Saturday, August 23, 2014

sabtu yg kelabu

Sungguhlah kata orang, kan.. sayang anak tangan2kan, sayang bini tinggal2kan.. hmmm.. kalini kanda pi menjaring lagi.. jaring jaring jaring.. tinggal tinggal tinggal lagi.. aku boring tahap gaban.. lagi2 time pagi2 lepas anak2 dah gi sekolah.. anak2 dua2 ada kelas tambahan lak harini.. diorang dah siap bekfast nasi goreng (tanpa merungut.. oh sonok bila anak2 makan dengan bersemangat..).  dorang enjoy sbb umi layan dorang masakkan bfast kann?  I wish i can cook for them every day.. i can only wish.. umi kerja kann.. jadi anak2 umi paham la kann?

pegi je dua2.. aku rasa dunia sunyi sepi.. sedih.. naper ntah.. rasa terbiar jer.. mmg pedih rasa tu.. bukan tak biasa.. tapi tatau lah macamana.. nak jugak dok jer kat umah takyah keluar2.. tu la mungkin sbb aku lagi suka keluar gi jalan2 ulu yam lah.. giant lah.. slyg mall lah.. kepong lah.. sbb bila dok di rumah.. mulalah mikir macam2.. oh so not good for my image.. bisa nangis kalu gini.. aduihhh... kebosanan kok!

sambil berkemas sambil gantung kain2 nak sidai aku terpikir.. sungguh sunyiiiiii.. huk hukhuk.. tak suka...  aku kalau sempat tua macam mak aku tu.. and anak2 dah dewasa, tentudorang ada kehidupan sendiri.. aku dgn kanda dah la x berapa nak berborak.. dia lebih byk fokus kat hp and grup wassap dia.. takkan sampai 10, 15 tahun lg (kalu pnjang umur in sya Allah) dia masih gitu?  Aku yg jenis nakkan kawan bercerita sokmo ni tentulah tatau nak buat apa..  oh so tak seronok mikirkannya.. ntah2 kanda dah beli bot dia and ajak kawan2 dia gi ngail kot.. aku tetap tinggai jugak.. huhuuu..



Or... maybe aku dahpun beli superbike yg aku idam2kan dan dah ada gang2 yg sama2 suka travel.. oh so sweet.. meh kita pikirkan yg aku dah nak hampir2 nak benti keje time tu.. hehee.. best kan.. tiap2 minggu konvoi gi jalan2.. tak kisahlah dekat or jauh.. i am always on.. bila bab riding nih.. hmmm... now i m smiling...




Friday, August 22, 2014

pengorbanan..

ceritalah dari mula yer?
ok..

pada suatu malam, nabi Ibrahim a.s telah bermimpi yg mana di dalam mimpinya itu, dia telah menyembelih anaknya ismail .  pagi esoknya, nabi ibrahim a.s telah memanggil anaknya ismail dan memberitahu anaknya dan meminta pendapat anaknya itu..

berkatalah ismail a.s "wahai ayahanda, jika itu adalah perintah Allah laksanakanlah wahai ayahanda, in sya Allah ayahanda akan mendapati anakanda akan termasuk di kalangan org2 yg sabar".

"jika begitu katamu baiklah".. kata ibrahim a.s, "aku akan laksanakan apa yang diperintahkan oleh Allah itu".

maka berkatalah nabi ismail a.s "wahai ayahandaku, apabila engkau mahu melaksanakan penyembelihan itu maka asahlah pisaumu setajam2nya".. "setelah ayahanda mengasah pisau itu tajam2, baringkanlah anakanda mengadap ke arah kiblat dan ikatlah tangan dan kaki anakanda agar anakanda tak dapat lari"..  "dan ketika ayahanda nak mula menyembelih, jika tidak sanggup melihat anakanda, ayahanda palinglah ke arah lain.. simpanlah baju anakanda yang ada kesan darah itu nanti sebagai penghilang rindu bonda yg dicintai..."

Nabi ibrahim dengar kata2 anaknya itu, sedihnya hati bukan kepalang.  maka nabi ibrahim a.s pun menyembelih anaknya.. seteleh terasa pancutan darah di tangannya, baginda pun membuka mata dan alangkah terkejutnya baginda bila didapatinya bukan ismail a.s yg telah disembelihnya, tetapi seekor kibasy.. "

bila nabi ibrahim a.s menoleh ke belakangnya didapati anaknya di situ dan dia terus memeluk nabi ismail sambil menangis kesyukuran.. 

Allah berfirman, berbahagialah kamu wahai ibrahim kerana engkau dengan tulus ikhlas melaksanakan perintahKu.

