Tuesday, December 15, 2015

aduh2 sayang

apa nak tulis yek..
takde idea takyah la tulis kan
gatai gak nak tulis..

hmmm
maybe i shd just leave this blog or close it
takde mende ye menarik punnn

my life is just a boring one..

Friday, December 04, 2015

pelangi senja

ku bermimpi engkau kembali
wajah tenang kau berkata
sayang, aku cinta
namun kita takkan bersama
dikau pergi takkan kembali
sesal ku kecewa

wahai sang pelangi indah
muncul seketika
sayang tak ku lihat
kini tiada
ohhhh

ku terjaga dari mimpi lena
sedang mimpi di basahi
tangis ku sendiri
merintih perasaan ini
tiada kata mampu diungkap
tiada yg mengerti

wahai sang pelangi indah
muncul seketika
sayang tak ku lihat
kini tiada
oohhh

jika mampu ku kembali
mengulangi masa
pasti ku tunaikan
permintaan terakhir




Thursday, December 03, 2015

Hari2 mau

Ye.. begitulah aku.. hari2 mau.. ekekek..
Mau mau mau..
Kuat benau ke mau hari2.. a ah..
Mmg kuat.. keh keh keh

Harini start keje lepas cuti 3 hari.  Bukannya pi niuzilen pun.. pi jalan2 kat town jer.  Ekeke.. mana ada syok cuti if ur bofren x cuti.  Mmg lepak2 dgn anak2 je la kali ni.  Gi movie.. makan2.. and makan lagi.. gadoh2 dlm keta.. snap pics.. balik.. makan lagi.. tv.. tido.  Ekekek.. i have such a tiring holiday rite?  Laki den ajak dating kemarin pun byk ngat alasan ey.. alasan yg dah basi.  Agaknya aku ni tak serik2 nak berdua2an dgn dia sedangkan dia akan cari macam2 alasan utk mengelakkannya.. pedih kan?  Kenapa aku masih nak berusaha?  Ontah.. nak buat sakit ati sendiri je kan?

Baik aku layan games ke.. siri korea ke.. baca buku ke kan?  Gitu lah su.. try to get close to Allah.. and u will find happiness..

Adios.. nak watsap ira shahira ajak bekfast lah.






Monday, November 23, 2015

Asyik

Apa dibikin weekend?
Jap nak ingat.. hmmm..
Kalu bleh nak tido je layan ngantuk yg dibawak seminggu tu kan.  Mmg besh la tido sbb sebab musim ujan atau musim tengkujuh dah tiba kat mesia.

Bangun nak pi sarap dgn kanda.. cewahh.. kanda ajak sarap kau.  Tak sangka mau lagi dilihat bersama2 aku.  Rasa macam semakin tak diperlukan last week bila dia ngamuk konon dia fedap katanya dgn aku dan anak2 bila dia cuba call x dapat2.  Nasiblah.. akupun amik peluang kata pd dia yg aku jugak dah fedap kat dia. Nasiblah.. kalu hati aku tak boleh nak kasi hepi.. kau bakar lagi buat apa?  Kau jugak yg merana x dapat pèluk aku tido bermalam2 smpai demam.  Aku rasa dah boleh terima kalu nak tido sensorang.  Lantaklah.. tp bila dah macam lembik demam.. merengek2 sakit badan and masuk bilik.. tak sampai ati lak nak halau soh keluar.  Aku tak kejam sgt.  Aku just dah menyampah je layanan keras dia tu.  Takde kasih syg lagi.. rupa2nya dia masih perlu dibelai.. sedangkan dia selalu x dulikkan aku yg lebih maukan perhatian.

Sekian dimaklumkan...



Wednesday, November 18, 2015

tersepit arhhh

haritu hari pertama di korea.
sampai dari airport, kita terus naik tren pi ke stesen apa ntah.  aku mmg tatau or tak ingat langsung apa nama stesen tu.. yg aku tau mmg folo je gang2 semua yg lebih arif.  aku bawak 1 luggage bag je.. yg lain2 ada 2 and more.  maklumlah.. they all mmg plan nak shopping kauuu..

sampai kat stesen tu.. dah la beg besau2.. nak bawak pi our guesthouse tu nak naik tren.  ingek kot dokek.. hehehe.. tu la pengalaman.. sekali punyo la jauhhhh.. tren ey pulakk, copek, pantas dan sistematik.  jauh la sgt dr msia punyo tren ni kan.. yo la, jgn nak compare..

copek2 masuk ramai2 dalam tren.. tibo2 sorang kawan den, kay, tersangkut kat pintu.. tolak2 dapat masukkk.. tapi 2 org lagi dah tinggal kat luar tren.  bukannya pintu tu nak terbukak lagi.. terussss je jalannn.. aduyaiiiii..

kami turun kat stesen sinseoldong and wait.  wait and wait.  punyalah nervousnya nunggu 2 org lagi kawan.  dag dig dug.  aku dok diam jer, tak tau nak kata apa.. hati tu berkata2 je.. dorang dua org tu tentu tau mana nak tuju bila naik next tren.  satu tren lepas.. tiada, dua.. tiada.. last2 ketiga, baru ada.. ya Allah.. alhamdulillahhh.. lega giler.. nangis aku peluk si amie and nora.. sedihhh.. dan syukurrr.. dorang pun macam2 dalam pikiran masa tu.. hanya Allah yg tau.








Tuesday, November 17, 2015

hilang naluri

mawar merah yg kucium
ternyata menusuk dan beracun
wanginya menyenangkan hatiku
membuatku tak karuan
sehari tak bertemu dengannya
serasa hampa dalam hatiku
ku mabuk cinta yg tak terbaca
oleh naluriku
yang
sama sekali tak menyintai diriku
yang
hanya memanfaatkan diriku
matilah kau
di dalam hatiku
bawa pergi saja dirimu
sampai ke dasar lautan
matilah kau
bersama cintaku
banyak berharaplah dirimu semoga dapat bahagia
berharaplah
ku berlutut di bawah kakinya
ku berikan hatiku untuknya
ku telan semua luka2
ku tak punya perisai lagi




Friday, November 13, 2015

cukup?

dah seminggu.. eh, dua minggu kot tak update blog.
i tak selera lar.
idea manyak, tapi selera takde.
bila selera takde, napsu pun hampeh.
napsu hampeh, apapun tak sonok.
better pen off!!



