Friday, August 07, 2015

love and love again

i love u
i love my life
i love my family
i love all that makes me love back..
ehehhe.. takdo kojo la ni
yup, can u imagine me takdo kojo and feeling loved?
maybe sebab dia yg pump out keje to me tu cuti.. eheheh.. tu la dia sebabnya.. so, take the time la jap haa..
been reading buku ustaz pahrol mohd juoi about cinta kerana Allah.  beshhhh!!

you know what.. love is love, and people has been starting love since day 1, and for human since our ancestor Nabi Adam lagi kan?  tipu if u say u dont need love.  even if u dont care, Allah still love u.  rite?  cinta Allah tu teramat luas.  org yg tak cinta Allah jugak diberi kasihsayangNya.  diberi udara utk bernafas juga.  diberi air utk minum juga.  hmm.. sebab tu bila kita bercinta, we need to base our love to Allah first.  bila kita cintakan Allah atas segala rasa cinta di dunia ini, in sya Allah makhluk2 Allah akan buat semua makhluk dunia sygkan kita.. heheh.. sejuk ati kan?  yup.. if anything happened to us.. just go back to Allah and ask for His love again.  kdg2 hanya dengan kecewa dgn manusia or sesuatu, baru kita nak balik ke Allah.. but then, manusia tu kan cam tu.. aku pun sama lar.. lupa yg Allah tu walau kita tak ingat ke Dia, Dia akan sentiasa tunggu kita minta dan rayu2 dari Dia.  uhuhuu.. sedih la pulak haa.. huk








Thursday, August 06, 2015

so just pull the trigger..

i m terrified but i m not leaving
know that i must pass this test
so, just pull the trigger

and shoot me..
ahakk.. mapuhh

tu la dia lirik lagu russian roulette..

sangat menyentuh hati

i just found out something today.  it is really shocking you know.
when people want you down, they will try as hard as they can until u are really down
and then they feel satisfied.

but you must always remember.. Allah itu ada
aku tak mo bersedih lagi dah, aku dah redha dengan apa yg terjadi
maybe silap aku byk sgt dan Allah sayang aku sangat, tu yg nguji aku dengan berbagai2..
keje dah 11 taun kat opis ni, tapi the last 2 years was really2 the best challenged ever.
mmg silap aku tak amik tau sgt hal2 org.  buat keje aku je, and layan kawan2 yg kena dengan kepala aku je.  aku belajar jugak, yg seseorang yg baik rupa luaran bukan mesti baik dalaman, dan aku juga belajar bukan semua org pandai menghargai org lain.  banyaknya suka menunjuk hebat dengan cuba mencari salah org.  yg tergugat dgn kehadiran aku tu nak buat cemana.  dah tugas aku begitu.

i will just be grateful that i m no longer seated near the hateful person.. ekekek.. idaklah.. dia baik2 jer, dia manis, dia paling sweet di antara semua bunga2 dan buah2an.. ekekek.. dia mmg seorang yg sangat berwibawa, selalu membantu, selalu membuat kau rasa selesa bekerja dan selalu memberi peluang kau buat keje dia dan dia plak cari keje org lain utk diperatikan dan dicari salah.. ekekek..

ingat tu, jgn berdendam.  buat je keje elok2.. make sure u do your best and if you got problem, cepat2 mintak tolong org atasan, and make sure someone yg betui2 ikhlas jer membantu kau, ok?

Allah je la pelihara kita semua.. ko doakan dia bahagia dan dikurniakan hidup yg sihat sejahtera sepanjang hayat.  Cepat2 naik pangkat dan bantulah org bawahan mu.. eh, ada ke org bawahan.. ekekek.. nehhh, berangan sangat dia ituu..


adios..


pic yg tiada kena mengena dengan cerita, tapi mengingatkanku kepada diriku sendiri.. ekekke.


Monday, August 03, 2015

aku, dia dan laut

assalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh..
pekabau korang?
aku sihat jer, alhamdulillah.. senin lagi mari.. keje seperti biasa.
org selalu kabor, monday blues, monday mood, macam2 kan?
sebab sonok bercuti sebelumnya, nak masuk keje mmg sikit berat ler, kannn?

