Thursday, April 27, 2017

you must have to have some plannings

seminggu dua ni aku and ira shira shahira dok planning nak pi bercuti tetiap bulan.  dasat tak korang rasa.  eheheh.. ni nak ngikut kata our ex office mate ke ni, si fahme selamat, jgn simpan duit gaji tu weh, belanjakan.  buat je apa korang nak, pegi je mana2 korang suka mentelah masih sihat.  esok dah terlantar.. (mintak jauhkanlahh.. huhu) tak buleh dah nak menikmati apa2 keseronokan sebenar katanya.  idaklah extreme sgt nak ngikut.  dia, si fahme tu mmg byk la duitnyaaa..  kami ni masih keje lagi makan gaji bulan2, berapa la sgt ada yg tinggai ye tak.  so, plan sikit2 udahlah.  but yeah, kena buat planning jugak.. and also, planning takes lot of time, energy and preserverance.. ekekek.. apakah makna tu pun aku tak paham.  bunyik cam sedapkan preserveke apa tu .. ekekek.  biasa jumpa tak?

haritu beria aku nak juin ramlah, office mate aku,  katanya nak try ke maldives.  passport aku mmg idup lagi, so aku bitau dia, aku on if dia on.  cek2 maldives mmg sgt cun, berbunga2 hati.  nak pegi, kenalah aku berkorban sikit.  bukannya nak pegi dalam 3,4  bulan lagi, dia ajak pi ckup bulan nanti, katanya kan cuti ujung bulan ni sambung ke cuti 1hb hari buruh tukan.  dah sonok dah aku.  dah bitau laki.  sah2 laki macam hangin, sbb apa ntah. aku takkan and bukan mintak duit dia pun.  jaki gamaknya.  aku ajak ritu, byk songeh ngat, so, aku pi lah dgn kengkawan.  harap berilah keizinan, kennn?  tetiba ramlah came back the day after that kata.. su, 3  hari tak ckuplah nak pi maldives.. kurang2 5 hari and few more reasons yg dia kabor haritu tak memudahkan ke maldives.. .  maka terpadamlah maldives dari senarai aku.  hmm.. berangan mmg murah, tapi harga yg dibayar utk trip tu yg kena banyak pikirrrr.. takbuleh lepas dgn berangan saja.

lepas tu ira plak balik dr ganu and told me ganu is sooooooo cantik and mmg kena pegi.  dia sendiri dah pi few tempat and sgt2 recommended for us to go again dgn gang2 travel.  aku on jer.. taun ni aku bukannya ada apa nak di kisahkan. so aku follow and dahpun amik cuti.  so, ira ajak den pegi dalam2 m'sia je dulu.  maybe ada jeki pi jejauh kita pi masa december cuti panjang tu.  but apa2 hal pun, kena booking or buat plan cuti baik2, supaya mudah keje, kannn? so, maybe dalam ogos kami akan pegi Cameron Highlands stay 2malam ke per and meneroka sambil rehat2 di sana.  tempat sejuk mmg den suko.  rasa taun lepas dah pi dgn family aku, kan?  tak apa aih, pegi lagi.  maybe buleh venture tempat2 lain yg tak perenah pegi, maklumlah dgn ira and amie and maybe few other frens, byk idea bila bercuti2 nanti kann?  peh tu, dalam bulan sept pulak, kita nak cuti ke trengganu.  ganu kita wehhhh.  mmg lama sgt aku tingin nak ke ganu.  dr dulu2 laki dok pegi ganu mencandatlah  kan, aku jugak kena tinggai.  sejak tu lagi dah tanam impian nak pi jugak.  ntahlah candat sotong tu dapat ke idok, tapi melawat tempat2 menarik mmg aku suko.  peh tu cari makanan2 sedap, kannn?  so.. bulan sept, kita dah book for ganu kita bersama penyu2nya kita.  ko sonok tak su.. awwwww.. sonok beb.. sometin to look forward to kannn?  takpelah.. maybe by december kita plan pi bali.  if not bali, maybe ke phuket, maybe ke krabi kan.. maybe jugak ke maldives.. heheh.. shira.. we shd take this more seriously nanti kannn?

