Saturday, July 05, 2014

sunyi mendekat

Assamu'alaikum.. korang pekabau?  Alhamdulillah sihat belaka ye.. yg selsema.. yg nak demam.. yg batuk2 tu janganlah lupa ikhtiar makan ubat yg doktor beri.. yg suka cara traditional tu pun jgn lah x dilayan sakit tu.. takut melarat.. tak syok woo bila badan tak sihat.. kita ada byk mende nak buat bulan ramdhan kareem ni kan?  Maka jagalah kesihatan kita..

Oh yeh.. intro terpanjang lak.. nak citer pasal sunyi tadi.. ya.. sunyi pada aku itu perkara biasa.. ada ramai keliling kita pun kdg2 rasa sunyi jugak.. sebab kita tak masuk dalam org ramai tu.. kita ada dalam hal dunia kita jer.. jadilah kita kesunyian.. pada aku kesunyian sgt2 terasa bila aku sakit dan aku keseorangan.. ada suami.. ada anak2.. masing2 dgn hal mereka.. aku rasa sgt2 sedih dan sunyi.  Semalam penyakit gastrik tu mai lagi kat aku.. siap2 aku abis ngaji lepaz subuh tu aku dah rasa satu macam.. doa je bukan itu.. mintak2 bukan itu.. bila bangun dr sejadah.. aduhaii.. bertambah pulak sakitnya menarik2 urat perut dekat pusat.. kanda awal2 tadi dah pi kejenya.. apa nak buat.. mmg kena baringlah macam selalu.. tahan su.. tahann.. aku wassap kanda bitau aku sakit perut macam haritu.. tak de jawapan.. sibuk kot..  aku wassap mira puteri bitau aku mungkin mc or el depending on larat pi kinik ke tak.. maybe aku akan lega lepas rehat2 kejap dlm 10 min ke kan.. tapi nampak gayanya sakit semakin teruk.. aku sgt sygkan puasa aku ni.. so aku tahan je la.. dah terbayang if sakit perut ni lah yg membawak aku pd kematian aku.. sediakah aku.. cukup ke amalan aku.. mana tempat aku di sana nanti.. anak2 aku.. tak sempat aku tgk dorang balik sekolah harini.. sedihnya tinggalkan dorang begitu.. kanda.. saya tinggalkan kanda dulu.. ya Allahh.. itulah ujianMu utk aku semalam.. alangkah bagus kalu meninggal dlm bulan mulia ini.. meninggal pulak di pagi jumaat.. huhuu.. aku selalu dengar kita kena mintak mati dalam husnul khotimah.. mati dalam iman katanya.. huuu..

Aku x ingat bila aku sedar sekejap membalas wassap mira aku amik el jer sbb x larat ke kinik.. cek jugak wassap kanda.. x jawab.. takkan sebaris ayatpun  x leh tulis kat aku yg mengadu sakit kanda?  Tak dulikpun kat aku kann.. dah meninggal baru kanda nak terkejut kot?  Sedihnya.. bercucuran air mata aku saat aku menaip ni.. rasa cam takde nilai aku sebagai kekasih dia.. waktu sakit ni lah perhatian dr dia sgt2 aku perlukan.. ya Allah ya Allah ya Allahh...

Sakit tak hilang lagi.. aku bawak diri menahankan sakit sampai tido lagi ke pengsan aku pun x perasan.. but aku cuma sedar dah 12. 22 masa tu bila aku tgk hp.. tgk kat wassap.. mmg takde balasan kanda.. huuu.. apa lah nak jadi.. takde amik beratpun.. beginilah nasib aku haa.. aku wassap kanda.. "saya meninggalpun kanda tak kisahkan??  😳.. ".. remuk redam sekali lg hatiku ini.. huuu.. aku bangun dari baringan dan amik wudhu.. apa nak buat lagi?..
Terus aku cuba tenangkan hati ... hmm.. tak ada apapun.. macam kau tak biasa su.. ye.. aku dah biasa.. tapi tiap kali ia jadi.. hati ni jadi sakit lagi.. sabar sabar sabar.. ingat pada Allah lebih tenang kau akan rasa su..

Betullah kata2 itu.. bila kita rasa derita.. . derita itulah yg Allah uji pada kita utk mendengar kita merintih padanya.. ya Allah aku sgt2 lemah.. aku hambaMu yg sgt2 kecik.. selalu x cukup mintak kasih syg dia.. aku mintak pdMu ya Allah.. kau berilah aku dgn kasihsygMu yg lebih suci kerana aku tau Engkau sentiasa suka hamba2Mu mengingatMu waktu2 begini.. terima kasih Allahh.. Alhamdulillah sakit itu pergi jua.. leganya rasa Kau saja yg memelihara aku ya Allah.. dapat lagi aku melihat wajah anak2 ku balik sekolah.  Bersama2 amal ànd ameer berbuka.  Kanda masih kerja.. tugas harus diutamakan.. aku dah biasa.. aku cuma sesekali rasa sunyi bila aku sakit.. itulah  sepatutnya hidup kita ini.. suka syukur.. susahpun syukur.. barulah rasa nikmat diberi itu dirasai..

