Friday, March 17, 2017

Craby ketam

Korang suka ketam?  Aku takde lah berapa suka ngat.. tp kalu shira shahira.. mmg giler ketam dia.. ekekke.  Ni kisah ketam yg dibagi oleh kawan laki den.  Rupanya kawan tu beli kat kawan laki den yg samo2 bg kek laki den aritu.. hehee.. but ini lagi banyak kuantitinya.  Dalam ati aku tertanya2.. ngapa beli byk2 pastu tak termakan?   gamaknya.. rezeki kami la tu kannn?

Aritu dah gulai lomak.. kalini nak goreng je lah.  Laki soh rebus je.. ehhh.. tak challenged nyerr.. so aku pun nak try lah resepi goreng yg best2.  Senang tanya je kat kawan aku sheila kat wassap.  Cepat lak dio respon..  best worr..  sebenarnya aku bukan pernah masak ketam.  Second time nih.  Haritu laki takde aku hentam siang.. ntah ikut dan aku je kau.  Kulit dia aku kopek.. but tatau manakah yg taiknya.. ekekek.  So kemarin tu dia ada.. aku tanya lah how to siang.. unbelievably.. laki aku tau kauuu.. ekekek.  Selama nipun kalu dia bawak balik ketam.. dia yg siang and dia yg masak siap2. Tu pasailah aku tatau.  Kalini belajaulahhhh.. kannn?

Thank you sheila.  Entah kalut cemana.. lupa lak aku nak letak serbuk kari.. baham utama kauu.. ekekke.. rasapun ok gak.. kalu taruk serbuk kari tentu lagi sedap la kot.  Kot2 la.. tekak aku sendiri la kan.  Laki pun bukannya nak muji2.. ntah besau emas ada dodok dlm mulut takut terkeluar kot kalu muji aku sekali sekala.







Nak resepi? Aku bg jer la haa.. 

Bawang merah
Bawah putih 
Halia
Serai
Lengkuas
Air asam jawa
Garam
Kunyit idup
 Semua blend smpai hancur... pehtu.. gaulkan ketam2 yg sudah disiang basuh bersih and tos kering.. dah panaskan minyak.. masukkan ketam.. goreng smpai garing.

Actually.. Sheila siap kata if ada daun kari better.. den lupo.. peh tu dia kata if ada tepung jagung better sebab it makes the ketam rangup.  Tak ado la pulak.. mintak along dio pun takdo.. so.. i try sikit pakai tupung gandum.. aiyo.. tak jadik la rangup kan.  Sibbaik sikit je i try.  Hehee.. last2  yg lain2 i  goreng biasa dgn blended ingredients td.. sibbaik sedappp.. i like..

Thanks sheila!






Wednesday, March 15, 2017

celupar korang kan?

tadi lunch dgn gang2 level 14.  dulu masa i buat keje utk financial services dept (FS), i pun sama level duduk dgn diorang.  now that i dah moved form FS dept and my new dept  dah moved to level 15, berpisahlah kita.  shira and shiela and yati and aiza semua still at level 14.  sesekali join makanpn rasa cam nak pecah perut gelak ketawa bercerita.  mmg lama benau dah tak dapat menggelak begitu.  i just had fun tadi.. really really.

kisah tudung, kisah tak dapat pi away day sebab balik kampung, kisah makan2 sedap tapi still nak berjimat dan macam2 lagi kisah yg dibincangkan tadi.  mmg best kan?

bila aku cerita kisah2 yg terjadi pada diri aku.. sheila kata.. napa tak tuliskan kat blog.  ye tak ye.  selalu takde idea asik tanya dia.. ekekekek.. org tua cam tu laa.. asik kena bahan sebab tua.. ekeke.. akak redha sbb mmg akak tua. and lembap jugak.  deme nak berkawan dgn akak pun akak dah syukur sgt2.. alhamdulillahhhh..




 gambar sekadar hiasan. kat penang, away day taun dulu2.. kak ita norita, myself, kak ita rusnita, lylis and zizie.



Monday, March 13, 2017

Hidungku tak mancung..