Allahuakbar.. begitulah cerita nabi kita pada kali ini.. sedih sangat.. begitu pengorbanan seorang ayah sanggup melakukan perintah Allah.  sedihnya bila tau kisah ni.. bila menuliskannya pun rasa masih bergenang airmata.. tiap kali mengingatkan memang akan rasa sangat sedih kerana ia melibatkan org yg disayangi.. kesabaran nabi ibrahim a.s dan anaknya nabi ismail a.s dalam melaksanakan suruhan Allah sangat2lah tinggi.. adakah kita begitu?




Thursday, August 21, 2014

deejavu .. aku tak mampu

aku bukan lemah tanpa cinta
hanya tidak mampu sendiri tanpanya
biarkan aku menangis kerna derita

dia hadir mengubatkan rindu
mengajarkan aku erti cinta
namun semua tidak seindah kusangka

dialah yg aku inginkan
dia cinta yg kudambakan
namun semua
hanya tinggal mimpi
terpisahnya cinta

aku harus melupakannya
aku harus memadam rasa
namun hati tidak pernah mampu
melepas kau pergi

setelah sedar dari mimpi
harus ku terus hidup tanpamu
kini ku pasrah
segalanya tentang cinta......

-shila amzah-


jiwang lak potang2 boring ya amat.. kojo tak banyak ngat.. yg banyak boring yo.. hahah.. baca2 lah apa2 su!!

Wednesday, August 20, 2014

rindu serindu-rindunya..

apa yg kau rindu su?
rindu nak menulis.. been to busy to write to you my dear blog.. sorry okay?
u miss me?
if you do, i guess i miss u more.. i m very sorry for neglecting you.. since it's been more than 2 days, i will write somtin' now..

heeeee... macam mujuk diri sendiri la kan.. bagi alasan kenapa tak tulis.. mmg sibuk ya amat.. tapi jangan takut, aku tetap berenti walau sesibuk manapun, utk menulis dan meluahkan rasa hatiku padamu wahai blog tercinta.

recently aku ada rasa kecewa bila dikata aku telah mengkomen dgn memerli pengkomen status aku di fb.. masya Allah. sebenarnya mmg aku takde niat.. cuma ye lah.. sebagai org yg aku rasa aku masih boleh bergurau senda dengannya, aku tak sangka dia akan amik benda tu sebagai aku berlagak.. no, sangat2 tidak berlagak, mintak mahap kalu dia terasa begitu.. secara terus terang, aku terlalu menyanjung tinggi org yg tinggi ilmu ugamanya seperti dia.. yg mana aku sendiri tau aku takkan paham apa yg dia paham..  macamanapun... aku rasa aku bersalah dan aku mintak mahap.. terpulanglah pada dia..

kebanyakan status yg aku share tu aku tujukan pada diri aku sendiri, and if sapa2 nak mengambil ilmu darinya juga, Alhamdulillah la kan.... bukannya nak bermegah2 atau nak bersaing dgn mereka yg dah mmg banyak ilmu.. akhir kata.. i am still learning, and at the same time i am sharing..




Monday, August 18, 2014

sabtu yg gerutu

hari sabtu kanda baru balik dari keje kol 3am.. pastu dia siap2 tido.. kol 6.30 bangun solat, siap2 pulak gi menjaring ikut kawan dia pulak.. tido kejap jer, kol 7am dah keluar pulak ke laut, menjaring.. tentu dia penat, tapi sebab dia punya hobi menjaring (dulu memancing, ni dah upgrade) dia ikutkan jer layan.  pi dgn kawan dia, yg ada bot tu.  macam seronok je kanda layan hobi baru dia.. aku je la yg keboringan.  asal cuti jer dia takde, asal dia takde jer cuti.. hmm.. aku mmg sgt boring hari tu.. sangat sangat sangat.. walaupun dah selalu sgt kena tinggal, aku cam bodo jer haritu.. macam malas tahap gaban....

bangun pagi tu ngat nak pi pasar, ujan la pulok.. hmm pakat tarik lagi selimut.  siap mesej along and ct, kita kuar lagi 1jam mandangkan baru 8 lebih.. tapi ujan nggak mau berenti kok.. aduhaiii.. apa mau dibikin.. nggak bisa ditahan ujan dari Allah itu.  lama beno dah tak ujan pagi2.. sekali Dia bagi.. haa, dari kol 7 sampai ke kol 1 kot baru berenti.. aku dah gerak gi umah mak tunggu kot2 ujan berenti boleh gerak terus.. last2 balik pulak, bukak tudung, naik katil tido lagi.. heheh..

last resort, masak nasi goreng and eat with the kids..
what a boring day!! not a fruitfull one too..
kenapalah aku selalu kena tinggal di saat aku sangat2 perlukan dia di kala cuti..
pikir2.. kan itu dia punya hobi..

aku lak apa hobi aku?
so, will just stick to reading lah.. since i cannot hang out..