Friday, November 25, 2016

redha

tajuk best kan.. redhalah apa yg terjadi dalam hidupmu wahai suriani..
ekekeke.. ya, walau bagaimanapun yg terjadi, haruslah kau meredhakan ketentuan Allah kepda dirimu.

nak cerita pasai apa lak harini?
ohh.. nak bitau yg aku dapat tengok wayang free harini. opis den PWC bagi staff2 bertuah cam den.. ceritanya bertajuk redha, kisah pasangan yg dapat anak autisma.  aku tak berapa tau sgt apakah jenis penyakit tu.. nak google pun malas.  sementelah aku mmg pemalas, maka aku tunggu jelah nanti movie tu tunjukkan kisahnya.  mind you, pop corn tidak disediakan.. ekekeke.. lemak pulak ko kannn?

pagi tadi cuba ajak laki gi mancing esok.  kot2 la dia rasa teringin nak mancing bawak bini dia berdua2an ke bertiga or berempat2 an.. .  aku tau dia mmg suka mancing dulu. aku mmg suka..  so, aku pun saja bakar dia.  dengan selamba dia menjawab.. nak mancing barang2 kena bersiap tu ini tu ini.. paham lah sekarang, takde lagi nak pegi memancing dengan aku.  kdg2 aku wonder cemana ada pasangan yg selalu ada masa utk berdua2an dan sudi join buat hobi or just lepak2 makan2 sama2.  laki aku ni, nak bfast je la dapat kalu weekend hari sabtu or cuti2. tupun puaslah ngejutkan kata aku dah lapau and aku nak belanja.  hahaha.. the key word here is aku belanja.  if not.. haruslah buat aku masak or apa2 je lah yg mudah kat umah tu.  cemana ko kata sayang kat bini tapi ko nak memanjakan bini pun kau sangat2 berkira.  bini ni, bukannya tak tau perangai kau.. tapi, macam aku lah.. berusaha ngajak dia jugak, nak mengembalikan kemesraan yg dah terpadam tu kan.  ntahlah.. maybe dia ternyala bila main aje gamaknya.. yg lain2 takde dipedulikan padam ke malap ke or samar2. je lah.. pada aku laki aku mmg macam tu.  nama nak manja2.. tiada lagi utk ku.  ajak gi bercuti bila ujung bulan ni, sebelom aku fly ke london, ada gak aku suarakan... tapi macam biasalah.. dia kabo tak ckup, sebab dia nak kena pi kenduri anak buah dia nanti dec. 11.  nak gi mana2 tunggu lah gaji bulan december katanya.  walaupun aku tau kalu dia nak pegi and kata yes je, aku akan keluarkan belanja utk cuti2 ni.  bukannya ke mana2 pun, setakat gi pangkor ke or genting je lepak2 dengan anak2 berempat kita sementelah akmal and azmeer dah cuti skolah kannn?   so, dia kata tunggulah tunggulah tunggulah..  which aku mmg tak rasa masa itu akan tiba sebab bila masa nya dtg.. terlalu byk pulak yg nak diambil kira dgn anak2 nak masuk sekolah and so on and so forth.

aku ni sekadar dipinggiran laa.. sini pinggiran, sana pinggiran.  dah taqdir hidup aku dipenghujung usia ni, biarlah aku layan diri dgn kawan2 and membanyakkan kembali kepda Allah.. huhuu.. sedih la pulak.




Thursday, November 24, 2016

move on...

baru lepas coaching session.
tak de mood ni, terus rasa selesema
sedih pun ya
perasaan ntah apa2
keje is ok, but kena bambu jugak kerana hal2 yg berkaitan dia...   
apa nak buat.  life is like that.  u like it or not.. u move on.
u move to the next step.  find the bad things, improve, find the good things, improve and make it better.

i love my job, i want you to love me for what i m trying very hard to be.. a step better than last time.. 

yes, i love me job very much!!