apa aku nak tulis tadi ntah
tadi masuk fb jap, macam2 nak tengok, tukar profile pic lagi.. ekekek.. org kata kalu selalu sgt tukor profile pic macam orgnya cepat bosan dengan sesuatu.  ontahlah.. aku mmg cepat bosan ker apa?
org tak tetap pendirian pun ada gak aku dengor, mmm.. tak tetap ker pendirian aku?  ontahlahh..
sebenarnya mmg aku suka fb dan aku cuba tahan2 diri dari melepaskan perasaan kat situ.  ye lerr.. org kata kalu terlepas kat situ, abis la semua kisah hidup ko.. ekkeke.. kalu ko tu artis maybe la su.. ko tu ntah sapa pun tak pedulik.  laki sendirik pun tak berapa kali jer nak like pic kau.. so, ko taulah mana letak kepopularitian ko tu su.. eheheh.. pompuan mmg selalu nak dirai kan oleh suami.  tapi macam aku ni.. hampehlah.. laki pun ntah kisah ntah tidak.  kadang2 saja je tanya.. kat dia.. "bang, pic saya ni cantik tak?"  dia noleh lah.. angguk jap.  hmm gitulah.  ok la tu.. belum penah lagi dia kata dia tak suka warna lipstick aku or dia tak suka kaler tudung aku.  tak pernah sekali pun, kalu aku bertanya soh tengok pic aku.  ehheheh.. aku bersyukurlah laki yg nampak aku cantik ajer, tapi dia cuma akan kata bila aku tanya.. ekekekek.. jadilah kann.. drpd langsung buat donno or langsung tak menjawab kalu ditanya.  ada respon tu kira alhamdulillahhh.. kannn?

aku selalu tanya dia, bila kita nak pi memancing.  seperti biasalah jawapnya.. nantilah kita buat trip utk keluarga.  ok, berbunga hati den masa dengar tu.  peh tu lama gak.. dia ada trip mancing pulak.  okeh, aku tanya gak.. boleh ke aku ikut.  ni trip semua lelaki la kawan2 saya.. ohh.. ok, paham.  so, tunggu lah until ada masa maybe dia akan arrange yg khas utk berdua dengan aku je ke, or with family.  takde nyah.. tungguh lah, dia ada trip nyandat sotong lak, kat ganu.  ingat dapat ngikut.. last2 minit, tak mau bawak jugak.  if bawakpun aku takkan dapat menyandatt ssotong jugak katanya, kerana grup dia semua lelaki dan aku kena tunggu dia kat hotel.  tak jadi sokmo.

ko agak2 ada can tak aku nak pi ikut dia macam dulu2 lagi?  hampehhh... lepas ni if dia ada buat pun ngajak aku.. in sya Allah aku takmo pi dah aih.  aku dah tawaq ati weh.  aku dah dapat hobi lain.  hobi apa?  nanti aku pikirkan, k?  maybe dah takde rasa perlu nak berdua2an or berfamily2 an dalam bab memancing aku dgn dia.  so, aku dah redha la kot. ekekek.. aku penah tanya if aku cari kawan2 aku pmpuan2 and aku nak pi memancing dia bagi tak?  dia kata silakanlah.. wahhh.. dah ada green lite nyah.. apa lagii?  tapi bila mengenangkan kenapa begitu begini begitu begini.. jadi tawar hati plak nak buat mende2 yg sama macam dia sebab tak dapat pegi dgn dia.  ontahlah.. aku rasa aku ni sekadar apa ntah pada dia.  aku pas ni nak ngumpul duit sikit2 nak pi berjalan serata alam.. cewahhh.. nak kumpul duit lagi nak amik lesen besau and nak cuba belajar bawak diri sendiri.. cewah lagi sekali.  bila moto besau dah ada.. bolehlah join grup moto besau.. ekekekek.. mmglah kena berangan dulu weh.. sebab kanda gak cakap dulu.. berangan tak kena duit.  tapi nak merealisasikan tu yg kena nyimpan sikit2.. pastu aku nak buat bisness sikit2, bisnes apa takyahlah korang tanya.. maybe bisnes kepek or nasi lemak tetek (oops) yg aku share dgn along aku, or bisnes amik tempahan cucuk sate utk org kenduri or majlis harijadi... or maybe business jual baju size giant utk org2 giant macam aku.. ekekekekek.. segalanya berkemungkinan wehhh.. in sya Allah.  keje je mana nak kaya?  kalu keje  kan cuma 1/9 dri punca jeki while selebihnya 9/10 dtg dr meniaga? kan kan?  tu aku paham sangat.  tapi tulah.. slow and steady weh.. ada duit nak beli itu, beli ini, invest sikit2 kannn?

bila umur semakin meningkat kita rasa makin tak diperlukan.  jadi, berbaliklah pada Allah, eh, selalupun mmg kena balik kpd Allah pencipta kita kan?  kalu dah byk masa, lebihkanlah utk dia.  zikir tu janganlah dibuat2 lupa.  amalan baik dilipatkali gandakan.  yg wajib diperbaiki diperkemas. yg sunat, belajar2lah menambah.  nak mati dalam solat, kenalah banyak2 bersolat, nak husnul khotimah, kenalah betul2 guna setiap waktu dalam bertaqwa pda Allah.  yg paling penting, minta Allah terimalah amalan2 kita, dan cubalah buat dgn seikhlasnya utk mendapatkan keredhaanNya.. huhuu..

panjanglak tertulis haa..

adios