Wednesday, October 28, 2015

dah siap?

i m excited?
mmm.. ntahlah..
macam ye, macam tak, macam2 rasanya
malam esok dah nak terbang.
aku tanya ira..
betui ke ira..
ye kak.. betui.. kita akan ke korea.
ekekeke.. poyo je kannn?
dah lama tak berjalan2 makan angin.
asik2 pi pasar je ujung minggu.
sampai kawan2 sumer dah kenal suriani yg tiap2 minggu pi pasar.. ekekeke
nasib arrr..
sesuatu yg kita buat hari2, maybe tak dapat dibuat dek org hari2, cuma dapat buat seminggu sekali
ada yg kita buat sebulan sekali, ada plak org lain buat mende yg sama tu seminggu sekali
yg kita buat setaun sekali pun.. kadang2 org ada yg tak mampu buat.. jadi.. syukurlah wahai su.. sebutlah alhamdulillah, kau lebih beruntung dari berjuta manusia di luar sana.. syukur syukur syukur
alhamdulillahhh
oh yess.. benar tak statement tu?
malam tadi aku baru masukkan baju2 dan barang2 dalam beg tarik.
dalam ertikata lain.. i started packing
ekekek.. mmg maleh gilo nak packing.. cemana la kisahnya org yg kejenya asik travel tu kan?
mmg packing is not my thing.. not at all.
kalu nak balik kg perlis pun selalunya kanda yg angkat bag.. masukkan semua barang2 dia.. sebab dia selalu excited sbb balik kg dia la kann.. ekeek.. kalu dia dah siap letak semua barang dia.. dia akan bisinglah.. bila aku pulak nak siap.. barulah akupun mula mengemas.  kalu bila2 pun mmg dia akan tanya.. awak bila nak packing, awak bila nak packing.. hai hai..

kali ni kawan2 semua lapan org termasuk den.. ira, kak norita, bisma, kay, nora, amie and fiza.  Kak cik Laila tak dapat ikut sebab anak dia nak SPM, so kena lah dia berkorban.  masing2 dah plan how to pose kat sana nanti.  where to go.  what to bring.  aku je nganga.  coz tatau apa nak dibuat.  aku nanti akan bacalah itinerary yg dorang buat and folo je lah.  aku diberi task memasak kalu dorang nak makan.  ekekekeke.. masak beb, masak di korea.. ko mampu?  tempat yg kami duduk tu buleh masak lah kaedahnya.  membeli lah kami beras and all.  hehehe.. gunalah skill mu itu utk memasak.  aku akan bawak jugak sambal ikanbilis and cilapi aku yg kering itu, utk tambahan lauk2.  maybe malam ni nak pi beli kopi ke, coklat ke semekut ke buat tambah2an.  kan?  duit nak tukar sikit lagi balik nanti.  ontah cukup ke dak tukar tak sampai sejuta kau.. ekekekek.. sedap tak bunyiknya.. i bawak sejuta  utk belanja.. padahalll duit korea mmg berjuta2 lemon kekdahnya.. heheheheh..

dah plan nak amik pic yg cantik2 sebab scenery mmg sgt cantik diciptakan Allah ukt makhluk2 mengagumi dan mengingati kebesaranNya.. Allahuakbar.. tupun jadi sebab kenapa kita bagus pi travel ni kann?  sebagai tanda menghayati kebesaran Allah. gitu.. i m so liking the idea of travelling to a cold country.  even this time baru autumn kat korea kan.. in sya Allah kita cuba buat terbaik utk memeriahkan suasana nanti.  dgn itinerary yg dah siap bersusun.  dan fiza and ira akan brief kita sebelum kita bermula jalan2, maka legalah sikittt..

pepehalpun, kami berdoa semoga trip ini akan berjalan lancar dan memberi manfaat utk kami semua.  in sya Allahhh.. doakan kami pi balik selamat okey semua..
yg ditinggalkan jangan lah merindui.. sekadar seminggu.. tapi kalu nak rindu ape salahnya ye takk.. heheh

i love you guys.. mmuuaahhhh..




Thursday, October 22, 2015

i will be

i will be 
all that you want
and gather myself together 
cause you keep me from fallin apart

and all my life
i will be with you forever
to get you through the day
and make everythin ok

i thot that i had everything
i didnt know what life could bring
but i see and only see
you're the one thing i got right
the only one i let inside
and now i can breathe
cause you're here with me


terkenang cuti2 opis dgn kengkawansss.. miss these moments.. 












Wednesday, October 21, 2015

Perempuan seperti aku ini..

Assalamualaikum wbt.. lama x menulis.  Maybe time dah masa utk i tulis lagi utk tatapan peminat2 i semua.  Sebenarnya bila i terasa gini, i mmg kena tulis sbb kepala akan berdenyut2 nak mengeluarkan ayat2 utk ditulis haaa..

Mengapa
Ku mudah terlupa janji2 kita kali pertama
Mengapa
Aku yg tidak setia
Mengapa
Mengapa
Mengapa

Terlalu byk soalan dalam hati i ni   nak mula tanya mana dulu yek?  Awie pun mmg byk tragedy berlaku kat dia bulan oktober ni kan?   Tragedy can happen.. yeah, it really can.

Bahagialah bila
Kau masih punya mimpi
Hidup hanya sekali
Berikanlah yg terbaik
Merindukan purnama
Bertahan walau di dlm duka
Bersyukurlah kita
Masih byk yg sygi kita

Sonok mendengar lagu2 yg ada dlm tipon pintar i nih.. semua lagu2 pilihan, so dengar 148 kalipun bait2nya tetap menarik hati i.  So bila ada background lagu saat menulis, rentak tulisanpun akan jadi ikut lengguk2 lagu tu jer.  Lagu macam syair atau gurindam yg boleh membuat kita tenang, happy dan layan jiwa kita yg kdg2 suka duka lara bahagia derita.

