Thursday, April 13, 2017

mandi sungai jommmm

Suatu ketika dulu.. bila hujan turun di petang hari.. aku merenung ke luar rumah.. berlari2 supaya tidak dikesan mak.. keluar menuju ke sungai.. menunggu kawan2 yg sama aliran.. untuk mandi sungaiiiii.. best worrr.. itulah pengalamannn.. yg takkan dapat aku tukarkannn.. kalau mak tersedar aku sudah keluar.. maka bersedialah aku.. utk terima ditarik telinga.. dibawak pulang ke rumah.. dengan hati hiba.. walaupun sebenarnya dah puas melompat dari tebing sungai itu tadiiiii... tahankan diri dileteri mak sendiri.. hehee.. 😄😄😄
Eheeee.. korang ada mandi sungai kekecik dulu??

copy pasted from my fb wall .. ntah kenapa nostalgia itu kembali lagi.

maybe dah tua sgt lama tak mandi sungai kot.. tiba2 tinginnnn.. jom ar gang, kita pi ulu yam ke mana2 sungai, templer's park ke mana2.. kita mandi pepuassss... 



Tuesday, April 11, 2017

counting down

i ada kalender kat opis ni.. ehehe.. saja nak bitau yg i ada buat count down tulis kat situ. berapa hari lagi kami nak pi langkawi for the away day.  someting to look forward to kann.. sesuatu yg kita seronok tentulah kita tunggu2kan.  kalu kita seronok, barulah hati kita berbunga2 kan.  mmg kita tataulah dapat ke tak lagi semuanya di masa depan.  tapi memikirkan keseronokkannnya itulah yg membuatkannya menjadi lebih sonok, kannnn?  hehee.. so, every day, or dua tiga hari sekali, i will say it outloud.. lagi 35hari wey, nak pi langkawi.. and dorang, kawan2 yg lain pun sonok samaa.. macam ni la cara kita membuatkan hidup kita lebih ceria.


kadang2 kita nak keje dgn dept lain, macam posh patricia kawan baik aku sorang tu, tingin sgt nak masuk dept aku, ipower team, tapi tulah dari dulu tak dapat2.  dia pulak kena handle team baru, buat travelling documents for the whole firm.  tu lagi lah mencabar pd aku.  mmg aku tak mampu lah buat mende tu.  perlu kesabaran tahap tinggi, but she can handle, dah lama jugak dept tu.  dia still tak berapa happy, and dia nak jugak mintak masuk ipower team.  which boss takkan benarkanlah buat masa ni.  aku dulu pun tak dapt join ipower team masa mula2 dorang tubuhkan.  tapi aku beria2 mintak and aku cuba tolong2 bila deme perlukan tangan lebih.  and aku apply lagi, eh, dapatttt.. aku suka.  tapi boss bagi macam2 keje and kata aku patut tunjukkan kebolehan aku lebih sebab aku yg mintak bukan dia yg pilih masuk.  dia anto aku pi buat bill khas utk GST team kat tingkat 8.  aku sahut lah cabaran tu, bukan buleh tolak pun kan.  so, begitulah.. sampai abis tempoh masa awal2 GST team tu aku lah yg buatkan utk dorang all their bills.  i m proud i could help them, walaupun ada je yg kata aku tak buat keje sebaiknya.  dia pun bukannya reti keje aku, dia follow up bills2 aku dia pulak yg dapat nama.  mmg sah dia nak nama, so, aku bagilah dia nama.  sampai sekarang dia dah ada nama kauu.. ekekekek.. taklah.. dia mmg dah ado namo.. dio golongan bangsawan gitu.. puteri2 mcamnya.. ekekekek.

eh, nak tulis apa ke tadi.  oh. yeh, bab nak pi langkawi.  den dapat naik 1st flight.  dapat sebilik dgn zainun.  sedih gak mikir ira shira takde masa tu nanti, but she is also going to a holiday to bandung. mmm, great kann.. hopefully semua berjalan lancar buat shira and frens.  maybe next trip kita bergabung lagi sebilik ye shira.  i m sure gonna miss her in the trip.

cam biasalah.. if langkawi, deme nak pi beli coklat.  beli pinggan mangkok, kain batik.  minyak gamat.  haa, pelagi?  i ingat nak check out on island hopping.  teringin dr dulu2.  mana dapt kalu pi sekejap2.. sebelom ni mana ada chance.  if kali ni dapat, i will surely take the chance to go hopping from one island to another... in sya allah.  what say you?






Sunday, April 09, 2017

Jimba jimbi jimbab

Satu hari di hari sabtu.  Aku merenung masa depanku.  Yg tatau berapa lama lagi ada utk diriku dan dia.  Namun aku berserah semua pada yg Maha Esa.  Andai itu takdirnya.  Apo ayat2 pagi2 ahad nih?  Mangun gi mandi la kann.  Jap agi 9.30 nak gi bank.. amik wang.. baru lah buleh membelanja.  Ngapalah duit ni asiklah menyikit.  Tak boleh ke tiap kali kita memberi kat kedai.. kita dibagi lagi sama amount dalam purse.  Macam tak luak la kannn.. mano nak cari wehhh.  Melainkan kamu bersedekah.  Itu je lah cara yg tak menyengkek kan duit kita.. cara bersedekahh.. haa.. kann?  Sedekah sikit or banyak.. Allah janji kita tak akan jadi miskin or papa kidana.  Haa.. maka itu mehlah kita terus berbagi2.. lagi2 membelanja kuarga terdekat. Ye idok?  Jauh lak aku terbebel haaa..

Sbeno nak citer mlm tadi lepas amik ety bersama along and ameer, kami gi beli barang2 along niaga.  Macam rutin le kann.  Tu lah kojo den as part time supir.  Cara membantu akak den yg takdr kereta nak beli brg2 secara pukal utk niaga dia tu.  Aku dah tau sgt mana along selalu shoppin.  Tapi malam td.. si ameer anak bongsu aku nak juin lak kami.  Dia boring kat umah katanya.  Aku soh dodok umah jaga ayah.. berdegil nak ikut gak.  Jadi.. mak kenakanlah ko syarat sblom apa2 perangai yg tak koser2 nanti.  Kannn?  Dia remaja nak ngikut aku rasa macam unbelievable la kan.

Kami pun pi makan dulu kat mamak sblom kita go ahead melalak kat firezone atas mamak tu.  Tak lama tu puspa mafren came to juin kami.  Makan2 minum2 barulah ada tenaga kata along.  Den tahan2 takmo makan.. nnti somputtt.. ekeke.  Mmg somput along nyanyi sbb porut dah konyang.  Ameer siap tido lg dlm bilik tu kekenyangan le tu kan.  Padahal kami melalak punyalah kuat berdentumm.. ekekek.