Malam pulak.. tiba2 pat lowe, kawan sekolah wassap kata yg kawan kami puspawati dah meninggal dunia lepas maghrib.. innalillah hiwainna ilaihirojiunn.. sebab leukemia.. and aku kenai puspa ni.. last jumpa about a month ago kat pasar selayang.. i knew she sakit.. but maybe she tak tunjuk sgt.. and now dah ajal dia.. kawan2 yg rapat dgn dia sedih sgt2.. well.. we dont know cemana kesudahan kita ni semua kan?  Tup2 syarifah aini passed away also.. innalillah hi wa inna ilaihi rojiunn...

Setiap insan.. pasti merasa.. saat perpisahan terakhir.. dunia yg fana akan ditinggalkan.. hanya amalan yg dibawa..

Tulah kisah aku semalam..




Thursday, July 03, 2014

sayang

meh menjiwang jap..  i lebiu.. do you lebiu me?
ehhhh.. correct grammar ke tak.. mapuhhh




Wednesday, July 02, 2014

sale google RM31.99

masya Allahh
mata ini sangat tak boleh buka
seperti maunya aku pegi membaringkan diri
lalu terlena
tidak tidak.. jangan kau turuti kemengantukanmu itu
lalu aku memaksa diriku menulis
so.. inilah dia yg ku tulis ketika akku benar2 mengantuk

meh citer pengalaman aku tengahari tadi
aku pi maybank nak buat kat atm baru, tapi sistem pulok down.. terbantut nyahhh...
kenapa nak buat kad atm baru?
well semalam aku nak beli gaun utk baby girl kat fb..
cantik sgt pada aku.. cute gitulah.. aku bukannya ada anak pompuan
tapi teringin nak beli kasi kat baby aina yg along baby sit tu.. and also beli utk nina anak angah..
aku cek kat maybank lepas dah dapat tokey tu punya acc number..
aik, kurang, bukan kurang 10, 20 dari last check.. ini kurang like 400
gilo kau.. aku takde lak buat standing instructions byk gitu.. no no no.
so aku decided lepas buat payment utk gaun tu, utk check bila dah sampai ofis..
so.. aku dapati.. duit aku ditolak dari kat tu melalui debit transactions yg macam tak tertutup
dari google sale..  amount RM31.99 ada lebih 10 kali kot.. bermula dari 30jun. adoiyaiii
mula la aku risau.. siapalah punya keje ni..
first resort.. balance yg tinggal tu aku transfer siap2 ke acc aku bank lain..
aduhaiii..
pastu aku call maybank and get them to check everything
staff yg jawab call aku tu, faris namanya.. ckup berhati2, ckup lemah lembut.. ckup sopan..
and then report dah dibuat.. faris kata in 16 days or more i will get back my money..
Alhamdulillahhh.. mak lega nyah..
so, terlanjur nak pi maybank tadi, aku bawaklah 2 pasang kasut aku utk ku repair..
selalu beli kasut kat C&E kat kl sentral tahan lama jugak.. ini rasa cam baru sgt beli, dah koyak..
hmm.. kena ujan la tu selalu kann.. cepat dia membesar.. ngehhh
so aku bawak 2 pasang lah tadi
sebelum pi maybank, aku pi hantar kasut repair kat kedai tu..
tapi lepas maybank tadi, aku tak terus balik bila kata system deme down, tapi aku pi pulak watson kat tepi tangga kl sentral tu. beli syampoo.. hahaha.. syampu dua tiga harini dok pakai syampu akmal jer.. boleh?
settled syampoo konon nak pi amik kasut.. alahaiii. tak siap lagiiii.. shedih mak nyahhh.. its either mak kena amik petang or if tak mai kl sentral lagi.. kenalah pi balik esokkkkkkkk...

tu jer..
tata titi tutu
ehwahhh..ye lah. kurang ngantuk dah






Tuesday, July 01, 2014

kenangan2 manis itu



ntah kenapa aku suka sgt gamba aku ni.. biarlah blur. aku tetap sukanyer..


ni lak satu2nya sejarah yg menunjukkan aku kecik je masa kecik..  heheh..seingat aku  mula darjah 5 baru aku mula jadi tinggi.. heheh.. tinggi kahh?
aku ingat semua nama kawan2 aku tu.. aku 1Y kat sekolah jenis kebangsaan inggeris selayang baru.. 
chech them out.. dari kiri.. anis zahura, zarina ripin, norhasfaliza, noor huda and me!
ehhh.. ingat nak soh korang guess... eh, maleh la.. guess2 bukan nak bagi hadiah ye tak?
tulah kenangan di darjah 1, cikgu Francis yg amik.. alamak, aku lupa la nama penuh cikgu tuuu.. adoiii...


