Saturday, September 27, 2014

ke laut

Mood aku yg ke laut.. cam bohsan.. cam takde mood.. hmm.  aku masih di darat haa..
I wish aku yg ada di tepi laut berjalan2 sambil membasahkan kaki dgn air laut dan ombak yg datang sekejap2 mencecah kaki.. but then.. bukan aku yg dapat pergi ke laut.. kanda jer.. oh seronoklah kanda.. aku lah yg tertinggal lagi menunggu mata nak tido haa.. teringat pulak abg .. sedap syahdu lena dah kot.. baguslah.. rehatlah abgku sayang.. mungkin esok kita bangun.. ada acara2 menarik menunggu kita.. in sya Allah..



Bukan mata ni tak ngantuk.. bukan badan ni tak letih.. tapi kerana nak mencoret sesuatu buat kenangan.. ku tahankan jua.  terkelip2 haa.. mmg satu hari tadi kat opis keje banyak.. tupun aku terpaksa tangguhkan dek kerana nak siapkan packing barang masuk kotak by 5.30.  sibbaik dah siap sikit2 packing since kemarin.  Ingat ada mover tolong angkatkan ke tempat sementara.. hmm.. idak lah nampaknya.. kederat pompuan tua ni la tadi.. uih macam angkat lemari .. hihi..

admin tu..  deme cuma nakkan tempat tu clear sbb renovation will start kat situ.. so.. angkutlah aku dgn mira the novelist barang2 kami..

By next week tempat tu dah jadi tempat dept lain.. ontahlah.. yg penting tempat baru tu selesa.. yg sonoknya dekat tingkap youuu..  buleh tgk ujan turun.. hehee.. bila nmpak ujan turun jer.. cepat2 aku doa bhaiii... aku sejak tau tu jer.. cepat2 ler amik peluang sebab masa tu antara yg paling makbul doa. Ye kan?  Correct me if i am wrong.. tapi itulah yg aku pegang.. hehee.. doa kuat2 (bukan jerit tau).  yakin sangat2.. takkan Allah tak bagi.. maybe belum lagi atau Dia bg yg lain2 dulu.. mana2pun aku syukur.. Allahlah yg lebih mengetahui.. yg terbaik utk aku..

Ngantuk laaaaarr.. abang oii.. and i m missing u.. huk huk .. i  really am..
Dah lah yer..



Friday, September 26, 2014

genggam

memoriku genggamilah
biarkan aku beralah

nak tulis takde idea..
tapi gatai nak nulis

mohon terasa..

Thursday, September 25, 2014

lemah

Malam ni rasa tak daya amat.. rasa cam tak larat.. dari ptg masa kat opispun dah rasa lemah semacam.. fenatt

Kanda esok subuh2 dah nak keluar.. kalu kanda gi keje takde la terasa ngat.. tp ni 3 hari 2 malam.. sunyi larr aku.. huuuuhuuu.. ni kali ke 3 kanda gi office trip.. staff only

Aku bukan x biasa kena tggal. In fact dah selalu sgt kena tggai during weekends.. tp why this time terasa ngattt?  ontahlahh

Kena la aku pandai2 bawak diri.. carilah kawan2.. tapi tetap rasa sedih ditinggalkan..


jeles

abang, pagi2 lagi hati saya dah rasa jeles
kenapa la
bukannya ada apa..
tapi saya jeles
abang tau kan saya sayang abang
tapi saya jeles
memang saja jeles
abang taukan sayalah yg nak hidup sampai akhir hayat dgn abang
saya tetap jeles
benci perasaan ni
tapi saya tetap jeles

hukhukhukjeleshuk




Wednesday, September 24, 2014

25 yang lelaki suka

oit.. memang lelaki suka pompuan umur 25.. ye ker?  hehehe.. lama sgt dah aku passby umur 25 tu..
bukan itu yg nak dibincangkan ni..  macam takde tajuk jer.. but aku baru abis baca, hmm.. ada gak yg aku tak bley belah.. so aku tulis yg beberapa point tentang "25 perkara yg lelaki suka tentang wanita" kat sini, okey?


  • bentuk tubuh yg menarik.  susuk tubuh hebat sememangnya menjadi dambaan lelaki.  bagi wanita yg secara semulajadi cam model, peliharalah supaya kekal hingga bila2.  bg yg terlebih montok, lakukanlah sesuatu agar susuk tubuh kembali langsing. lelaki suka golongan wanita yg berusaha utk tampil cantik di depan mereka.  (aku pikirkan lelaki suka yg muka cantik dan manis jer.. so muka cantik selalu pakej badan dia lelaki kena terima je la.. rupa2nya lelaki suka yg tubuh menarikkk ... menarik ketul2 la menarik... kehkehkeh.. kono poey gym angkat berat, heheh.. salah kan, tu lelaki?   dah tuo2 ni tubuh kono jago gak.. utk sihat senang beribadat, senang nak buat keje2 umah, senang nak tuttt.. ekekekek.)



