Saturday, January 10, 2015

neeson

Korang kenai ke neeson?  Amal anak aku kata.. rupanya mamat ni ada blakon citer starwars.. dia perasan.. aku lak tak minat star wars.. so x amik pot sangat la pelakon2 nya..heee.. dia sejak abis spm kejenya mendonlod movie jer pastu layan satu satuu.. jeles aku tauu..

Nak citer pasal movie aku tgk tadi.. "taken 3" tajuknya.  Actornya tentulah liam neeson.  Aku mmg ikut taken dr yg 1st.  This guy mmg tangkas sgt.  Otak pun bijak sgt.. taulah citer2 cam ni kann.. tak leh la lawan bab imaginasi omputeh ni kann.. so aku suka watak dia yg cool.  Sayangkan anak pompuan dia dan jaga sgt2 family dia walaupun dua dah divorced dgn bini dia yg ala2 model rupa and gaya tu... heee.. panjang lak aku citerkan haa.. tapi pointnya sini.. harini aku sedih dan nangis dlm banyak bab kat taken 3.  Mana tak sedih.. aku bygkan dr sudut anak dia bila ex wife dia mati di bunuh.  Walaupun dia dah cerai.. dia tetap syg bini dia.  Time dia tgk mayat wife dia kat bilik mayat tuu.. time anak dia sedih dan asyik ingat mak dia sambil cium baju2 mak dia tu aku mmg tak dapat tahan worr.. sedihh.. bab2 family aku akan nangis lah.. macam biasa.  Walaupun katanya citer ni ganas aku tetap suka tengok ketangkasan mamat neeson ni mendahului polis dlm hal2 cari pembunuh ex wife dia tu.  Aku bleh bagi 4 bintang lahh.. ana shuka laa.. ana hepi dan fuash hati lahh..

And for next movie on my list would be "in the woods" and "the fast n furious 7".. kalu terdekat ni nak pi tengok "seventh son".. tu pun beshh.. nanti kita gi tengok ye ling?  Ekeke..  merancang kan perlu?  Okeh?

Scene paling x boleh blah but aku ckup tabik dlm taken 3 tadi ialah keta porsche tu lajunya boleh membuatkan sebuah kapalterbang kecil tercabut rodanya.. lagsung x bley terebangg ha kauu.. oh so great masa tu.. bertarung nyawa nak selamatkan anak yg disayangi.. itulah dia kasih syg seorang ayah.. u cannot buy that any where in d world.. okey?  Sekian.. hik.


Ni pun anak aku gak.. walau anak sedara.. siti.. aku tetap sayang macam anak kandung tauu.. huk huk...

lauk paling mudah tapi disukai dia..

Assalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh.. pekaba semua?  Sihat la kot?  Kalu tak sihat makanlah ubat, pi  kinik ker.. urut ke.. pendek kata..usahalah mencari kesembuhan.. okey?

Aku dah rehat ni.. kanda and azmeer tgh makan malam tu.  Akmal takmo makan lak malam ni.  Aku tadi sblom kol 5 dah mkn kat fudkot giant bt caves lepas balik dr festival city.  Nape tak makan kat festival jer kan?  Sebabnya kanda pi hantar jam aku yg tercabut batu berlian kat jam tu kat kedai jam dlm giant tu.. so kena pi amik la sebab dah siap repair.. tu pasai la aku makan lunch situ.. heee.. late lorr.. sebab movie 1.40 till 3.40.. tot tet tot tet smpai giant lewat la teman lunch.  Kanda tak mo makan katanya kenyang lagi pas sarapan lewat kot.  Dia kenen2 kata nak makan nanti kalu lapar.  Nak makan lauk sardin kat umah.  Hmm.. paham tak tu?




Masak lah aku lepas maghrib tadi.  Lauk kari ikan ada byk lagi, aku tambah lauk sambal sardin and telor dadar dgn bawang besau.  Zass.. masak jer nasik.. semua lauk dah ready.  Nunggu nasik lak lamo pd hal nasik yg ku tanak dulu.. ke aku masak cepat sgt?  Bukan susah masak pun kalu bahan semua ada dah.. kann.. jadi rajin2kanlah dirimu ke dapur wahai surianiiii.. pesanan jugak pd semua pembaca blog ni yg pandai masak.. rajin2 la memasak utk org yg anda sayang.. masaklah apa yg dia suka supaya dia lebih sayang kita.. ehh iklan lakk.  Macam laki aku ni mudah je mintaknyer malam ni.  So peluh2 sikit jer.. ni dah rehat haa.. layan blog lak.. kann?


Thursday, January 08, 2015

tanak naik tren?

semalam aku cuti mc.
harini dah keje balik
sebenarnya aku kan suka keje
nak buat cemana blom rezeki nak keje surirumah, biarlah dulu aku teruskan karier aku sebagai pekerja.. ekekek.. membebel pulak pagi ni, padahal keje dah berderet nunggu kau su.. ehek..