 ini aku dgn angah.. akak no. 2.. angah kata ini pic dia first time pakai tudung haritu.. hehehe.. dia boleh ingat masa aku tunjuk dia pic ni.. hehehe.. aku dengan angah  close sgt masa ni.. rajin temankan angah pi mana2 je lah.. termasuk pi dating.. eheheh.. 



ni pic aku remaja.. masa tu pi umah ruzana rabai.. abg dia kawin, so pi kenduri kawin, lantas mengambil pic lah aku.. eh.. kurus bona.. aku suka sgt baju kurung ituuu..  tengok. baju corak, pakai lak tudung corak.. udahlah macam pokok krismas.. ayoooo.. lantakk.. fesyen sense sangat ko suuu...

 ni lak pic aku dgn am.. aka makyang.. akak no. 3..  masa ni macik aku kawen, kenduri kawen kat klang.. ntah kenapa byk2 tempat, kat bawah pokok pisang jugak kami bergambar.. ehheeh.. kuruih yek.. aduhaii.. zaman2 tu semua org kuruih la kot. baya2 tuu.. heee 


ini adalah aku dgn abg ipar aku.. abg ngah.. cer tengok seluar dia... hensem gak abg ipar aku ni kan.. tak perasan time tu.. heheh.. angah lah kot perasan dia hensem.. kalu tak takkan angah nakkan dia.. baik hati jugakkk.. hehehe


ni lak aku kat feri berpuluh taun yg lalu.. 25 kot umur aku time tu.. pi langkawi.. heheeh
angin punya lah kuat.. tak buleh biarkan kain baju terebang abihhhh..


ni pic kawin.. macamlah korang tak tau kannn. heheh.. dgn songket weh.. agagaga.. geli but itulah kenangannn..
berapa taun dulu tu yek?



and these are my family.. yg depan2 tu semua anak2 sedara.. yg belakang tu me and my siblings.. yg takde situ. angah and achu sham jer.... 



sabar


harini rasa cam nak guna pic je buat entry..  tapi nak gak tulis.. ish ish.. ngada2 kau ni su.. tulis je lah.. baikkkk.. so... kita citer tentang kesabaran la k?
adakah aku seorang penyabar?  hmm.. i wish i am.. aku mintak Allah berilah aku kelebihan seorang penyabar.  lagi2 dalam bulan menguji keimanan.. bulan ramadhan.  bulan ini patutnya bulan menundukkan nafsu kita.. nafsu macam2 lah.. makan, minum, dengar, tengok.. segala yg kita buatlah..




satu lagi sabar ni dikehendaki bila2 saja.. sentiasa saja.. masya Allahh.. 
sabar ye su.. apa pun yg kau hadapi pagi tadi.. kau redha lah..
bukan senang nak buat org rasa senang dgn kita.. sentiasa je ada ketidakpuasan hati.. 
maka dengan bersabar, kau dapat menahan diri dari marah2 pada dia..





Sunday, June 29, 2014

ramadhan ya ramadhan

Adoii.. dah tulis 7 baris tadi.. ilang pulok.. mmm.. ni lah sebab malas nak hapdet guna tipon smart aku nihh.. hukk.. it is so smart that i cannot do anything... cari balik entry tadi.. takdok.. mapuh.. tulis semula janggg..

So.. once again.. pekabar korang.. harini 1 ramadhan dah pun dijalani dgn sederhananya.  Aku masak jer.. yg ringkas2 utk berbuka tadi.  Buah2 yg beli kat pasar semalam dah dikopek siap2 letak dlm freezer.. senang nak ngap.. buah laici and buah rambutan.  Kanda nak pi bazar so aku aku kata belila karipap.. tingin karipap.. aku mng hantu karipap if u donno.. tak sangka lak kanda dapat karipap giant tu.. alhamdulillah.. dia beli air tebu.. buah lagi.. buah tembikai pulak.. nak tak nak penuh jugak meja makan kami yg kecik comel tu kann.. maka berbuka lah kami..

















Di bulan ramadhan yg mulia ni.. aku mohon ya Allah.. kau tambahkan kesabaranku.. keimananku.. ketabahanku dlm mengharungi hidup bersama dia.. cemanapun dia tetap suami kau su..  Ke aku yg dah bosan.. aku cuma maukan perhatian dan kasih syg.. susah benar tuuu.. hey..  hmm.. sabar lagi.. soba soba.. itulah dia.. bykkan bersabar.. Allah suka hambaNya yg banyakkan bersabar..