Wednesday, May 06, 2015

nak cuti

time aku nak print kenapa kau buat hal?

so aku malas lah haa.. dah called it..

skrg ni menghitung hari jumaat ni nak pi bercuti.
actually opis buat away day.  ke sepang je, punn.. goldcoast katanya.. Avani sepang.  hari sabtu ke ahad.  but since jumaat is termasuk sepatutnya 1 hari keje yg kena dikorbankan.. staff boleh pilih satu hari, either jumaat or sabtu. so, 3 hari la berjimbanya.  pi mana?
excited and cant wait lorrr..
asik kena tinggai dgn laki, baik pi dgn opis mate.. ekekeke
no lah.. yg tu tak ley buat apa la kann
dia punya cuti mmg tak bley bawak aku katanya

baju tepi pantai tak beli lagi weh
eheee
tak sabor rasanya


last away day, naik boat besau you.. teringat masa tu

janji

janji
ya saya janji
mudah benar berjanji
tapi mengotakannya mmg payah
maybe lupakan langsung pernah berjanji juga, ni lagi teruk
lebih baik kita jangan berjanji
lebih baik kita berusaha je buat apa yg termampu
lebih baik kita berdoa dan berusaha bersungguh2 dapatkan apa yg kita maukan itu
lebih baik kita lepaskan saja org2 yg berjanji dgn kita dulu dan kita doakan yg baik2 saja utk dia
lebih baik kita lepaskan saja dia
lebih baik buat dia tiada ikatan janji lagi, lebih bebas berusaha
lebih baik kita perbaiki hidup kita, walau tak seindah mana, kita usaha supaya selalu bahagia..
sebab utk bahagia hati, harus tabah hati, tenang hati, berlapang hati.. 
lepaskan semua yg terbuku
lepaskan supaya kita tak rasa terikat dgn janji2 itu

bila terjadi begini kita akan berpikir
benarkah kita ni penting lagi dalam list hidup dia
huhuuu.. 



Tuesday, May 05, 2015

isterimu tukang masakmu jua

apa buat cuti 4 hari wahai suri?
sapa yek panggil aku suri?
boss aku dlu kat bank ada sorang, nama en. fauzi, dia panggil aku suri, since then semua kat dept tu panggil aku suri.. tapi dept aku masa tu 4 org je.. corporate finance namanya.. eheheee.. lama giler pengalaman tu, baru abis study aku dapat keje kat permata merchant bank, now dah apa ntah nama bank tu.  pastu kat grup smsb, suzana dorang panggil su, so aku lah kena panggil suri.. eheheh.. aku suka je, sebab suri ni nama yg agak feminin pada aku yg agak brutal nih.. cewahh.. butal la sangat, asik nangeh je keje aku brutal?  well.. yg penting ialah kita tau bila nak nangis dan bila nak jadi brutal.. kehkehkeh.. mapuh ayat cover diri. suri tu singkatan surirumah kannn.. hmmm.. hmmm..

sebenarnya nak citer apa tadi yek.. oh yes.. citer pasal cuti 4 hari, jumaat sabtu ahad senin.  ni dah selasa dah balik keje. oh yes.. keje is my part time and you shd all know that being a wife and mother is my full time job.  lantakkkk.. i want it to be like this.  dua2 pun aku tak berapa mahir lagi.  masih belajar dua2 pun.  huhuuu.. lagi2 kanda.. semua aku buat pun tak kena je pada dia.  at times aku mmg nak givap dah.  bila aku bengang, aku selalu kata.. naper dia tak buat, naper tak dia je yg masak, biar dia masak.. dia akan selalu kata.. "alah, kalu awak rasa susah masak takpelah, takyah la masak... " dengan nada perli2.. pd hal aku bukannya tak mau masak, just give me some time.  pantang je aku kalu org desak2 soh buat mende yg memang aku akan buat.  jadi macam menyampah je nak buat.  ntahlah, macam dia mengingatkan "hoi masaklah.. dah keje kau la, apa duduk2 lagi?"  gitulah rasanya.  pd hal aku dah masak utk bfast (yg super lambat bangun, almost 12noon), dia dah makan anak2 dah makan.  just give me a break sekejap.  dia tau pulak letih, dia balik berjalan letih, bukannya dia balik dari bekerja.. and aku ngangkang je kat umah.. bukannnn..  haduih.. rasa sedih rasa hampa, rasa betul2 macam tukang masak jer.  lenkali aku takyahlah masak sebab aku tak ikhlas jer, how?  tak guna buat benda tak ikhlas betui tak?  nanti sia2.. yeah.. why not.  aku takyah masak, biar kanda je masak.  sebab tugas suami belaka tu.. provide semua utk rumahtangga.  aku nak berkiralah jugak.  mmg sgt beza aku tengok org yg berilmu ugama dgn yg kureng.  huhuuu.. ujian lagi utk aku.. ujian belaka...

memang gitulah kalu org mikirkan diri jer.  pd aku dia mmg pikir diri dia suami dia great, buleh arah2 je.  kita jgn banyak alasan.. kita berdosa sebab kita bini.  bini hak suami.  suami suka hatilah.. gitu?  kita masak, dia tengok tivi, dah letih, masuk biliklah tido jer.. tu lah tugas suami yg sebenarnya ye?  geram weh.. rasa tak langsung berguna jadi bini kalu hanya utk memasak apa yg suami mau makan.

aku boleh kalu nak ungkit.. banyak benda aku buleh ungkit.. sakit ati dia nanti. huhuuu.. tulis je la sini.  harap2 dia masih tak reti baca blog aku.



bukan dia tapi aku

berulangkali kau menyakiti
berulangkali kau khianati
sakit ini coba fahami, ku punya hati bukan tuk disakiti
oh
ku akui sungguh beratnya meninggalkanmu
namun harus aku lakukan kerna ku tahu ini yg terbaik
ku harus pergi meninggalkan kamu
yg telah hancurkan aku
sakitnya
sakitnya
oh sakitnya

cintaku lebih besar dr cintanya
mestinya kau sedar itu
bukan dia, bukan dia, tapi aku
oh
begitu burukkah ini,
hingga ku harus mengalah
cukup aku yg rasakan, jangan dia jangan dia
cukup aku

-judika-
jiwang tak tentu hala


ku tak mampu

telah sudah ku coba tuk melupakan mu, namun aku tak mampu oh kekasihku
telah ku coba
tuk jalani semua, rasa cintaku yg tulus utkmu
jauh sudah ku jalani
arti hidup ini
yg kuharap dapat buat ku berdiri
biarkanlah ku jalani semua tanpa dirimu di sisiku lagi

ku tahu aku sungguh mencintaimu
tak mampu redupkan luka di hatiku
biarkan ku coba utk melupakanmu
walau ku tak mampu
sudah ku coba utk melupakanmu, meski ku masih ingin mencintaimu
biarkan ku coba utk melupakanmu
walau ku tak mampu..
oh



-judika-