I kat dalam tren sebenarnya nih.  Ye lah, apa lagi selain layan tido, layan fb, layan baca tafsir, i suka amik masa ni utk menulis.  Selalu idea mmg mencurah2 time pagi.  Sebab otak fresh lagi agaknya.  Alhamdulillah masih boleh mikirkan ayat2 utk dituliskan.  Masuk taun ni dah 10 taun or maybe 9 taun i nulis blog.  Ntah sapa lah yg membacanya.  I nak kata thank you pd yg rajin membaca nukilan i yg ntah apa2 ikut mood.  Lately mmg citer2 sedih sbb i ni dah jadi penyedih.  Nak tulis ikut hati mmg kdg2 jadi sedih, tapi buat apa ek?  Kita kena buat org rasa bahagia atau buat org rasa suka bila membaca.  Buat org dapat ilmu walaupun kita sendiri takde ilmu pun.  Kita share mende2 yg kita baru belajar dan akan amalkan jugak.  If ilmu tak amal itu adalah satu kelalaian yg nyata.  Pernah satu masa ada sahabat menegur cara penulisan i yg macam serius tapi tak serius.. macam tak bersungguh2.  So i amik teguran tu utk perbaiki lagi sikit2.  Tulis bukanlah satu yg susah bg i .. sebab i bukan nak publish kat majalah or what, just nak mencatit apa2 terjadi atau yg i inginkan terjadi.  Ye tak?  Kalau yg membaca tu rasa nak komen, i mengalu2kan.  I am an open person.  Thanks so much to sahabat itu yg sudi menegur.  Entah dia baca ke tidak blog i skrg ni i pun tataulah.  I cannot track pun.  Anyway.. my life is going on a very challenging route since i started my business.  It's something new but it is really something that i really enjoy now.  Business is not as great as i want it to be, but alhamdulillah.. there are jobs still waiting and will be coming in.  Ada jer.  In sya Allah.  Keep doing your thing and i m sure Allah will not let us down if we keep doing our duties to obey Him.  I m prettty sure on the "rezeki" part coming from Him.  Banyak lagi yg i kena belajar, slowly and steadily.  Jangan gopoh, jangan takus.  Take it one step at the time.. kann?

Dah la tu dulu.

I tggalkan uols dgn pic i masa dinner utk rai kan graduates line2 surveyor and it's kind.  (Tak tau apa nama course ni yg lengkapnya.. eheee).  But we were there to enjoy the party as invited my our lovely and charismatic fren, Beezma.  Thanks so much.  Once a while mng seronok pakai baju glemer2 ( ye kerrr?).. and makan2 ramai2 cam tu..







Friday, October 16, 2015

Lunch with gang!

Kami lunch bertiga tadi, kak ita rita norita, ira shahira and me.  Apa ke dibincang?  Apa lagi.. kami kan nak terbang ke korea tak lama lagi.  Tu la kami bercerita dah byk mana duit won dah tukar utk belanja kat sana.



  Seems like korean won dah turun sikit2.  Alhamdulillahh.. walaupun aku dah ada sikit tuko.. rasa macam takut x ckup sebab ye lah.. pegi bukan sehari dua.. malah selimahari enam tuu.  Hehee.  Tu la pasai aku rasa sengkek ngat bulan ni.  Tukar bukan sikit2 tu.. ratus ribuuu.  Ekekke.. bayangkan den duit ado 975,000 dlm akaun bank islam, peh tu kat mebenk lak ada 876,000 lagi.. ringgit mesia you.  Walaupun duit kita turun nilai.. kalu kita ada byk duit.. kita takkan rasa kesempitan ye tak?  Cer bygkan.  Kalu duit den bnyk tu lam bank, tentu cash pun den ado siap2 banyak.. humangaii.. syok larr.  I dah tau sapa yg susah kat opis tu, so tiap2 hari i gi ajak dorang gi lunch sesama.  Tanya dorang if dorang perlu apa2 bantuan yg i bleh tolong kannn?  Oh bestnya.  Bila kita memberi pd yg memerlukan, duit kita nilainya tak berkurang kan?  Allah akan balas dengan berkali2 ganda dlm bentuk nikmat2 lain lagi... or maybe jugak dlm bentuk duit jugak.. haa kan?  
Teringat lak tgk insta johan dgn bini dia.  Dorang ni pun sgt rajin dan selaluuu bersedekah.  Masya Allah.. subhanallhh.. Allah tentu suka hamba2nya yg memberi makan kepada org2 yg lapar atau kesusahan.  Dia lak suka berbagi makanan kat org2 lepas solat jumaat.  Allah je la balas kebaikan dorang tu.  Tp kalu kita x berduitpun, byk jer cara nak bersedekah.  Takyah tunggu byk baru bagi.  Dua hinggit hari2 setiap hari tentu lebih bermakna dr tunggu gaji bg rm10 kat masjid.  Boleh je bg kat sapa2 kau terdetik nak tolong.  Ye tak?  Kdg2 org lebih hargai duit dr kuih muih.  Ada org yg sgt berterima kasih kau belikan beras and minyak masak or 3 papan telor.  Ada org kau sedekah kepala ikan bilis pun dia peluk kau erat2 sebab dia nak bg kucing2 dia makan lepas goreng kpala2 ikan bilis tu.  Macam2 cara kita bleh buat utk berbagi kat org.  