Wednesday, November 23, 2016

counting days

sebenarnya tak tau nak tulis apa.. so, aku tanyalah ira shahira apa ke nak tulis kat blog haa.. ira kata, why not u tell about ur europe trip.  what is my expectations.. where to visit.. what country, what do i want to buy.. huiyooo.. tiba2 macam banyak ngat la pulak buleh tuleh.  den ni kalu tak pasti den sogan nak tulih.  lagipun kali ni trip den tak berapa tau sgt apakah itinerarynya.. sbb semua diuruskan oleh agent kawan den, Sally.  so, she said, the itinerary will be given at the airport nanti.. like more to a surprise.  actually she have already let us know earlier.  tapi dah lamo ngat.. and got so many changes after that.. so, bila byk sgt tuko2.. aku dah macam.. ala better we wait for the final later.  haaa.. gitulah.. aku ni teruk yes.. nanti org tanya.. aku kata hmm.. tatau nak kata.. aku senyum je laaa.. yg pasti, aku nak pi london, switzerland and france.. tp berapa hari kat sini situ, i really cannot tell yet.  pobly balik nanti baru buleh story.  make sure i remember to make notes on this trip every day, ok,... everyday u make notes, like ira said.. that's why she can write so kemas about her travelling trips.. hahaha.. den ni manolah organized sgt.. lagipun bukannya selalu ngat berjalan pun kan.. jadi sogan laa.. ekekekeke..

ikut hati, mmg den nak migrate overseas.  takmo dok mesia dah.  tapi nak pikir negara mana nak pi yek?  eheheh.. ada few choices.. nak pi ostrali, new zealand or syams.  dok sana lah... ni bukan nak pi je.. nak tinggal terus.  ehhhh.. termelalut lak.  nanti nak citer lagi pasal my trip later.. nak pi lunch dulu k?  tata..


aku mencintaimu

Habib Umar bin Hafidh berkata dalam suatu kesempatan,

Kalau ada orang yang berkata pada kita,kenapa perlunya cinta dan sayang kepada Rasulullah SAW sampai menangis?

Kenapa melampau-lampau seperti itu?  Maka jawab kepada mereka,Baginda Rasulullah SAW telah terlebih dahulu menangis kerana kita.Kerana Dosa kita... Tidak pernah ada manusia yang pernah mendoakan kita, yang minta pada Allah SWT untuk ampuni dosa kita seperti sebagaimana Baginda Rasulullah SAW sujud dengan lama sekali sambil menangis dan merayu pada Allah SWT agar diampunkan oleh Allah SWT atas semua kesalahan dan dosa yang kita lakukan sehingga Allah menghantar malaikat Jibril utk memujuk Baginda Rasulullah SAW agar bangun dari sujudnya.. 


"Kerasnya hati kita hari ini,kita tidak pernah menangis merindui Baginda Rasulullah SAW.... Tumbuhkanlah rasa cinta dan sayang yang lebih kepada Rasulullah SAW...


 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ،




Monday, November 21, 2016

Bawak diri

Bunyik cam rajuk.. pokono la nak rajuk.  Rajuk ni berkesan kalu org ada yg tau dan akan cuba mujuk kita.  Dan kitapun mengada2 la nak manja mentelah dipujuk kann?  In my case tiada lagi lah mende2 itu.  Aku pun dah jangka yg dia tak akan pedulik aih.. so i rest my case.  I rest in peace.. in pieces also.. ekekek.  Buat tatau sajalah.

Harini akmal ada final paper.  Pobly once done, he'll take a bus back home.. i miss my no 1 son belimachhh.. dia kata nak ngaji sesama haritu bila aku tanya ada x dia ngaji kat bt pahat since masuk kolej.  Akmal boleh ngaji and lancar too.  That was dulu2 lah masa zaman dia ada kat rumah.  I wasnt shocked when i asked if he ngaji like he's supposed to.  Dia ngaku jer.. "xde umi".. maybe dia nmpak umi bersungguh.. dia pun janji.. if he gets home nak ngaji sesama.. in sya Aallahh.  Akmal dah menginjak dewasa.  Pemikiranpun dah berubah byk.  Semoga jadi anak yg soleh mal.. umi redha anak2 umi.. umi akan terus doakan dan nasihat.  We learn from each other ok?