Friday, March 11, 2016

sup sayur suriani..

akak boring haa. kojo takdo.. system down.  ontah apo dibuek dek cawangan australia kek system.  so,  harini sehari la takdo kojo2 system.  akak suko kojo akak sebab tak banyak deal dengan org sgt.. deal dengan system  je.. so, system down.. akakpun down la bab kojo ye. ehehehe.. sebonarnya, sonok gak sikit.. sikit je laa.. mana tak sonok.. boleh rehat la sikit.. dari tengok email yg berderet2.. kalu 1 email 1 job takpo.  dapek lak request yg extra hebat.. 1 email ado beratus2 job.. haaa.. sonyum la akak nak membuek nyiapkan job2 tu.  akak redho sangat masih ado kojo ya Allah.. syukur Alhamdulillahhh..

harini nak share resipi.. ekekeke.. gilo ko po kau su  nak share resepi.  eh, jangan.. ni resepi den pun belajar ngan org.  cemano nak buek sup sayur jadi tambah ummmph.  jangan ingat semuo org tau buek sup sayur tau.. ekekekek.. den lolobeh yo kannn?  ekau nak amik, amiklah,, ekau taknak pun takpo.. ado ko den kisah? ..


sup sayur campur

bahan2 (berat or byk mana ikut rasa)
kobis panjang
kobis
pak choi
cendawan
cendawan telinga kera
cili api - dihiris serong menjadi dua
udang
sotong
bawang putih - dimayang halus
bawang merah - dimayang halus
garam
minyak utk menumis
air
serbuk lada hitam

cara2 menyediakan:
mula2 panaskan minyak dulu, tumiskan bawang putih and merah.
bila dah naik bau, masukkan udang and sotong dan masak sekejap.  masukkan air.
once air mendidih, masukkan semua sayur2and dan jugak cili.
masukkan garam dan serbuk lada hitam dan rasa secukupnya.
tunggu sekejap lagi.. taraa.. sudah.. tutup api..
sedia utk dihidangkan.

sup ini jangan kata kita boleh sediakan dengan pantasnya.. suami kita, anak2 kita yg dah remaja pun boleh mencuba memasak dan menjadi hebat.  apa dehal sup sayur kalu megi ko dah terror masak, kannn?

selamat mencuba ok?








Thursday, March 10, 2016

amal kebajikan

sebenarnya keje amal kita jangan kita heboh2kan.  mmg aku taknak heboh2 kan, aku cuma excited dapat join grup baru ni, namanya Lessgone Feed the Homeless and nak share my experience jer.., utk memberi sedikit barang2 keperluan utk org2 gelandangan kat kl.  selalu dengar je org buat, selalu tengok gambar kat tv or suatkabau.   this time aku turun sendiri.  thanks to Puspahatiku, yg telah memberi peluang join mende2begini.  kalu ikut sejarahnya.. memberi tu sangat2 lah dituntut agama.  memberi ni bukannya faedah kepada yg dibantu, tapi lebih kepada si kita or sesiapa yg memberi tu.  bukan di sini, tapi di akhirat sana, in sya Allah.

Grup ni pulak, tak buat bagi makanan basah pada homeless tu.  dorang dah buat survey la jugak, kan?  mostly homeless ni nak barang keperluan.  kadang2 deme ni duduk pun tepi2 jalan, bawah2 jematan, dalam kawasan masjid dan macam2 lagi.  ntah bila dapat mandi ke bersiap2.  sedih gak mikir.  ntah ada keje ke takde.. or just takde umah, tapi ada keje.  balik keje nak tuju ke mana kalu takde umah.  or just tuju tempat lepak2 yg biasa.  homeless ni bukan semestinya seorang je pulak tu.  ada yg sekeluarga kauuu... 3, 4 org dengan anak yg kecik.. huhuu sedih benor.  nak tido selamat ke?  tengah ko sedap2 tido, tiba2 org amik anak kau tanpa kau sedar, cemana?  yg pempuan pun.. sebab ramai jugak homeless, takut jugak nk tido tiba2 ditarik dan diperkosa.. huuuu.. takuttt.. semua berkemungkinan.  kadang2 kita baik, org sebelah kita taktau hatinya.. berhati2 je lah.  sian kan, mikirkan hidup deme?

this grup lebih memilih utk bagi barang2 keperluan macam baju, sabun, syampu, sikat dan macam lagi keperluan seharian.  bagus jugak, sebab, makanan dah terlalu banyak, lagi2 hari jumaat, semua org yg baik akan bersedekah utk mereka2 ni.  grup ni tak bagi kami close sgt dgn homeless or tanya2 or amik  pic mereka.  ini demi menjaga hati mereka dan maybe keluarga mereka yg mungkin di kampung or di bandar lain yg tak tau kehidupan homeless nih.  ada juga ayah yg keje di kl, tapi family semua di kampung.  tak mampu menyewa rumah, mereka duduk la bergelandangan saja, demi menghantar wang ke kampung.  kesian kan?  so, kita nak buat amal kebajikan pun kena tengok2.. biarlah betul2 baik niat kita tu demi menyuci diri kita, bukan buat baik utk nampak baik di mata org.

tengok pic masa kami agih2 bebarang ni.  harap aku selalu ada kesempatan utk terus berkhidmat membantu mereka dan sapa2 saja yg memerlukan..










Tuesday, March 08, 2016

halloooo...


rasa cam lamo ngat tak nulih kek sini.  i've been busy?  i guess   yeah.   now oso busy, but i just slot in the time.. akakakakkaka... mapuh.

writing is my passion okey.  however pun, i have to write.  panjang or pendek depends on pengaliran idea dari otak ke jari jemari yg besau ini.  kalu typo tu korang baca sesedap rasalah yek?

nak tulis pasal apa ntah tadi. ohhh. our next vacations.  mula2 the nearest is pengkalan balak maybe in april.  then in may, dalam negeri jugak is PD.. itu opis punya.. away day 2016 katanya.  this time macam luxury sket, sebab ada swimming pool dalam bilik tu.  ekekekek.. aku kan suka berenang2 ke tepian.. so, cant wait to do just that.  macam taun dulu kat avani sepang tu, my roomates will be ira shahira, sheila the tokey kek and yati z.  harap2 mereka tak terkejut bila aku berbogel mandi berendam.. ekekekekek.. i just love thinking of the sea.  last for this year, in sya Allah will be an overseas trip.  london paris us ke apa ntah turutannya.  aku macam teruja as always laa kan.  so, bersabarlah nyimpan duit for this one.  please ye suriani, you have to sacrifice so many to save up.  please be patient with your heart. ekekekek.. bukan sikit belanjanya kannn?  hopefully all will be fine as planned.

tu je dulu.  now nak mikir nak mandi laut kat pengkalan balak.  best worr, tepi laut jalan2.. hmmmmm