takpe.. aku taip pantas, nak citer apa yek tadi. oh yea.. pengalaman di dalam tren pagi tadi membuatkan aku lebih berhati2.  apa jadi dalam tren?  bukan aku punya pengalaman, ini ialah ira shahira, my bff punya pengalaman.  dia selalu kalu ada  hal2 yg tak berkenan di hati dia, dia akan wassap dgn aku share her things.  ada sekali tu, dia ditolak2 nak berimpit duduk sebab org sebelah nak beri peluang pada sorang pompuan pregnant duduk.  ira was wondering org yg nak diberi duduk tu gemuk ke pregnant.. tu pun kita kena perati baik2.. ekekek.. and the other lady yg sebelah ira tu plak taknak beralah but to make sure ira kena himpit sebab dia nak bg that standing pregnant lady tu duduk.  dah kena himpit2 ira pun pahamlahhh.. dia bangun.. so.. the moral of the story tu apa?  if you feel like doing kebaikan, do it laa.. u shd just bangun yourself.,, pelik gak org gini.

situasi macam2.. dari dalam van nak ke stesen pun macam2 staff. ye lah pwc ni..my firm ni, ada sediakan van untuk staff yg parking area kl sental and staff yg nak ke kl sentral, so memudahkanlah.  ira plak selalu terjumpa dgn org2 pelik.  ada sekali tu staff tu cun amat, tapi ada bau yg sgt special.  ntah rambut dia ker.. ntah body odor ke tak dapat plak nak den pastikan, but it was sure bau yg tak menyenangkan.  bukan sekali dua ira kena dok dekat dgn staff ni.. hehehe.. nasiblah iraaa.. kadang2 Allah turunkan seseorang yg cantik itu dengan ujian kepada org2 di sekeliling dia.. kan kan?

pastu satu lagi, ada awek ni pakai earfon, tapi kuatnya, ira buleh dengar sebab terlalu kuat lettew.. ntah dia sedar ke tidak yg org lain buleh dengar.  special kann?  pahtu lak, lagu yg didengar tu, lagu omputeh, diulang2 banyk kali.  lepas abis, ulang lagi dan lagi dan lagi.  so i told ira.. maybe dia baru dapat lagu tu, and nak prektis nyanyi kat karaoke, tu pasallah dia kena dengar banyak2 kali.. ekekekek.. macam2 kan? and this lady yg dengar lagu ni agak vogue penampilannya.. taulah kalu ira yg kata vogue tu, mmg vogue laaa.. and to top it up.. masa kami bfast pagi tadi, ira nampak lagi awek tu kat plaza.  okay la.. still dengan earfon special dia.. tapi kali ni aku tak dengar la lagu dia.. eheheheheh

tulah dia.. public transport aku yg aku kasihi ialah komuter batucaves - kls- batu caves.  selalu dapat duduk je pagi or petang balik and i am so thankful.  cumanya kalu balik lewat, harus sedia nak lari ke parking je laa.  no pob with the train, but the parking is quite sunyi and menakutkan.  aku lari sokmo kalu malam.  dah pulak malam, takde sapa menjaga dah.  anjing banyak, tapi org lebih menakutkan.. ekekekek

adios.. thanks ira, for sharing your stories..

Wednesday, January 07, 2015

nyut nyut nyut

Aku shakit gigi.. dah lama gaham ni sakit.  Dah 2 minggu x silap aku.. makan pun x sedap sebab dia dah goyang.  Gaham ni gaham atas belah kiri.  Kadang kita lupa tujuan gaham tu dan fungsi gaham pada hidup kita.  Pd hal sgt besar gunanya dlm idup kita ni.. lagi2 yg suka makan cam aku ni kan? Hehee..
So.. drpd terus sakit baik aku cabut jer.. jgn biarkan ia lebih lama menderita di dalam mulut aku ni.  Mungkin dah sampai masa dia berehat dr tugas penting dia.

Lega sangat bila dah cabot.  In sya Allah akan tumbuh lagi.. eheheh.. ngarut la pulakk.. takkan tumboh dahh.. aku redha jer gigi cabut or gugur.  Time dah masa kann?  Antara tanda2 kubur sudah manggil... tapi aku masih bertatih2 buat amal soleh.. huhuu😢😢😣😣😣




Pasni posing tutup mulut jer senyum.. sbb gigi dah kurang??.. oh tidakkkk

Tuesday, January 06, 2015

sambal tumis sotong

Harini wa nak share resepi pasal sotong.. tapi kali ni sambal tumis sotong..

Compare udang and sotong wa suka sotong agii.. sbb sotong ada liat2 and sotong takdok kulit.. heheh..

Ehh.. lets go to the recipe lah..

Sambal tumis sotong

Bahan2 nya:

600g sotong basah
1 biji bawang besar

Bahan2 tumis:
4 sudu besar cili giling , tambah jika mau lg pedas
4 biji bawang merah - tumbuk atau dadu
3 biji bawang putih - tumbuk atau ptg kecil
Garam
Gula
Ajinomoto
Cili sos  2 sudu besar
minyak masak 3 sudu besar

Caranya..
panaskan minyak dalam kuali..
masukkan bawang merah and bawang putih, kacau hingga garing, masukkan cili giling hingga pecah minyak.. betul2 pastikan cili itu ckup2 masak
masukkan gula dan garam secukup rasa
masukkan cili sos dan kacau rata
Last skali masukkan sotong basah dan bawang besar..
kacau sekejap je sbb sotong cepat masak
tutup api.. ehh.. rasa dulu kot2 x masin kann.. tambah garam or gula dan ajinomoto sebelum tutup api selepas puas hati rasanya..

Taraaaaaa....

Apa yg penting dlm setiap resepi sambal ialah making sure cili giling itu ditumis betul2 hingga garing.. kalu x garing rasa x sedap.. rasa mungkin pahit and dikhuatiri sakit perut bila perut anda jenih senstip.. gitu..

Selamat mencuba!!