so, next trip is with my office mate, for my department away day, kami akan ke langkawi.  another 16 days counting down ha.  peh tu kan.. aku ada macam family day dekat umah cousin aku kat batu gajah.  maybe ada jenjalan ke lumut ke pangkor ke kan.. and mancing jugak, makan2 jugak kot, and maybe barbeque with family mmg ditunggu2 selama ini.  family tak ramai pun payah nak susun and ajak berkumpul.  begitulah bila masing2 ada tugas kannn?  aku harap2 trip ke batu gajah/lumut ni menjadi, ya Allah, kau kabulkanlah doa hambamu yg gebu iniiiii.. aku mau keluarga aku berkumpul mengeratkan silaturrahim sesama kami, kannn? amiiiiin allahumma amiiin.  kdg2  kita tak sependapat, tapi bila time berjumpa, janganlah kau buat angkara kannn?  ekekekek


trobek taun 2015 kat sepang kot.. semua pinky kann.. ekekek.. can you find me?



Wednesday, April 26, 2017

segalanya

hampir pernah kucuba sesali
pernah telah memberikan segalanya
siapakah diriku
sebenarnya di hatimu
atau sekadar sandaranmu

saatku mulai menyedari
perasaan ku tak pernah diperduli
salahkah diriku mengemis cinta darimu
apakah ku tak punya harga

segala apa yg telah kuberikan
masih lagi tak memadai
hampirku tersungkur
menuntut janji darimu

bestkan lagu ni.. ala2 cam kena lak dgn aku.. cewahh.. bila kita suka lagu tu.. kita pun relate je dgn liriknya yg best tu kan.  suara mamat ni pun best.  suara anak muda katanya. ekekekek
kalu ada yg berjanji, jgn berfikir nak larikan diri selagi janji sudah dimeterai.  janji itulah yg membezakan kau dengan org2 lain yg tak pernah berjanji.  kau diikat olehnya.  ingat tuuu..




Tuesday, April 25, 2017

awak tau tak saya pun sakit, sakit hati nengok awak..

waktu ni waktu makan.  i mean waktu lunch.  kalu makan, i tak kira time, anytime oso i makan, ye dak?  dah mmg hobi makan.  takmo dah kata nak kurus.. mmg tak menjadi.. sebab tabiat makan lebih kuat dari tabiat mengurus.. ekekek.. bersenam udah malas, mananye mau kuruih wehh.. lupakanlah.  asalkan sihat udah.  acik redha.  acik mmg udah byk penyakit pun kalu korang nak kata apa2 sebab kuat makan.  acik dah rasa semua.  semoga Allah je yg beri hidayah utk acik jadi kuat dan sihat.  berdosa tak pikir cam tu?

trobek masa rajin main badminton lawan budak2 kat taman BBS, miss these moments

masa acik dapat semua penyakit tu, acik sedih jugak.  tapi acik dah lama2 pikir, sapa nak nolong kalu acik tak nolong diri acik?  laki?  takde pun dia kisah acik sakit ke idak.  kadang2 org lain lagi nampak caring bab penyakit, dari laki sendiri.  maybe dia pikir acik deserve utk dapat sakit kot.  keluarga mmg semua sakit katanya.  well... kalu nak meninggal, idaklah perlu kita sakit dahulu.  semua berpantang mati sebelom ajal kann? life goes on je lah.  acik makanlah ubat acik.  acik usahalah mana yg buleh. kurangkan makan nasik je lah yg boleh acik usahakan.  minum air masak bebanyak.  kdg nyampah bila tengok org tiba2 udah taknak minum teh tarik lagi.  takmo makan kuih manis sebab sakit.  seketui je pun.  ye lah.  tahap ketakutan dan keinsafan masing2 berbeza.  kdg2 acik pikir if kita beria2 mikir kita dah sakit, kita jugak buleh stress.  idaknya bertambah ilang sakit, malah menambahkan stress kpd diri kita ajer nanti.  bertenanglah.  tentu bersebab kenapa kita diberikan ujian sakit begitu begini.  bila sakit kita lebih ingat pada yg memberikan sakit itu. lebih dekatkan diri padaNya.  insaf.. kdg baru rasa nak mula bertaubat, buat ibadah yg kita selalu tak buleh buat.. ada ke korang rasa gitu?  ada org yg lupa utk bersyukur diberikan sakit. lagi ngomel sakit sakit sakitttt.. ya Allahhhh..  lagi rasa napalah dia diuji begitu.  sedangkan dia kena rasa syukur baru sakit.. belum ditarik nyawa dan abis masa utk buat baik kepada Allah.  ye idok.  Astaghfirullahhal adzim.