Thursday, October 30, 2014

ayat-ayat cinta

desir pasir di padang tandus
segersang pemikiran hati.. terkisahku di antara cinta yg rumit
bila keyakinanku datang.. kasih bukan sekadar cinta.. pengorbanan cinta yg agung kupertaruhkan
maafkan bila ku tak sempurna.. cinta ini tak mungkin ku jaga.. ayat-ayat cinta bercerita
cintaku padamu

bila bahagia mulai menyentuh
seakan aku bisa hidup lebih lama.. namun harus ku tinggalkan cinta
ketika ku bersujud






Wednesday, October 29, 2014

hari ini hari rabu.. apesal lak tu?

It is wednesday.. it is movie day.. hehee.. macam lama jer tak gi movie di tengahari di hari kerja.. balik2 kalut ler kalu hari keje  wehhh.. jgn buat pasaii.. ekekek... yeah... why not.. lets have fun once a while.. but make sure u plan nicely to take leave in the afternoon.. jgn buat lecey naa.. balik2 opis pulak kena panggey pasai apa lambat.. depa takut hang pengsan ka apa ka... depa call tanya.. aku penah kena wey... aku lambat balik lunch sbb lupa diri.. hehee.. depa siap advise aku pi amik cuti tau.. ekekek.. let that be a lesson su.. pada hai aku bukannya rajin kuar during lunch pun.. sesekali kuar je tu.. tu lah namanya caring apa?  Caring society namanyaaa.. cer ulanggg.. caring society.. kihkihkih..

Aku byk keje ni.. lari jap gi finance dept hantar document pastu amik masa jap nak buat entry khas utk hari rabu.. aku suka hari rabu... suatu ketika dulu.. sekarang ni semua haripun aku anggap hari rabu jugak.. hari yg bermutu..  hari yg jika kita hargai setiap saat dan minit dgn mengetahui tujuan kita ada di dunia ini.. tentu takkan kita sia2kannya.. mengingati dan merasakan bahawa Dia sentiasa menurunkan ujian buat kita hamba2Nya.. kenapa ujian kenapa kenapa kenapa.. kerana dia nak membezakan kita samada kita syukur tak.. sabar tak atau belajar tak dan bertaubat tak atas ujian2nya itu..

Apa sajapun.. tabahlah.. kalu susah rasanya.. tentu susah tu tak berpanjangan kalu pikir semua ujian dr Nya.. kalu senang or dapat keseronokan juga beringatlah jgn suka2 sgt kerana itu jugak takkan berpanjangan.. dan bersedialah utk mengucapkan kata2 memuji Allah yg Maha Penyayang dan Maha Mengetahui setiap detik jantung kita ini..

Wabillahi taufiq walhidayah.. wassalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh..

Uit panjang lebar haaa...







Monday, October 27, 2014

entah kenapa..

Jumaat tu aku beria nak balik bukit mendi, pahang.. tapi kanda sibuk keje.. x jawab mesej pun nak kata tak jadi.  Hampa tau tak.. hampa.. baru berangan nak lepak2 dgn anak2 buah sambil urut2 badan.. huu.. mmg takde jeki..

Malam tu aku mmg sedih.. nak kata lapau, tak jugak.. sbb aku dah makan lauk sadin yg along masakkan.. hati jadi sayu semacam.. rasa ditinggalkan kot.. ntahlah.. setan la ngacau kalu buat kita pikir macam2 ni.. syaitonnirrojim mmg tugas dia buat kita pikir macam2..




Sabtu pagi boring sangat.. ntah apa ke yg aku ternmpak kat fb buat aku rasa tamau online dah.. mood sudah terbang lorr.. mmg tak bley layan.. so aku rasa macam nak let myself out of the cyber world kejap.. nak tido sepanjang hari.  Nak rehatkan badan dan minda gitu.. kanda lak sibuk dgn persatuan anak2 kola perglihnya.. aku rasa bosan pun ya.. selalu boleh je kuar.. tapi aku tade selera.. yilek.. poci.. rumber yilek mood.. amma va.. so.. dok diam2 dalam bilik.. bacalah apa2 yg patut.  Siap sms kanda bitau yg aku nak rehat.. masak ke apa2 ker semua tanak selama 2 hari.. if dia mau makan and anak2 rasa nak makan.. pandai2 lah kanda handle.. uih.. tak penah2 dlm sejarah aku buat gitu.. yeah.. pe salahnya aku nak rasa rehat kan?  Kanda balas wo sms aku.. can u believe that?  Ok katanya.. so.. akupun lepak jelah.. lantak la sapa2 kata aku kejam.. 116 taun sekali jer.. hehee.. ntah2 pas ni boleh jadi acara bulanan ker.. kan kan?  Hehee.. mau kena tinggai dgn kanda la kot.. tak layan dia makan ujung2 minggu kan?