Uih panjang sudah i tulis u.  Tadi ingat nak citer pasal makan dgn kak ita and shira and jumpa betty banafe and husband omputeh dia.  Peh tu kak ita citer dia dah baca blog ira and oso blog aku ni.  Eheee.. malu lak i ni.  Tak sangko!  Dia kata suka kawan dgn i.. ehhh.. macan muji diri lak.. takk.. tapi i ni jenis kuat bergurau.  I can joke about anything and if u dont laugh once u know me, maknanya i m not comfortable enuf with u.  Mmg tak aarr.. i ni jenis cepat mesra kann?  Kak ita kata dia suka i sebab i buat dia hepi.. ekekekke.. i pandai cover if i ada masalah pun people wont know.  Huhuu.. Allah je la pelihara kita semua kak ita!  And thanks to your advises all the while.  Mmg benarlah kata2 akak tu.. ujian manusia ni tak sama.  Jeki setiap org pun tak sama.  Huhuu.  I ni jenis mudah gelak mudah lak nangih.. mudah ngat.  If you know me by now.. i will try my best to cheer the day up.. 

Tadi kak ita sebut gak arwah mak dia ada pesan.. kalu ada pobelem masalah yg rasa agak berat tu.. luahkanlah.  Cari sapa2 yg buleh betul2 dipercaya.  Jangan simpan.  Takut simpan2 lama kecik2 jadi luka, lama2 jadi ulser.. takut akhirnya jadi cancer.. masya Allahh.. terkesan di hati i ni.  Luah betui2 kat Dia.. masa bila2 pun mintak Dia jadikan kita cekal kuat ye tak?
Nak luah pun kono hati2 milih lak... kdg golak2 and bilo citor bab sedih ado yo kawan yg mmg nak tunggu kito susah.  Nak "padankan muko" kito mmg ramai.  Huhuuu.. tapi cemano pun, baik2 lah meluahkann.. 
Panjang tak? Eheeee.. udah kot!



Sunday, October 11, 2015

Kasih hilang


Kasih hilang tiada bicara
Setelah cintaku kau puja
Rintihan rindu terus melanta
Redup cahaya oh hati lara
Bisiklah kiranya aku bersalah
Sedetik tersirat rasa
Kau cipta kasih yg kumiliki
Kasihku jujur selama ini
Carilah ku dlm hatimu
Syg sebutlah kau rindu
Hanya pintaku
Kasihmu kekal setia
Usah biarku terus terluka
Oh kasih tercipta
Oh carilah ku syg
Mesra suaramu kini berbeza
Gagal sembunyi sedih
Kenangan lalu menusuk jiwa
Manis seindah berganti pedih



Beh lagu ni.. i really love faizal tahir's song!




Friday, October 09, 2015

15 signs you are with a good man

copy pasted.  i found these very interesting and i m lacking so much.


When it comes to dating and relationships, I often find myself wondering how certain people end up with others. Wondering why they don’t walk away if they don’t get what they deserve and hoping that they truly appreciate their teammate if they are getting what they deserve.

I think a big part of the problem blurring this line is that many people aren’t even quite sure what a healthy relationship looks like these days or how a “good man” (or woman) should act towards their partner. To help clarify, I have put together this list of how a good man should act while in a relationship.   


1. A good man never lets you forget how much he loves you.

I cannot tell you how many conversations I have had with people who tell me that there is no affection in their relationship. The man in their life does not make them feel loved, wanted or appreciated. This is a profoundly important piece of the puzzle — a good man will always remind you how much you mean to him.

If someone truly loves you, you will know it and feel it. If they don’t, you’ll be wondering all the time if they do.

2. A good man always supports you. 
Regardless of whether you want to go back to school after 20 years to get your Master’s degree, start a singing career or stay at home to raise a family, a good man will always support you and what you want out of your life. He will never discourage you or make you feel as though you can’t do what you set out to do. He will be beside you every step of the way, cheering on your victories and comforting you during your defeats. 

3. A good man will inspire you.

This goes one step beyond supporting you, which can be more passive. To inspire someone takes effort both in how one lives their own life and how they encourage others to live theirs. A good man’s drive and ambition will rub off on you as he pursues his own passions.


4. A good man will work to gain your trust.

A good man will want you to be comfortable and confident in your relationship. The very cornerstone of this is being able to trust someone, and he will realize that. Without trust, there is no foundation for love or respect.

He will understand that trust is not just handed over to someone it has to be earned, and then it has to be kept.

5. A good man will always make you feel beautiful.

He will understand that making you feel beautiful does not just mean saying the words to you. It will mean truly making you feel beautiful. In the way he looks at you, touches you and treats you. He will notice details when you put effort into your appearance and remind you how attractive he still finds you, even when you don’t.
A good man will understand that whether you are in your sweatpants on the couch or in your evening gown heading to a gala, when you love someone for who they truly are, everything about them becomes beautiful.

6. A good man will make you feel safe.

I have always said that I believe one of the best compliments a woman can give her partner is telling him that she feels safe around him. Regardless of how attracted she is to you or how funny she thinks you are or how much money you have, if a woman cannot sleep soundly by your side at night, none of it matters.

7. A good man does the little things.

Do you need a prescription filled, but have to stay late at work? Did you mention an art exhibit coming to town and he made plans to take you to see it? Regardless of how small certain things seem, he will understand they are really the big things that matter most.

8. A good man never crosses the line.

It is natural to have disagreements and even arguments in a relationship, but there is no reason to make things personal, become insulting and never, ever to become abusive. A good man will remain calm and focus on the topic at hand.

9. A good man is always trying to improve himself.

Whether it be learning new things, developing a new skill set, reading a new book or watching a documentary, a good man who prides himself on continuous self improvement will always be intellectually challenging you and keeping your attention. He will be doing these things for himself, but the added benefit will be the positive impact it has on your relationship.

10. A good man understands actions speak louder than words.

Having the right man in your life will make you understand that people who make empty promises do not deserve your respect. People who keep promises deserve your respect, and he will be one of them.

11. A good man will open up to you.

It can be difficult for some people to express their emotions, fears and even inner-most desires, but having the right person in our lives often helps to open those doors. A good man, while understanding of course that some things are to be kept private, will not hide things from you or bottle up his feelings, knowing that doing so will cause tension and frustration.

12. A good man will always be honest with you.

When building a foundation for a happy, healthy relationship, a good man will understand that honesty is always the best policy.

