Thursday, April 07, 2016

Ujian itu tandanya Allah shayang..

Aku xsihat.  35% ditolak dr kesihatan sebab Allah nak uji dgn sakit.  Eh kau ngada2 la su.  Well.. mmg arr.  Time sakit ngada2 sokmo kalu ada yg layan.. selalunya tak ado.. kehkehkeh.. kawan2 yo la yg tanyo apo pasal kau su.. along.. mak.. yg nampak den cam tak sihat.  Itulah manusia..  takkan lepas dari sakit.. tua and.... apa?... mati.  Bila ntah.. tatau kan?  Mentara kita masih idup ni.. sakit tu terimalah.  Jangan dimarah.  Allah bg sebab nak kurangkam dosa kita.. asalkan kita sabar and redha ditimpa sakit itu.  Senyum dan ingatlah Allah yg berkuasa dlm segala hal.. dan kita akan hepi balik.  Apa jenis sakitpun.. in sya Allah ada hikmah belaka.. kannn?

Aku bukannya sakit mende.. just selesema.  Xbiasa sakit.. jadi ngada2.  Akukan manja.. ekekekke.. arwah abah taulah.. laki aku pun takkan layan kalu aku nak manja2.. tahan je la sakit.  So.. aku tahankan je la dengan sabar dan senyuman.  Sebab nak mc tu macam over sgt la kan.  Unless ko dah terbaring sakit pala teruk and hinguih meleleh tak sempat nak lap dia meleleh lagi and pandangan berpinau kalu bangun.. sah2 baru mc.  Ini ok lagi.. badan jgn kasi manja sgt.  Lawannn..

Kdg kita kata xsihat.. org nyampah.. baru selsema dah ngada2.. belum ujian2 yg berat2 lagi.. so.. diam2 saja.

Eh.. lupa nak share good news.  Anak hindu yg dok pokpekpokpek sblah aku tu akan ditransfer ke tempat lain soon.  Alhamdulillahh.. Allah dengar pemintaanku.. terimakasih ya rabbii..


Tuesday, April 05, 2016

bagaikan udara?

kau bagaikan udara yg membantu aku utk terus hidup di atas dunia
tanpamu ku lemah
pasti aku tak berdaya
hanya engkau mahakarya
kau takkan dapat aku lupakan
kerna kaulah punca cinta kita
mengajar aku erti bahagia
temanilah ku semula

itu lagu intro den kali ni

yeah.. kita sebagai manusia mmg sentiasa maukan teman
tapi adakah kita ni sendiri teman yg baik?
kita mau org jaga hati kita.. tapi adakah kita tau apa yg teman kita tu tak suka?
kita mau dia teman kita ngeteh, tapi adakah kita sedia meluangkan masa bila dia ingin teman utk mendengar masalah dia?  walau dia tau kita takkan boleh selesaikan masalah dia.. adakah kita sudi mendengar?

tu je dulu k?
acik takdo idea ngat





Sunday, April 03, 2016

Kasih manusia tiada kekal..

Bila tiba saatnya.. mungkin org yg kita harapkan utk menyayangi kita akan berubah hati.  Mungkin dia sudah rasa tiada perlu utk terus memberikan perhatian kepada kita.  Kenapa?  Kerana mmg itu sudah sifatnya  manusia.. boleh berubah2 dan mungkin ada sebab2nya dia jadi begitu.  Kalau kita tahu yg kita sudah dipinggirkan.. maka sedihlah kita.. maka menangislah kita.. tapi kita harus ingat.. semua jasa yg telah diberikan dalam menyayangi dan mengambil berat tentang kita.  Walaupun katanya tak akan berubah.. nah.. jelas sekali kita dapat lihat.. kita dapat rasa perubahan itu.  Sabarlah wahai hati.  Apapun yg berlaku.. harus kita bersyukur dan berterimakasih kerana telah dia pernah membuat segala sesuatu dulu penuh makna dan menggembirakan.  Terima kasih atas segalanya yg telah dicurahkan.  Allah saja yg boleh membalas kebaikannya itu.

Marah?  Tidak.. cuma sedih dan jauh hati.  Tapi hidup ini memang tempat cobaan.. smpai nafas terakhir dr Allah swt.. huhuuhuhuhuhuuu..