  • selain bentuk tubuh, aset lain yg mampu menggegarkan hati lelaki ialah mata, punggung dan langkah yg kemas.  jangan pelik jika ada lelaki yg jatuh cinta kepaa anda hanya kerana anda mempunyai jari yg runcing dan kuku yg bersih.  ini kerana selera setiap individu itu berbeza di antara satu sama lain.  (sebenarnya setiap inci tubuh wanita tu adalah boleh jadi sesuatu yg mengghairahkan lelaki, menggegarkan iman lelaki.. hahah.. mapuh kalu tengok pungkok (punggung) saja sebab katanya selera berbeza.. ko bygkan org tu ternampak tumit kau and dia rasa awwwww.. ekekekekek.. oit, jangan buat main kau org dah suka.. tu pasai kena cover cover cover.. )


-- credit to fb page "Kenangan itu terlalu indah untuk ku lupakan"-- 


dua je ckup la dulu.. lenkali aku copy paste lagi yek.. yg lain2 tu semua boring2 belaka.. ekekek.. den maleh nak type bonar ey.. sobab apo ntah blog den ni, bilo copy pasted, dio jadi putihhh.. tak comey kat entry tu.. ontahlah.. den type baru dia ok.. tak sompek weyyyy.. dah la den ni maso terhad .. ekekeke.. bizi bizi as a bee..

tapi yg pasti mende yg lelaki rasa remeh selalunya mende tu yg pompuan rasa penting dan sangat kecik hati.., contohnya.. macam ni.. bila bini kau merajuk sebab dia tunggu kau amik dia balik keje macam biasa, rupanya kau kena balik tiga jam lewat sebab kau kena pi kursus jauh sikit dari biasa.. yg kau ingat kau dah bitau dia pagi tu.. padahal kau tak bitau pun.. ntah kau bitau kat AJK surau mana ntah.. tapi bila bini tanya kau kat mana.. sebab dah nunggu lama sgt.. kau marah dia..   gitulah.. sedey giler tau kalu bini rasa dah tak penting.. pd hal kau lah dunia bulan bintang matahari pada dia.. amikkkk...  gaduhla kejap..

sapa penah terjadi gini.. sila angkat tangan tinggi2..





tiada mungkin terungkap

renung jauh ke dalam diri
untuk ku baca dan kutafsir
sejuta kemungkinan cabaran yg mendatang di simpang perjalanan
cinta Kau rancangkan
kerana ku dah jemu
berkali ku dirayu
terhenti niat nak tumpang teduh
sangka ku dah pun ku tiba dapatlah ku merasakan ku kenal bahgia
mengecap kasih yg sempurna
kekal sepanjangan sentosa
hampa ku yg tak terpadam merebak terus membakar sisa2 harapanku yg tertinggal
tiada mungkin terungkap bahasa yg paling halus dan lengkap
kesengsaraan ku di detik sebegitu
berkali bumi ku goncang
berkali maut ku undang menjemputku
membawa diriku pulang
asal dapat ku lepaskan
dari beban itu

-awie-



Tuesday, September 23, 2014

kalau kubayangkan dirimu

Kalau ku bayangkan
Dirimu jauh dariku
Betapakah sunyi tentu tidak seharum dulu
Engkau kusalahkan bermungkir di dalam cinta
Tapi ku percaya tak mungkin sekejam itu

Kini kubayangkan seandaianya kita bersama
Rianglah duniaku
Bersinar bintangmu
Marilah dewaku
Marilah terus bercinta
Tak akan berdosa insan kalau bercinta
Marilah dewaku
Marilah terus bercinta
Tak akan berdosa
Insan kalau bercinta

-j mizan-









bengkok

"bengkok" adalah keistimewaan & kelebihan wanita.

apabila Baginda Rasulullah s.a.w menyatakan bahawa wanita itu diciptakan bengkok bukanlah satu kerendahan, bahkan hakikatnya ia satu "keistimewaan" and "kelebihan" buat wanita.  kita sedia maklum bahawa Allah telah menjadikan wanita itu diciptakan mempunya emosi dan perasaan yg tinggi serta hati y g lebih lembut berbanding lelaki.  kejadian beigni hakikatnya amat diperlukan oleh wanita dalam menunaikan tugasnya yg asasi.

tugas ibu yg mengandungkan anak, menyusu serta memelihara mereka amat memerlukan kepada perasaan yg halus, rase sensitiviti dan emosi yg tinggi.  hingga si ibu mampu untuk menyelami perasaan si anak, menjiwai kegembiraan dan kesedihan mereka dan merasai kepayahan dan kegusaran mereka.

seorang suami juga memerlukan seorang isteri atau isteri2 yg lembut dan mudah memahami dan menyelami utk menjamin kehidupan rumahtangga yg sejahtera dan harmoni.