Aku sedang sakit.  Nak ngadu kat u je tau.. ngadu secara detail.  Terimalah ye blog.. huhuu.. dr siang.. in fact dr bangun pg td aku dah rasa x sedap.  Hidung ni sakit.  Ada jerawat tumbuh kat dlm idung aku.  Dekat tulang dlm idung ni.. kat situlah Allah arahkan jerawat ni menguji aku.. huhuu.. pedih.. denyut.  rasa macam bonggol dah takde.. tp nyut2nya tetap ku rasa.  Semua idung jd sakit.  Urat idung bersambung gamaknya.  Atas idung kat pangkal batang idung aku ni pegang or tersentuhpun sakit ya amatttt...
Sabarlah ye su.. maybe esok lusa legalah kot jerawat ke apa ke yg tumbuh dlm idung aku ni.  Semoga aku tabah menghadapinya.. huhuuu.




sabtu itu tiada kisahmu?..

sabtu kengkonon nak pi erobik, tapi badan letih kemain.  semalamnya udah berjimba dgn kengkawan.  padahal kemana ada berjalannya pun.  jumaat tu lunch dgn kak ita and kawan2 and then pi tambah kad touch n go sementelah kak ita norita pi cek kenapa kad dia takleh digunakan.  mana la tak expired, last guna 2015.  ni dah 2017.  maknanya mmg kad touch n go kena guna supaya tak terpadam bila dah bertaun.  hehee.. macam2.  mmg nak pi erobik je tadi cerita kan.. tetiba cerita ke lain.  so, i takdelah pi erobik.  mmg badan tua ni kalu di layan, tak larat la jadinya.  ety lak cuti, so, kita pakat ajak dia pi pasar selayang cam biasa.  rasa cam lama tak melepak sinun.  aku dah berjanji dgn kak rahimah mohd yatim, my senior kat sekolah dulu, utk bagi kan kacang bandung yg dia pesan haritu.  mmg dia pesan 500g peket buat 2 peket, tapi sebab den peket2 250g, lagi 2 peket tu dah selamat kono makan siap2... mahaplah kak.  dapat bg dia 2 peket je.. sibbaik dia suka je, walaupun dia bengang gak pd mulanya aku bitau.. alhamdulillahh.  so, jumpalah dia kat pasau tu.  akak tu kecik je.  dalam fb nampak cam besau, tiba2 orgnya kecil molek je.  kak imah boleh gang la, boleh bergurau senda and boleh la berkawan dgn aku.. lenkali kita dating lagi ye kak.. dengan aku semua org pun jadi kecil molek sebab aku ni kategori giant kan. ekekeke.. terimalah hakikatnya wahai suriani abdul aziz.   ye, aku terima hakikat itu.. ekekekek.. biarlah jadi besau asalkan sihat dan mudah menggelakkan org2 kecik.. ehhh.. idaklahhhh.. aku tak begitu.  sebenarnya ramai gak yg aku rasa lagi besar pada aku.. dan aku sgt bersyukur dan berharap aku tak membesar lagiiiii.. amiiiin.

lepas balik pasar kami pi balik terus kot.  nak beli pasir kucing utk si nia kucen siti pun tak jadi sebab kami masing2 tak tahan nak terkucil sesangat.. ekeek.. dasat yek.  janji dgn siti kuar petang lah pulak.. tapi aku dah terlena, mmg agak lena la kan.. hari cuti mmg part of my routine is tido lah.  korang tentu dah paham kalu korang kenal aku lama.  siti msg tanya jadi ke tak kuar.  so, kita pakat kuar malam pas maghrib je la.  ngeteh and beli apa yg patut.

malam tu kami pi lepak ngeteh kat prima SG makan2 ringan2 and santai2 family. aku, along and siti je.  ajak family yg lain, diorang bizi belaka.  apa nak buat.. masing2 ada kje, kita ngajak jugak, sebab kita nak merapatkan silaturrahim sementelah siti nak belanja makan kannn.. dia mendapat bonus dan bersedekah adik beradik bukankah bagus.  udah deme tak datang, nasiblah.. jgn kata tak ngajak ye tak?  kak long maza ada kat bt gajah so, tak dapat join.  angah lak mmg sedih la kan dia kat klang.  am yg dekat tu pun takmaun join pasai dia penat katanya.  so, si aliaa  pun tak dapatlah menyertai acara ngeteh and makan2 and macam2 lagi.  Yg acu?  Langsung takde apa2.. hehee.   laki den dtang pulak kendian, bawak moto dgn ameer.  dia join makan tomyam mihun.  ameer suka je join asalkan ada yg membawak.  lagi2 ayah yg ajak, tak berani la nak tolak, kannn?  makan kek, makan rojak buah, makan aiskrim, abc, fried wantan, and macam2 lagi lah.  kopak gak kalu bukan dapat bonus, mmg tak merasalah makan2 kat tempat macam tu.  alhamdulillah, adik beradik aku takdelah kede sangat bab2 makan ni.  semoga berterusan sifat pemurah ni dalam kuarga kita yekkkk.. amiiiin.

Begitulah berlalu hari sabtu.