13. A good man will make you feel comfortable being honest.

Comfort in a relationship (the good kind, not the kind that makes you stop trying) comes from the ability to be open and honest with your partner — and the ability to do this comes from knowing you will never be judged. A good man will encourage you to open up and share your feelings with him. There should never be any fear of him flying off the handle or overreacting if you share something with him.

This means being able to be the most genuine, uncensored version of yourself around him.

14. A good man will never be abusive.

Perhaps the most important point of all. Whether it be mentally, emotionally or physically, a good man will never even think about being abusive towards you or harmful in any way. If this happens to you, please have the courage and respect for yourself in order to talk to someone or walk away immediately. No good person would ever act like this, and it will not get better on its own.

15. A good man will stand by you.

When a man commits his love and his time to someone, there are no stipulations or circumstances required. There will be good times and there will be not-so-good times. There will be challenges and unexpected situations that arise. But he will stay by your side and be your teammate through it all.

Of course, there is an asterisk to this. This does not mean you can disrespect your partner, lie or cheat. It does not mean you can betray his trust and expect him to stick around because he promised to commit to you. This point is about things the two of you go through together and him having the integrity to not walk away when times get hard.

Any man can be by your side on the sunny days. The real test of character is whether or not he will hold the umbrella over you during the stormy days.

Remember, if the person you are with puts in the effort to be this person for you, please let him know how much you appreciate him. No matter how kind someone is, there is no emptier feeling than giving your heart to someone who you feel takes it for granted.













senyum tanda syukur

boleh ke cam tu.. org kata senyum tu sedekah.
kita amik yg tu lah.. senyum sebab ianya juga sejenis sedekah
tapi kalu kita selalu pi surau pun, jumpa muka2 yg sama, kita taknak senyum, apakah maknanya?
pelik gak aku kengkadang, budak2 ni.  aku ni jenis senyum jer.. sebab muka aku, mmg pahalm sangat kalu tak senyum mmg nampak cam ganas.. eh.. ganas lak, garang or kata bofren aku muka sombong.  cewahhhh.. tu pasai la aku rajin senyum.  ye dok?  kalu aku dah tak larat senyum tu maknanya mmg aku sedih bebenor or mmg aku sakit urat senyum yg dah tersimpul tak bleh lerai, so tak bleh senyum.

pelik gak bila kat surau, masing2 solat wajib and sunat nak mencari keredhaan Allah yg Maha Esa, tapi bila org senyum ko buat kejung, buat2 tak nampak.  ek elehhhh..

motif aku menulis harini ialah nak mengajak supaya kita semua rajinlah senyum.  walau apa jugak masalah yg menimpamu.. nyehhhh..








Thursday, October 08, 2015

sikap mu itulah yg menjengkelkan

korang rasa macamana?

kalu kita pi kedai melayu, kedai tu pulak kawan kita yg berniaga.  kawan tu bagi kita utang kat kedai dia.  satu hari, kawan kita tu, iaitu tuan kedai tu ingatkan kita soh bayar utang kita.. kenapa kita sakit ati, terasa ati dgn kawan tu.  kalu boleh taknak bayar terus utang tu, dan takmo datang dah kedai kawan tu.  dia ingat sampai matiii kena tegur dgn kawan tu..

tapi....  kalu cina/mamak tokey kedai yg meniaga tu maki2 kita soh bayar utang, kita bleh relax jer, cakap dgn dia, "relax la apek/mamak"...  "jangan la marah saya itu macam"  "nanti saya bayar lah.." padahal dah kena maki dan peleceh tuuu.. sebab hutang kita, kan?  bleh plak kita terima.

cemana tu?

ada jugak.. cina tu kata.. lu rasa wa punya kedai barang mahal, lu pegi cari lain kedai laa, wa tala kisah punya..

kenapa kita tak kisah dan boleh terima?

kalu kawan ko yg melayu kata gitu, tau lak ko tersentak, nape ek?  sebab kawan ker ko boleh terasa lebih2?  dia pun meniaga gak..

inilah sikap kita melayu yg sangat2 meloyakan dan menjengkelkan..







 

Wednesday, October 07, 2015

citer sedih sokmo..

Assalamualaikum warohmatullahiwabarakatuh.. pekabar  uols?  Selamat pagi juga adanyer.  I dlm tren ni nak pi keje.  Nak chat.. takdak gang, so meh la i tulis sikit.  I pun rindu bidang penulisan yg i ceburi secara suka2 nih.. yea la.  Lama x menceceh kan?

Smlm ada borak maya dgn sheila tokey kek yg comey tu.  Dia pun tanya.. "kak ko bizi sgt ke sampai tak hapdet blog?".. apa aku jawab yek?  Ye la kot.  Aku kata ehh.. kemarin bukan dah buat entry ke?  Manader.. kata sheila.  Lama dah.. eheheh.  Aku ingat ada bukak blog aku malam kemarin tu.. nak buat entry la konon.. tapi macam nak baca balik yg aku tulih2 lama.  Aku bitau sheila aku lama x tulis sbb takde yg sonok pun berlaku.  Semua sedih2 aka pathetic things happened.  Kalu tulis jugak.. tentu sama kisahnya.. shedeyyy.. so baik takyah tulis.. ekekke.  Nah.. sekarang aku menulis lagi.. ngek kan?  We make things as we want it, but then.. if sedih tu dtg dr hati, it will show.. nangish la hati.. sapa nak tau.  Blog je lah yg bashah.. hik.

Apa nak story ntah.  Ohh.. pasal sheila lah.  Dia buat kek mmg superb.  And kemarin aku suka ngat sbb dia bagi aku aising kek dia yg sgt sedap.  Mula2 dapat dlm tupperware tu hati dah berbunga2 kau.. syiok sbb mikirkan nak makan dgn roti ke apa ke.. makan gitu je pun buleh.  Dan2 i lapau youuu.. terus dok mikir nak makan cemana nih.  Sekali nmpak biskut kering dalam tin atas meja Posh.. so, pelagi.. tebaikan muka mintak sikit semekut dia.  Posh mmg la baik ati punya kawan.. tentu di baginya lah.  Dia pun x makan dah semekut tu sbb healthy sgt.. ekekekk.. wholemeal la katakan.  So dapat la 7, 8 kepin.. makan la teman dengan menyapukan krim aising tu.  Oh lazatnya.. masya Allahh.. subhanallah .. alhamdulillahh.  Sapa kenai aku tentu tau how i love cake or yg berkaitan dgnnya.  But sheila's icing is sooooooo tempting ngko.. aku ajak Zainun and oso Malathi joined aku.  Aku kata.. nak gemuk meh la ramai2.. takmo aku sensorang der.. ekekekk.. dorang ikut lak tuu.. eheeee.. best kan?