Sabtu till ahad malam aku hidup dgn rehat.. wow.. hehee.. kanda beli pizza on saturday.. ahad dia diam2 jer... aku buat kuih jemput2 ikan bilis jer ptg tu.. makanlah deme.. uit.. laku kauu.. . pastu pas maghrib tggu gak kot2 kanda nak order pizza lagi.. idak lorr.. maybe dia lapau nasik.. so masa solat maghrib dia decided nak masak.. kanda masak sardin lorr.. dia punya kepakaran tu.. dgn telor dadar.. puas aku tgk dia makan.  Hehee.. at least dia mahu atau terpaksa masak.. nak soh aku or pujuk aku mungkin dia kesian.. aku dah mintak awai2 nak rehat kann?

Lepas isyak ahad tu aku on balik tenet.. betullah aku dan tenet mmg x leh lama dipisahkan.. its like half of me is gone.. and aku nakkan separuh tu balik.. hehee.. sekali on..punyalah byk msg2 dr gang2 aku.. oh i m so touched.. ada jer yg risaukan aku.. yea lorr.. sabtu ahad cuti selalu aku la yg paling aktif kat fb kan?  Selang 30 minit aku akan update status.. ni takde.. heee.. aku sendiripun x sangka.. oh so not me.. i want you back.. huhuuu.. really i have missed the time..

Sejak dua menjak ni aku rasa hidup aku makin tah apa2.. keje2.. balik umah.. anak2.. kanda.. mak.. along.. tu jer putarannya.. i guess i m too busy with work loads laa.. and sometimes mmg it drives me crazy.. aku benar2 nak dekatkan diri dgn Allah.. banyak sungguh dugaan.. huuu.. aku cuba sedaya upaya solat di awal waktu.. ajak anak2 and kanda buat yg sama selagi dapat.. tapi aku sendiripun x selalu ada dgn dorang all d time kan?  Mana termampu lah.. nak mulakan mende baik mmg bukanlah semudah abc.. tapi kalu nak.. tetapkan hati.. boleh jer.. x lah sesusah mana.. kuatkan azam su ..   Ya Allah.. kau jadikanlah aku hambaMu yg taat dan sentiasa berusaha memperbaiki amalanku ya Allah..

Kawan2 kat fb aku pun semua yg baik2.  Alhamdulillah.. sentiasa mengingatkan.. tu lah kan.. nak cari kawan kena ada macam2 kawan supaya kita bley rasa yg Allah tu kirimkan ujian dalam berbagai bentuk nak tgk kita sabar ke tak.. and nak tgk kita ni hamba Dia yg bersyukur dgn nikmat2 yg Dia bg samada kecik or besar..kann?  I believe that.  I really do..




Nak titunn.. dah 23.50 haa.. kanda tak balik2 lagi.. wakty ni ramai yg dah mimpi syahdu kann.. . aku x abis lagi melipat kain.. hehee.. ater.. 9.20 pm baru smpai umah.. haruslah lewat buat keje and tido nyer pun la kan kan? Alahai.. x larat tinggai jer la.. esok sambung laa.. my house hold.. my control.. hehee.. mmg lipat kain nmpaknya aku je ler yg buat.. sabar je la kann.. tu kepakaran tuu.. ekekek.. sodapkan ati sendiri la ni haa..

Gunite la blogku sayang.. rasa cam panjang bona dah den tulih.. adios .. buenas tardes.. por favorr!




mesej tak sampai

hm tuah iskandar tu tanya..
kenapa suami tak boleh jadi kawan baik isteri?
kenapa isteri kata dia tak boleh di fahami suami?
kenapa kenapa kenapa..

mmg laki aku takkan jadi best fren aku
sebab balas mesej pun dia tak mau
sakit hati pun selalu
kita nak mesej2 jer, bukannya nak kacau keje dia
aku mesej buat apa tu pun.. dia tak balas
bukannya aku mesej soh kasi nama sekolah dia masa tadika
macamana nak jadi best fren, kalu mesej utk bertanya kabar pun tak layan.. apa lagi nak bergurau senda... hmm.. inilah hakikatnya..

takkan boleh, sebab aku mmg sakit hati kalu bab mesej tak sampai
kita mesej kali ke dua selepas 2 jam tanya kenapa mesej pertama tak balas...
oh.. saya bizi.. aik, jawab bizi tu bley plakkk?  mmg aku sakit ati.. lantak kau lah nak kata aku apa.. aku cukup pantang org tak balas mesej bila nampak.. serupa batu je aku ni
hmm.. sakit ati sakit ati sakit ati
potong nama dia langsung dari senarai kawan.. sbb dia takkan buleh jadi kawan baik aku
dia takde quality itu..
agaknya dia ada ke kawan baik dalam hp dia tu?
now i wonder..