Thursday, July 21, 2016

Tiada rezeki

Dari senin haritu smpai pg tadi.. aku buat keje nolong along anto kuih2 dia kat satu cafe. Cafe ni depan pejabat tanah selayang nu.  Dapat job ni dr kawan aku, si shamsiah aka sam.  Sam kabo akak tu nak org letak kuih muih.  Tu dia carikan.. dr bg indon.. baik kasi kat kaum melayu bumi.  Indon ramai je nak amik peluang tu.. so.. rezeki lahh.. sam kata buatlah 3 jenis.. tp karipap mesti nak ada hari2.. at least 100 bijik ke 150 bijik.  Wahh.. baguslah pikir aku.  Takyah lg along niaga dgn kak bedah tu.. if mmg gerenti ada sales kat situ.

Rupa2nya kuih2 along x cantik.. walaupun sedap.  Akak tu kata.. ngapa anto byk sgt smpai bekas beso.. aduhaii.. entah cemana lah perjanjiannya dia dgn sam.  Dia nak 100 bijik tp cantik2 and berbagai in total 100.  Kami pulak buat 1 jenis je dah 100.  Memang la x abis.  Takde la hebat meno kunjungan pelanggan ke situ.  Akak tu komplen macam2 and katanya org gomen yg komplen sebab kuih2 along buruk.. aduiiihh.. sedih ati den.  Along apatah lagi.. kalu nak buat sikit2 and total 100.. mmg tak sempatlah.  So.. after along dah pikir2.. tak jadilah dia nak teruskan niat dia meniaga kuih situ.  Along rasa tak sedap ati dr awai.. aku je takde rasa apa2.. aku ni mmg selalu bersangka baik je and some more pecaya kata2 sam yg situ ko letak apa kuihpun... abis laku.. wahh..



Well.. pagi tadi.. along ikut aku amik bekas kuih semalam and apologized to akak tokey tu kata yg mmg kami tak tau dia nak kuih yg berkelas tinggi.. ekekke..

Maka berakhirlah episod penghantaran kuihku di kala subuh hariii.. memang hidup ini tak semudah yg kita harapkan.. dan tak seindah yg ingin kita bayangkan.. sabarlah long.. dan teruslah lagi bersabar!!


Wednesday, July 20, 2016

anak no. 1

lama tak citer pasal anak bujang aku si akmal kan?  akmal anak no. 1 aku, 19, dia study kat bt pahat, under kolej pendidikan tinggi mara, or kptm.  pagi tadi udah balik ke batu pahat, ke kolej dia.  sebut kolej cam anak org kaya lak.  ehheeh.. pd aku dulu balik campus je sebut.. now dia sebut kolej, kolej la jugak
since sblom puasa dia dah balik, cuti semester now dia menyambung ke sem. 3 pulak.  yg sonok nak kabor tu dia bitau dia dapat dean's list.  sah anak aku macam aku gak.. ekekekke.. mapuh rasa pandai pulak.. aku rasa gene tu mmg amik dari aku.  sebab aku kenai bapak dia.. ekekekek.. mapuh kena lempang kalu bini celupar cam aku ni cakap depan laki kan?

aku dulu belajar diploma mmg ada la jugak dapat dean's list (sijil dekan), kira dalam kategori budak2 pintar la kononnya kan.  itulah bezanya budak biasa2 dgn budak pandai kan.  if not, buat apa dia bg point2 tu semua.  baik bagi je lulus belaka.  lagi elok, takyah bagi exam, kasi je semua sama, kan?  ada pulak org yg suka belajar, tapi bila nak dibagi ujian, dia tak suka.. apa maksud tu?  dia segan nak ulangkaji lettew.  ujian ni nak gredkan setakat mana kemampuan ko mengingat or dapat apa yg ko belajar, kan kan?  masing2 la menghadapi hidup kan.  kadang2 apa dibelajar langsung tak apply utk keje.  kadang2 semua diguna.. so, bertuahlah sapa2 yg dapat guna semua ilmu utk mencari rezeki.

aku tak hantar akmal smpai BTS (stesen bas) pun, just sama2 pi keje and dia stret naik tren ke BTS and aku plak turun kat KLS nak pi keje cam biasa.  aku tau amal suka course yg dia amik tu.  harap dia study elok2, study smart.  ingatlah pesan aku selalu.  jgn tinggal solat, jangan main2 belajar, jangan rosakkan anak dara org or jangan gaduh2 dgn kawan2 and lastly, jangan membazir duit.  umi ayah bukan org senang nak dengan mudah bagi dia duit every time dia sesak.  but we will try our best to make your study as a meaningful years of your life.  education itu sangat penting kan?

bila amal dah balik kolej, tinggallah adik dia sorang.  takdelah bergumpal bergaduh bagai sementara ni.  sunyi la rumah.  amal ada dia yg kemas rumah sikit2, basuh pinggan, sapu lantai, angkat sidai kain etc etc.  hahaha.. latihan rumahtangga harus diberi walau pada anak lelaki okeh?  supaya dia senang di  mana2 jua dia berada.

itujelah dulu utk kali ni.  lenkali kita tulih lagi k?










hakikat cemburu

sebenarnya saya amik berat pasal awak
saya tataulah awak pedulikkan saya ke tak
awak ada masalah awak sendiri
awak tanak cerita pun takpe, awak nak cerita saya dengar
awak kata awak tak pernah bahagia
awak kata awak selalu rasa tension
awak kata awak selalu hanyut
awak kata macam2 lah pasal diri awak yg kononnya awak bukanlah seorg yg baik.
well, kalu awak mengaku awak baik maknanya sometin wrong la pulak wak

tapi hakikatnya sayalah org yg paling cemburu bila awak bercerita pasal dia.. like all status2 ppuan2 lain, dan sapa2 je lah ppuan.  dia tukar profile pic pun awak suka.. geram tau.. status saya kat fb tu.. tak cukup bagus agaknya.  org lain letak pic makanan yg dia share resepi pun awak suka, saya mmg cemburu.. padahal sapalah saya..kannn?  tiada hak langsung.. huhu

aduh, itulah dia
cemburu tandanya saya sayang
cemburu tandanya saya takut kehilangan

berapa punya mengantuk daaaa..