Tu je kot dulu.  Nak pi bfast nanti bila smpai kl sentral.  Nak pi swiss oven.  Kopi sedapp.. ok yer.. u guys jaga diri bebaik.  I love my fans.. cewahhhh.. ado ko? 


Friday, October 02, 2015

Nak ke syurga dgnmu sayang...


Hanya kerana dusta
Mataku terpejam mengaburi minda
Hanya kerana fana
Ku tenggelam ke dasar kelam
Gelap gelita
Lemasku di benam minda
Hati berkata
Jangan kau hancurkan cinta
Kerana dusta
Selamatkan aku kasihku
Bawaku dlm doamu
Dr semua resah menutup cahaya
Selamatkan aku kasihku
Bebasku dr cemburu
Segala yg maya
Bawa daku ke syurga
Ke syurga
Hanya kerana masa
Mampu menamatkan segala cerita
Hanya kerana cinta
Hatiku tetap percaya takkan terleka
Terangnya bercahaya
Bagai permata
Sinarnya dalam masa akan terbuka
Bawa daku bersmamu
Jgnlah kau tinggalkan aku
Janji pd ku
Bawa daku bersamamu
Genggam erat tanganku
Jangan tinggalkanku
Selamatkan aku kasihku




Thursday, October 01, 2015

Urat bersimpul

Balik keje tadi terus ajak siti teman i gi slyg mall.. urut.   Saja pi aromatherapy siam punya plak.  Tak paham apa tukang urut tu ckp dah dia cakap siam kan?  Tau dia kata.. relaxx.. uih.. dia pijak aku berderup2 bunyik.  Harap2 urat tengkuk ni tak sakit sgt dah pasni.  Huhuu.. Allah menguji aku pulak dgn urat tengkuk yg sampai nak tengok tepi or atas pun rasa sakitttt.. huhuu..




Kenangan ptg raya aji haritu gi mandi bukit lagong.. eheee.. sejuk nyamann.. 


menunggu saat indah..

beberapa minggu lagi tiba saat indah itu..
aku akan bersatu dgn dia
dia takler hensem mana, tapi dia manisss,.. tinggiii.. gigi putihh, rambut ikal..
yg penting dia senyum sweeet..
hmmm, tak sabau

ewahhhh.. berangan lettewww
aku nunggu hari beb.. lagi 28hari to be exact..
nak terebang ke korea bersama gang2 kundasang haritu..
i just cant wait
but i feel sad to leave you ling..
ngekkk



Sunday, September 20, 2015

May the best man win

I know i ni mmg lomentik.  Tapi xde sapa nak layan kelomantikan i ni laa.  Ekekek.  I tengah layan citer "kerana terpaksa aku relakan"..ulangan kat tibitigasuku nih.  Indah tu sedang ditekel dek dua beradik tajul.. tajul zarin dgn tajul fahin.. indah lak mmg ada hati dah dgn tajul zarin si abg.. ehee.. i plak yg sonok.. bila zarin hari2 letak 1 botol perfume kat bawah bantal indah.. macik siti la tolong letakkan.  So sweet.  Berbunga plak ati i tak tentu hala tau.  Tu la dia rasa cam i ni jenis tak cukup kasih syg.. ekekekk.. mapuh nak kasih syg lagi ke su.. udah tetua cam ni jgn berangan buleh tak?  Kuang3.. nasib ler jangg.. every one deserved to feel loved and appreciated.  Walau laki dah x dulik sgt.  Lantaklah i still kengkadang rasa perlu jer sesekali jer.

Peh tu lak tajul razin ajak indah gi jogging.. wahh.. i mmg suko amat lelaki yg sportsman gitu kann?  Mana nak mbuatnya.. laki den langsung x minat sukan.. huhuu.. teringat masa blom kawen dulu.. seratus nambelas taun dulu, ada la sekali je pi jogging dgn dia.  Tak sangka langsung yg itulah first and last dia nak layan i jogging.  Takde dah pastu.  Aku mmg selalu jogging.. ajak jugak dia.. tapi manjangnya "awak pergilah.. ".. lama2 aku dah tak kuasa lagi.  Salah ke i dah berenti nak ajak dia buat apa2 yg i suka?  Sebab dah tau dah mmg takde apa2 yg boleh nak kata sama2 suka lagi.  Udah jauh beza sgt haa.. tak apalah.  Asalkan dia tak bencikan i sudahlah.






Thursday, September 17, 2015

lerai tulang belulang

kisah semalam dan dulu semalam

selasa 15/9/2015
Hi.. i x berapa sihat.  sakit tekak.  mata berair je.  sema2 jugak.  maybe jerebu ni effect kuat sgt pd i kali ni.  badan pun sama.  i paham kalu u nak kata badan i dah tua.  i ngaku mmg tuo dah... empat pulut tuttt dah umur bukannya buleh ngaku sihat selalu.  tapi urat2 badan kali ni nangkap kat tengkuk.. shakittttt.  kat bahu jugak.  kat kat betis lagi.  tempat2 tu buat i stress gilerrr.  mmg semalam buleh lerai badan dgn tulang kalu ikutkan tak laratnya.  ekon opispun sgt2 tak membantu badan ni, walau jeket merah tebai i tu selalu saja i sarungkan.

