Friday, February 22, 2013

mari belajar makna ayat

aku terpanggil jugak nak berkongsi ilmu. sikit2pun sebagai umat islam, aku kena berdakwah okey?   kalu korang nak amik dan belajar, meh la kita sama2 ye.  ramainya manusia di luar sana, termasuk aku jugak, byk sgt yg tak tau lagi apakah yg aku dok baca tiap kali solat.. so, from now on, kita belajar sikit2 yek?  ingat every friday, aku nak citer bab2 agama gitu!



harini, kita belajar makna ayat masa kita berdiri pertama2 sekali lepas takbir, iaitu doa iftitah.. Iftitah bermaksud pembuka.  ia dibaca pada semua solat fardhu or sunat, but not in solat jenazah, ye.  hukum bacaannya sunat, tapi why not kita pahamkan supaya kasi lebih khusyuk dan tawadduk beserta syahdu tiap kali baca.  over aku kan.. but yeah.. why not, sebab kita ni cuma hambaNya.. buat biar nampak kesungguhan kita mintak pada Allah tu.  dia akan bagi kalu kita terus mintak dan mintak dengan tekun, cuma cepat or lambat jer didugaNya kita.

so, check this out:

Doa Iftitah



Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Kepentingan Doa Iftitah


Melahirkan sifat ikhlas dalam beribadah
Menghadirkan rasa khusyuk dalam solat
Melahirkan sifat taqwa dalam diri
Menjauhkan hati daripada sifat riak dalam beribadat

Thursday, February 21, 2013

be thankful

i am thankful to Allah.  Alhamdulillahhh..

yes, we must always remember to always be thankful to Him for whatever he has given us, has tested us..



bukan nak tulis in english sgtpun, takut maksud tak sampai kang dikata berangan cikgu inglish sudehhh.. heheh.. sebenarnya nak citer yg aku sudah almost 10 years keje kat opis p*c ni.  and i am very thankful sebab akak dapat bertahan dgn segala kerenah manusia yg bernama pekerja2 di sini.  yg baik tu teruskanlah berbuat baik, sesungguhnya Allah saja yg akan membalas in case aku tak sempat membalas jasa korang semua, but yg buat taik kat aku tu.. aku redha dah.. aku mahapkan dah.. korang baik2lah perangai sekarang dan masa2 akan datang.  tu pun biar Allah je yg "taking care" kannya utk korang.. eh, utk aku.. confused

 

lama tul rasanya aku keje sini, tapi tulah.. bila aku pagi tadi cek balik dgn kak nita, rupa2nya bukanlah lama mana aku keje tu wehhh.. baru ciput jer.. dia dah lebih doploh satu taun keje tu barulah kata lama.  ntah berapa ramai yg pegi datang mai hilang semenjak dia first day keje.  haa.. insaf jap.  dia kata masa dia masuk tu CEO kami yg dulu tu masih manager kau.. skrg dah lepas CEO dan dah belah bersarapun.  how?  so, aku buleh kata aku ni masih baru nak belajar la jugak.  panjang lebar aku citer haa.. aku mmg banyak idea nih.. tadi tatau cemana nak mula, but when started, i donno how to stop.. fedulikhaper.. aku mmg gini.. hehe.. taip sepantas berpikir.. hik.. bukan semua org buleh tauuu..

the point i am saying here is.. aku amat2 bersyukur aku masih ada keje.  mmg aku suka berniaga, tapi itulah.. suka and aku mak aku kata mmg berbakat, buat marketing in syaa allah, aku boleh pi la jugak.  akak aku pun pernah kata yg aku masih ingat sampai sekarang ni, which i think is a compliment coming from her "ko ni kalu bagi apa pun soh ko jual, mmg ko buleh jual la.. ".. terharu time tu, aku ingat lagi kat pasar selayang la akak aku kata gitu.. tima kasih makyang..  kata2mu itu menjadi semangat setiap kali aku nak memujuk or mendapatkan sesuatu dari seseorang.  sometimes menjadi, biasalah selalu jugak tak menjadi.  aku keje jelah sekarang, disamping berusaha menjadi isteri mithali and anak yg solehahhhh.. auuuu.. 

memang kanda tak berkenan aku meniaga, tu la sebabnya aku tak buat dah, even part time.  puas2 mujuk tapi bila dia kata kena pilih satu saja dan buat baik2, kenalah pilih yg dia suka dan redha.  byk mende aku kena pikir bila kanda dah mula berkira2 begitu.  dia kata biar susah sikit dari berusaha beria2 tapi tak menjadi.  abis senang ker nak meniaga dgn modal yg ciput dan mengharapkan kederat yg montok aku ni je.  hutang kalu nak kira kata kanda semua orgpunnn ada hutang.. cuma aku kena betul2 disiplin membayarnya.  and the best part, he agreed to help memudahkan dan membantu aku.  jaminan lelaki itu yg aku perlukan. org lain aku tak pedulik dah.  lagi2 org yg tak pernah memberi aku semangat wa ima duit waktu aku nak berbelanja.. heheh.. cakap mmg boleh la kau juara.. time nak bantuu.. haghammmm.. kanda jugaklah yg kena dengar aku mengeluh.. tu yg dia tak mau dah tuu.

Tuesday, February 19, 2013

dewi

ku mohon kepadamu duhai dewiku
oh maafkanlah aku, maafkanlah aku
ku tahu kau terluka tahu kau tersiksa
tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

ku tak bisa memilih kau dan dia
ohhh
jangan salahkan dia kerna dia tak mengerti

ahak.. boring nak mamfussss
so nyanyilah lagu klangit ni..