Friday, February 08, 2013

updates on me mak

mak ialah insan yg paling penyayang dalam hidup aku.  walau cemana hangin or marah dia pun, dia tetap buat mende2 yg org tu suka .. paham tak?  heheh. akupun confuse..

harini jumaat, korang tau tak sejak ustaz don danial don biyajid dont go tu ke udara setiap isnin kamis kat tv alhijrah, maklah org pertama yg mencapai remote dan tekun belajar.  aku and familypun sama2 belajar la jugak.  inilah rancangan yg byk mengeratkan hubungan tv kami sekeluarga.. ahak.. kelako kan?  but tulah.. mak la yg jadi penggerak setiap kali 9.30pm hampir tiba.. byk yg kami pelajari (or at least dengar) dari ustaz tu.. aku suka sgt bab nabi muhammad saw tu.. byk sgt fakta2 tentang kekasih Allah tu yg aku masih kabur2 dan ustaz byk bagi pencerahan pada family aku.  lagi satu bab jumaat dan memeriahkannya dgn buat ibadah dan sambut mcm hariraya.. dulu mmg aku tatau, cuma tau jumaat special sebab lelaki nak pi solat jumaat.. tu je.. now i know much2 more about it.  mak pun dah mula mengamalkan party hari jumaat bermula dgn malam jumaat lagi. 

aku nak citer pasal apa yek tadi? ohhh.. mak.. yes. mak skrg aku dah larang tegas dari melakukan keje2 kesukaan dia, iaitu mengemas dan mendekorate rumah dan halaman. adoiii.. korang bayangkan.. dia dah umur 70 tau.. tapi dia nak buat mende macamlah umur dia 33.. adoi, org umur 33 pun takde serajin dia tau bab2 ubahsuai perabut alih sana-sini.. membahaya laa.. i mean bukannya membahaya mcm rumah terbakar ke apa.. tu pun satu hal gak.. mak aku even dapur gas akupun dia bega2 jugak masa gas bocor tau..adoi.. tu mmg bahaya.  what i meant here is.. mak tu mmg ada keinginan nak buat tu ini begitu begini, but, dia tu tak berdaya sgt.  ko taulah org2 tua, pastu berpenyakit pulak tu.. sekarng dgn masalah tido malam dia lagi tu.. aduihhhh..

so aku berkeras kata ke dia.. if mak sekarang boleh buat solat 5 wajib pastu mak buat solat2 sunat sesemua pastu mak dapat baca quran and zikir all.. bukan ke baik? if la.. kan, if.. mak tiba2 terjatuh masa tolak lemari, if la kan.. mintak Allah sentiasalah lindung mak aku tuu.. if la katakan dia jatuh masa ngalih pasu2 ke masa gantung2 langsir kat umah, masa aku or the kids takde.. and something happened to her, i mean like retak tulang punggung ke, patah tulang pinggang ke, kan ke susah? kan ke dia sakit nanti terlantar?  ko taulah org tua2 kan bukan mudah nak baik cam budak2 or org muda bab pemuliharaan dari sakit, ye tak.. tak ker dia susah dan menderita nanti?
dah tentu2 dia tak seselesa nak buat ibadah if dah sakit2 badan.. betul tak? 

dulu aku tatau how to stress out these facts to mak, sebab aku mmg taktau.. cumanya bila aku pi kinik haritu amikkan ubat mak, aku bercerita dgn satu macik ni, baya2 mak aku jugaklah.. macik ni lah yg soh aku nasihatkan mak aku.. and it works.. so great.. am sooooo thankful mak boleh terima.  now mak takde dah nak buat keje2 sebegitu.  macik yg aku kenal kat kinik k'jaan tu siap ajarkan aku how i shd voice out these things to her.. even tell me the exact words to use kau.. hmmm.. thanks so much macik.. i love u for that.. tak terbalas jasamu itu.. cuma allah je yg balasnya.. huhu. sedih pulak.. huuuaaa

ini foto mak semalam.. lepas dinner and nak makan kuih koci takde balut (kuih "barang hajak" - cakap banjar) and borak2 time bergosip dgn aku!



for you all out there, kalu masih ada mak pak, layanlah mereka cam king and queen, dorang takkan tak suka punya.. takde apa, malah korang dapat pahala baikkk punya sebab bagi makpak gembira ria walau tak di hari raya.  abah oh abah.. aku dulu sempat jugaklah menjaga abah time dia sakit kat umah dan spital.. and i am sooooo glad i was given the opportunity by Allah.. thank you Allah.. now mak ajer yg tinggal, aku nak buat mak rasa akulah anak yg paling dia sayang in the whole world.. lantaklah yg lain2 korang nak rebut peluang ke taknak tu korang punya hal.. aku akan cuba sedaya upaya membahagiakan mak.. walaupun aku kengkadang takpek nak baca hati mak.. huhu.. sedih lagii.. tapi tulah.. aku selalu berterus terang je.. if you feel bad, say it to me, say it to my face mak.. i'll try to correct myself.  byk mende lagi aku bulum belajar dgn mak.. heheh.. dasar pemalasss.. dialah yg selalu push2 aku buat solat sunat tu lah cuba lancarkan baca surah tulah, inilah.. cuba bangun tengah malam la, tulah inilah .. knowing aku yg berat buntut ni.. adoiiii.. so much, kan?

foto lama.. from left angah, aku, along, mak (duduk), mak yang and my only bro (younger).. lepas abah meninggal, may 2012.  kami 5 badek sajork!



gitupun kan.. aku dah rasa byk sgt perubahan dalam ibadat seharian aku.. thanks to mak sebab selalu beri nasihat dan galakan and selaluuu je ada bila aku nak tau hal2 dunia and kehidupan.. cewahhh... berat wehhh..

all in all.. mom, i love u so much.. u are my queen for me to serve forever and ever!!

Tuesday, February 05, 2013

setia

merenung ke luar jendela
melihat kebesaranNya
mensyukuri segala nikmat
yang dikurniaNya di dunia

kerana Kau yang satu
yg setia bersamaku
dikala kujatuh, ku bangkit...

dah tatau apa lagi liriknya.. lagu di akhir drama setia hujung nyawa tu laa.. sapa nyanyipun aku tatau.. but.. what i'm trying to say here isss...

i am watching this drama melayu which is originally taken from novel.. . kat tivi mmg dah almost over, but since aku asik terlepasss je, balik lewat itu ini, aku pun decided to watch it online.. mmm, better kau.. no iklan whatsoever, eventho slow... i dont mind.

suka citer ni sebab rasa cam best jer mikirkan couple ni, baru kawin tapi malu2 kononnya (tu yg aku mula tertengok episod kat tivi satu haritu.. yg buat aku rasa citer ni best!)..

aku rasa kalu baca novel dia lagiii la best kot.. macam citer apa tu, yg sharifah abu salem tulis tu..hmmm.. tapi citer tu aku kecewa sbb aku dok bayangkan si lelaki tu (razif) sgt hensem giler, but bila ditivikan.. rosyam noor, which is a bit too over macho (tua) for the role and some more, kurang hensemmmm.. awwww.. sedeyyy!