mengadu jugak kat kanda.  kenalah mengadu kan.. sapa lagi la tempat nak ngadu.  tapi cam biasalah.  dipandang sepi jer.  maybe selalu sgt sakit pun nyusahkan je mengadu ke dia.  dah dia pun bukan caring pun.  apalah diharapkan.  sebenonya i ni kan jenis manja dan mengada tak tentu hala.  Org tak dulikpun i tetap nak mengadu and ngada2.  janji i dah bitau i sakit badan rsa nak demam.  at least kalu dia balik keje tgk i dah tepeleot kat ataih katil tu... dia paham2 lah.  orang manja cam i dapat lak kat org yg super duper uncaring.. tu lah kisahnya.  jeles tau bila dengor kawan2 citer laki dia jaga dia beria2 walau dia cuma pening2 sket jer.  ye ler, ikut sejarah kalu pening sikit2 ko tak j aga bini kau, dia jadi lagi teruk sakit, tak buleh nak urus rumahtangga utk kau, tak boleh tengok2 kan anak2, and tak buleh jaga makan pakai kau, nanti lagi susah idup kau kan?  hargai lah pasangan anda masa dia sihat dan jagalah dia masa dia sakit or seblom melarat.  sebab kita pun tak tau sampai bila dia ada dengan kita.  ntah2 tu lah terakhir kali dia mintak perhatian kita.  pehtu dah sodakollahul adzim.  abislah kisah dia or kita.. kann?  pesanan i cuma.. jagalah kesihatan, jagalah kesihatan dan jagalah kesihatan.  walau ajal tak kira sihat sakit tua muda, kena selalu berusaha menjaga kesihatan utk mudah beribadah ye tak?

bila kita selalu sakit, kita jadi beban kat pasangan.  mmg ler kita taknak jadi gitu, tp dari pemerhatian i ni, mmg akan menyebabkan dia jadi bosan, letih dan menyampah melayan kita yg asik sakit.  unless dia mmg seorang yg caring dan sgt2 sygkan kita,  dan dia percaya dgn menjaga kita Allah  naikkan darjat dia di sisi Allah sebab kesabarannya tu.  ada ke org macam ni?  ada kan.. walaupun rare/sgt susah dijumpai sekarang ni.  i pecaya mmg masih ada.  i pun nak sgt yg macam ni, buleh dapat lagi ker?  ngekkk.. yg ada ni pun i dah syukur alhamdulillah i ada.  dia tak caring, but dia ada la jugak di situ.  hek hek.. jgn dikata aku ni tak reti bersyukur lak.. huhuu.. jadi bila kita sakit or pasangan sakit.. paling penting skali ialah, sabar sabar dan terus sabar melayan kerenah dia.  banyak gak org bercerai berai tinggalkan or ditinggalkan pasangan sebab tak larat melayan sakit yg mcam takde masa depan nak baik, so, kita usahalah buat yg terbaik utk diri kita dan pasangan ok?  easy to say and very difficult to handle.  but itulah kehidupan, yg tak selalunya indah..

dulu semalam balik keje rasa tak larat tu, wassup ety anak buah den yg comey tu.. ngadu gak ke dia.. aku rasa nak demammmm... mmg lah aku ni suka mengadu kan?  so ety kata, why not pi massage teh?  gi la relax2 kan badan tu.. yg sakit2 tu.  ajak dia, katanya dia balik lambat 9pm, maka dia suggest ajak mama dia, who is my along.  so i called, soh along standby depan umah.  along ok sokmo bab ajak jalan. ekekek.. best kan ada org yg gini bila2 kita memerlukan.. i am soooo thankful along and ety dah ada dekat dgn aku.. alhamdulillahhh.  sampai depan umah amik along terus stret to slyg mall gi umah urut.. cewahhh.. tempat biasa tu, kak anne dah ready nunggu appointment.

dia selalu urut aku takde la sendawa.  kali ni aku rasa sendawa teruk sangat.  aku pulak jenis yg tak reti  nak kuar angin sendawa ke kentut ker.  tu yg menambah kot sakit badan ni.  huhuu.. sakit ya Allah.. bila dia urut dia ngaku aku byk giler angin.  mmg la kann.. hangin sokmo aku ni.  so bila dia tengah urut, aku bitau dia, concentrate bhgn tengkuk, bahu and betis.  tapi dia urut gak montot, ya rabbi sakit nyahhhh.. tahankan je lah.  balik tu aku menahan bekas2 diurut dan sakit tu membuatkan aku tidur dgn lenanya.. alhamdulillahhhh..

pagi semalam bangun jugak alhamdulillah.  walau badan tak berapa nak sihat lagi, kerana cuti hari mesia, semua ada, aku usahakan masak yg kanda and azmeer suka.. supaya dorang tak lupa rasa masakan aku.. cewahhh.. sebab lama aku tak masak asik kena tinggai dgn kanda 2minggu aku jadi tak syok nak masak.  ni ada masa, masakkanlah supaya mereka tau aku mmg kasih dan sayangkan mereka.  tu je mampu ku lakukan.  masak tanda sayang, buleh, ekekekeke.. buat apa2 pun biarlah dari hati ye tak, kerana Allah pulak.. hmmmm

uih, panjang ya amat.


Monday, September 14, 2015

Berkata2 yg baik atau diam

   
Aku dlm tren nak pi keje.  Jerebu kuat ni kak su, jalan elok2.. kata ira shahira bff den yg dah smpai pun kat kls.  Aku kat mana?  Takpolah.. kita buat satu entry k?  Tak tahu nak tulis gapodio.. tp nak tulis gak.  So amik satu kata2 ni and kita ulas lagi baik kan?  

Cemana buat org yg boleh bg org lain rasa macam diperlukan atau rasa penting?  Ontah.. den bukan reti ngat.  Tapi just be alert ker in what i want to say.. tengoklah situasi kan?  Kalu x tau nak kata apa.. dan takut x sesuai,  baik kita dendiam jer.  Mmg sbda nabi saw pun.. "berkata yg baik2 lah atau kamu diam".. gitu.  Jadi skill berkata2 sgt2 penting rite?  

