam
ajinomoto
air
gula

cara masak
basuh udang, potong yg tajam2 and janggut segala bagai, masukkan dalam periuk yg berisi air dan letak atas dapur, bukak api, api sedang2 jer ok?
masukkan serai
masukkan cili api yg dipotong serong or just ketuk
masukkan bawang besar yg dipotong serong
masukkan tomato yg dibelah 6
perahkan jus limau nipis dan make sure jgn sampai biji dia terlepas masuk.. ekekeke
bila dah mendidih, letak garam and ajinomoto sikit, rasa...
masukkan gula, rasa lagi, kalu dah ok dengan tekak, bagus..
kacau lagi sampai cendawan betul2 masak (cendawan kalu tak masak dimakan boleh menyebabkan kita gelak takboleh berhenti.. ekeekekeke)
tutup api

boleh dihidangkan panas2 dgn nasi and telo dadar
selamat mencuba, okeh?










hanya cinta yg bisa

ku fikir ku tak pernah pantas utk bahagia
sejak kau pergi
dalam ketidaktahuanku
kini kau kembali
membawa bingkisan kebahagiaan
yg aku ingat pernah kau curi dariku dulu
kau tawarkan lagi utkku...

jangan lagi kau pergi
dari hidupku
takkan mudah utkku bila sendiri
biar kita miliki rasa bahagia
ingin selalu bersama di dalam ruang dan waktu

ku sadari bukan hanya kau kembalikan mimpiku
hadirmu kini
membuat ku percaya lagi
bahkan lebih indah dari mimpi2 ku

hanya cinta yg bisa
menaklukkan dendam
hanya kasih sayang tulus yg mampu menyentuh
hanya cinta yg bisa
mendamaikan benci
hanya kasih sayang tulus yg mampu menembus ruang dan waktu



-jiwang tengahari-
-agnes monica-

Wednesday, March 16, 2016

semoga saja

semoga saja kau dengar dan merasakan
getaran di hatiku
yg lama haus akan
belaianmu
seperti saat dulu
saat2 pertama kau dakap dan kau kecup bibir ini
dan kau bisikkan kata
kata aku cinta kepadamu...

-tetap lagu feveret teman-


Malfunction

Mornin peeps.. pokoba?  Aku harini alhamdulillah sihat.  Harap korang semua pun sama lah yer.

Apa ceta harini?
Aku nak citer aku semangat nak buat keje harini 16hb kan.. cam biasalah closing system kojo banyak nak cepat by 12noon.. tup tup system kami problem pulokkk.. makanya tak dapatlah buat apa2 keje sementelah walaupun minggu ni aku kena duty buat codes.. makanya sangkutla haaa.. redha je la.  Biar ostrolia yg settle kan bab system nih.. kita ni kat msia bersabar dan bertabahlah.. aku rasa kejap je ni.  Kalu dapat smpai esok pun xpe.. sebab bukannya salah kita.. system tuu.. ekekekke

Pd yg lain yg baru nak mulakan tugas or yg dah lama mulakan tugas or yg masih menyuap sarapan.. diucapkan selamat bertugas.  Ikhlaskan hati dalam bekerja.  Buatlah keje dgn bersungguh2.  Jgn layan politik keje.. jgn pulak memijak org lain waima mengadu domba ke boss utk naik dan jangan menyebuk keje org lain sedangkan keje engko pun ntah apa2.. ekekek.. ingat tu, ok?

Chow bebeh!






Tuesday, March 15, 2016

faham lah aku sekarang...

sejak dua menjak ni.. mmg aku kena masak bila balik keje.  along dah berhenti masak sebab anak and laki aku komplen itu ini.  kesian tau masak2 susah2 pehtu org komplen.  cam tak hargai.  abis tu, den la kono masak.  sobab den bukan full time office workers, but i m a full time bini, i masak lahh.  tapi sobab i pun kojo macam laki i, so, apo yg i terdayo masak yo la i cubo masak, ok?

kdg2 copek la siap sebab ameer kuarkan siap2 ayam or ikan or udang or sotong defrostkan sblom dia pi skolah.  i balik cuma terus masak je.  masak yg terdaya je la.  kdg2 mood tak mai langsung or penat teramat penat sampai rasa nak tiba kat umah, letak henbeg, nak landing teruih ataih katil.  masa tu pakat makan beli je la.. or makan megi je leerrr..  kadang2 laki balik buat muka, kita soh dia beli je lah.. beli utk semua, kannn?  nak makan sedap bukan boleh paksa2.. tak sedap kang.. ekeekkek

buleh je nak masak, tapi kena sabar lah menanti.  kalu lepas masak aku tinggalkan je segala mak nenek piyuk yg tak sempat basuh tu, pandai2 la kanda tulung basuh pas makan.  dia basuh tak???  nampak cam paham.  aku malas nak suruh.. tapi kalu dia tulung tu.. alhamdulillahhhhh..





Monday, March 14, 2016

Jangan separuh hati....

Bagaikan terdengarnya suara
Menghakis mengikis naluri
Mengeruhkan jernih suasana
Dan meretak harapan

Tiada erti aku merindu jika kau tak ingin bertemu
Apa gunanya bercinta di dalam kepura-puraan
Yg lafaz cinta hanya bibir
Namun diri tak seringnya hadir
Di saat engkau diperlukan
Aku hampa

Usah dikelirukan cinta
Yg terkusut jiwa merana
Jgn dengan separuh hati
Diri ini kau cintai

Usahlah renung hanya dimata
Renungkanlah ke dasar hati
Renunganmu telusnya pasti
Berarasy ke syurga cinta

Menanti kunjungan hampir pasti
Mengharap titis embun pagi
Dan bagai menadah gerimis
Yg masih pulang pergi














senin

senin datang lagiiii.. hoyehhh
ramai org tak suka senin.. sebab apa tak suka.. sebab senin bukan masuk dalam senarai ujung minggu.. katalah ujung minggu is sabtu ahad senin... pasti selasalah menjadi hari yg dikerah utk pi keje.  ekekekek.. aku suka je hari apa pun.  sebab dah tanggungjawab.  lagi2 senin tu hari pertama yg menentukan permulaan minggu bekerja tu.  eh salah.. kalu islam.. hari pertama is ahad.. so, ikutnya.. kita mulakan hari kita tu dengan hari ahad.. cuti, so okay lah.. takde hal.. hari kedua baru masuk keje.. ekekekek.. apa2 pun hari semua sama.. ada keberkatan jika keberkatan yg kita cari, ye tak?  senin tu hari kelahiran baginda Rasululllah SAW, tentu besar maknanya pd kita ni.  Senin pun org yg ramain puasa sunat akan amik senin dan khamis utk buat puasa sunat. haa.. kan bagus tu senin?

hehehe.. takde mende nak citer sgt pun.  aku keje harini.  2 org team member takde.. tinggal 2jer.  1 cuti, 1 mc.  maka manyaklah keje bila dorang masuk nanti.  aku buat keje aku je lerrr.. ekekeke

malaysia sedang sangat2 panaih waktu ni.  korang semua jangan keluar sangat.  minum air banyak2.  yg tak sihat tu.. berehatlah.. yg sihat tu teruskanlah menjaga kesihatan.  angkat berat, senaman and all

ok, nak lunch jap.  tata