"berwasiatlah dan berbuat baiklah kalian kepda wanita, kerana sesungguhnya wanita itu diciptakan drp tulang rusuk.  bahagian yg paling bengkok pada tulang rusuk adalah bahagian yg paling atasnya.  jika kamu berusaha meluruskannya, maka kamu mematahkannya.  dan apabila kamu biarkan saja, maka dia tetap bengkok.  maka itu, berwasiatlah kepada wanita dengan baik."
(HR Bukhari, bab berwasiat dgn wanita, no. 4787)

Adakah hadis ini menggambarkan kelemahan serta kerendahan buat kaum wanita?
Baik, mari kita telusuri hadis ini..
Hadis ini hakikatnya bukanlah merendah2kan kaum hawa.  akan tetapi Baginda s.a.w ingin menegaskan dan menjelaskan tabiat semula jadi kejadian kaum hawa yg telah Allah ciptakan.  

Maka disebabkan kejadiannyha yg semulajadi bengkok itu, Baginda s.a.w melarang kita drpd melakukan kekerasan terhadap wanita sebagaimana kita tidak mungkin boleh meluruskannya walaupun dengan pembedahan kerana ia hanya akan menghancurkan tulang rusuk itu.  maka kita perlu kekalkan "kebengkokan" tulang rusuk itu sebagaimana kita perlu terima "kebengkokan" wanita.

Wanita itu bengkok?  Wanita berbeza dgn lelaki drpd segi penciptaandi mana dlm diri wanita itu mempunyai beberapa perkara yg Baginda s.a.w menyifatkannya sbg bengkok.  Wanita biasanya mudah dikalahkan oleh perasaannya sehingga mereka byk hilang sikap bijaksana dlm mengambil satu2 keputusan.  Akibat cepat emosi twesebut, perasaan wanita sering berubah2. 



Kerana itulah Baginda s.a.w meminta kaum lelaki agar bersikap sabar dlm berhadapan dgn perilaku dan jgn berkasar kerana ia tidak akan membuat kebaikan buatnya.. malah mungkin akan menghancurkannya spt mana sabda Rasulullah s.a.w "Jika kamu berusaha meluruskannya, maka kamu mematahkannya." 

Kaum lelaki haruslah ingat bhw wanita bukanlah sengaja memiliki perilaku tersbut dgn tujuan utk menyusahkan mereka.  Akan tetapi ia merupakan takdir Allah atas wanita.  Allah telah memberikan kpd wanita satu sifat khusus serupa perasaan sensitiviti yg tinggi dan cepat emosi.  Maka seoranh suami jgnlah mencaci maki akan kelemahan wanita ini.. akan tetapi mereka perlu bijaksana dlm menangani sifat halus wanita itu.


Copied from majalah iman, bil 31.. 
By S
Ustazah Suriani binti Sudi
Pensyarah jab alquran n sunnah
Kolej UIA selangor (KUIS)







Monday, September 22, 2014

missing you so much..

apa mende ko missing tu su?
i just got back to work today, after a long holiday, long la kan since middle of the week last week.. rasa oh seronoknya tak yah mikirkan nak parking kereta kat tepi kuil hindu tu.. heheh..
but when i come back to work today, i feel happy.. i know i miss my working place, i miss my seat at the office and i oso miss the workloads for sure.. bila buka email.. pandai2lah cari yg mana nak kena clear dulu.. waduh waduh.. berderet pakkkk..

but i m glad my fren, the novelist have helped the team to do what ever she can to get the work done when i am gone... i have said thanks to her dah this morning.. thank you mira.. for helping me..  tolong menolong kan perkara baik and mira mmg lah seorang kawan yg sangat baikkkk.. tabikkkk..

ni mikir nak pindah pulok.. office is going to be renovated again.  ontah kali ke berapa aku pindah tempat since aku join pwc ni pun aku dah tak ingat.. but what can i do.  amik je la kotak dulu.. kemas2 nya ntah bila aku tatau la, maybe today petang ke.  but we have to pack by friday ni.  oh makkkk.. letih anakmu ni.. oh abang, meh la tolong bekemaihh.. heheheh.. panggil angin je laa.. sapa nak layan.. ehheeh

ingat nak tulis sikit jer, well.. terbanyak


nanti kita nak hapdet about apa kita buat masa cuti..
tak per.. awak tanak bacapun takper. kita buat utk baca sendiri2 jer.. ehek..