Yang paling selamat adalah senyum jer la kan?  Tapi tu pun kena tgk situasi gak.  Takkn bila kawan tu kata dia sakit kepala migrain.. kau balas dgn senyuman sedekah.. tu tak peka lah tuu.. Contoh lain.. kau tau kawan tu baru berjinak2 dgn bisnes kau tanya lak kat dia.. kenapa tak berenti keje jer.. ehhh.. kalu dia keje lagi pun, bukannya gaji dia amik dr gaji kau tu nyahhh.. cer la guna akai sikit ye.. sblom bercakap.  Ekekek.. itulah dia antara topik2 yg paling spesel dan biasa kita hadapi.  

Udahlah tu.  Aku kalu nulis guna tipon pintar aku ni.. kojap je jadi berjela2.. kang korang takmo baca pepanjang ngat .. kannn?

Nak smpai bank negara dah.. hmmm

Ni ety anak buah den yg selalu ada time aku susah and time aku hepi.. leviu ti...

Sunday, September 13, 2015

Kesunyian tahap dewa dewi

Semalam aku byk ngat aktiviti.  Full day smpai tgh mlm.  Arini x menyangka jd hari yg paling bosan dan penuh kesunyian.  Laki?  Mano ado minggu ni laki.  Balik kg perlis lagi.  Ado hal ponting lagi.  Tak  ngajak?  Hmm.. cam biaso lah.. takdo dlm senarai.  Balik ado hal.. bukan balik bercuti.. jadi kojap sangat.. takdo la nak ngajak.  Mimpi yo la nak dapek ikut.  Hmm.. azmeer dio ajak pulak.  Azmeer yg tanak.  Huhuu.. sebenarnya aku mmg takkan nak ikut sbb aku dah plan lama nak gathering kat umah kak norita.  And also.. nazmi tokey daging tu.. kwn skolah aku tupun ngajak tahlil gak kat umah dia hari smlm jugak.  Tp kalu kanda bermanis mulut apalah salah ye tak?  Makin lama makin rasa aku dah tak diperlukan.  Sedih sangat.  Walaupun aku buat2 takde apa2 je and macam lg suka kalu dia takde.. tp sebenarnya aku sunyiiiiiii.. Allah je yg tau rasa ni.  Ntahlah nape cengeng benar harini.  Dr pagi rasa x dipeduli langsung.  Mcm ni lah rupernya bila dah tua dan tak disayangi kan?   Aku ni mmg pathetic (sgt2 menyedihkan... kalu ikut terjemahan ckgu suriani).

Sibbaik aku ada azmeer.  Dia lah kawan borak.  Kawan makan.  Tp dia pun kebosanan jugak ye tak?  Dia pegi jugaklah keluar tadi.  Aku ni je yg kebosanan tahap dewa dah ni.  Nak keluarpun xde mood langsung.  Nak buat apa pun xde perasaan.  Teruk beno rasanyer haa.. nak tido pun x leh lena kauuuu.. payah.

Jap agi nak layan masak lah.  Masak apa ntah.  Tatau aku nak ngerjakan masak kalu berdua dgn ameer.  Baik beli je la kann?  Nnti ajak dia gi kedai lah.  Masak2 pun aku rasa takut x sedaplah.  Lagipun kanda bukan balik petang ni.  Subuh esok baru smpai kot in sya Allah.  Dah jenis x reti bg mesej ke call kat bini.. sementelah seronok ngat kat kg halaman dia kan.. maka tahan je la su.. tabah yerr.. mmg Allah bg kau bahagian macam ni lah ujiannya.  Sabau je yerr.. huhuu..

Huaghh.. airmata ngalir nonstop nii.. bengkak ler mata kang..






Wednesday, September 09, 2015

tak sama timing

di kala dan saat ini.. aku dah takde keje.. aku mmg bosan ya amat.  tapi takde pulak yg nak ajak borak.  apa nak buat.  time aku bizi tak sama dengan time dia bizi, maka takde lah borak.  borak2 pun macam borak sensorang jer.  tak best lah.. ntah kenapa.  yg asik sibuk nak ajak borak adalah omputeh2 yg agaknya negro2 belaka kat fb tu.  meluat je aku dorang2 ni.  harus kejap lagi aku block je la semua.  tak reti2 bahasa, aku bukan guna fb tuk berborak, aku guna fb tuk fb la kann.. ish, lemas.  kawan2 grup mana ntah, masing2 bizi la kot.  kdg2 dorang berborak, aku tak dpt join, bila aku nak borak, aku pahamlah, dorang pun maybe bizi.. hmmm.. life goes on.  u cannot expect people to please you anytime your time.  take it la suriani.. orang pun tak terlayannnnn.

so, aku pakat hapdet blog je la.  apa ke ntah nak tulis ni.  kejap je nak tulisnya, tapi apakah yg nak kutulissss?  bengong jap.  tadi kat fb zie dok tanya ke dia bitau ke aku pun tak pasti, pasal belt keta.  bila tanya balik udah buat senyap.  aku bab mentipon org ni maleh benor.. maklumlah suara aku sgt mahal.  biar je lah aku tunggu dia respon balik.  org ni pun kadang2 tanda soal (?) tak biasa guna kot.  ayat tu jadi ayat soalan ke ayat penyata dah kena wonder pulak.  itulah pentingnya education yg diamalkan.. ekekekek.. entahlah.. some people just dont care.. for me it is really important to stress out your questions or if you are making a statement jer.  punggahhhhhh..

petang ni cadangnya nak pi tukor duit won korea.  tukar sikit2 la kan.  kalu nak pegi nanti baru nak tukau sekali, takut gak tak tertukar or tertukar dpt sikit. time ekonomi mesia bergolak pulak lah jadi nak pi korea haa.. Allah je la pelihara kami semua.  nak buat cemana kan?  in sya Allah aku nak berseronok berjalan melihat negeri2 lain, semuapun ciptaan Allah, dan melihat dgn penuh kagum ciptaanNya ada pahala tuuu.. ngeee..

Dah la tu. Ntah apa2 aku mepek.