Friday, September 12, 2014

jumaat datang lagi.. alhamdulillah

ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah..
Kau saja yg mengerti hatiku ini ya Allah.. Kau yg memegang hati setiap insan.. Kau tenangkanlah hatiku.. Kau berilah kebahagiaan pada hamba2Mu yg aku kasihi.. Kau lah saja tempat mengaduuuuu...
Allahuakbar

ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah
ya Allah



Thursday, September 11, 2014

mewangi


selamanya hati ini akan selalu memujamu.. mencintaimu adalah dahagaku..  waktu dengarkanlah selalu dekatkan ku dengannya.. hingga ku menutup mata, satukanlah hati..

jadikan malamku lebih indah
jadikan siangku lebih terang
biarkan bungaku mewangi
selamanya ohhh

selamanya adalah cintaku kepada dirimu.. mencintaimu.. seumur hidupku adalah padamu.. waktu, dengarkanlah selalu dekatkan ku dengannya.. hingga ku menutup mata, satukanlah hati..

jadikan malamku lebih indah
jadikan siangku lebih terang
biarkan bungaku mewangi
selamanya ohhh


-akim and the magistrate-

Wednesday, September 10, 2014

terasa

Harini sgt2 sibuk.. ntah apa ke ntah yg aku buat.. dr email.. sampailah aborting double jobs... apa kahhh?  Korang tak paham kan.. akupunnn..

Lewat2 je aku balik.. nak siapkan keje tertunggak.. stebek 2 jam dapat settled banyak mende yg aku x bleh siap dlm masa 7 jam waktu keje.. tgklah apa mende yg kaco aku time keje.. tak lain x bukan staff yg main tanya itu ini.. nak explain job lah nak tanya pendapat lah.. nak wip extraction laa.. la la la.. peh tu dgn mtg tergempak pasal staff dismissal lah pastu briefing HR pasal 2015 performance feedback... apakahhhh?

Mak letih nok.. mak smpai umah kol 8.45pm dah lohey.. lapau giler.. kanda dah siap makan.. idak ler nunggu aku haa.. sedih tau.. huhuu.. macam x dihargaipun ada.. tapi sebab lapar melebihi kesedihan.. aku bukak tudung terus senduk nasik.. lauk ayam merah tinggai 2 ketui.. seketui ok.. seketui lg tulang daaa.. huhuu.. makan lah.. ntah kenapa aku lapau bebeno.. ehh.. maybe penat la tuu..

Pas makan layan fb.. sungguh terhibur dgn kawan2 fb.. aku kadang2 rasa aku lebih diperlukan oleh kawan2 fb dr org di rumah ni.. itulah hakikat hidup aku sekarang.. ada family tp sunyi.. anak2  time tu study.. tak pe lah dorang tumpu betui2 buat revision.. sambil2 la aku layan tanya2 pasal subjek2 dorang.. yg kanda tu layan tv and henset jer.. rasa betui2 terpinggir tauuu.. huuuuuu.. shedih amat!  agaknya kalu aku tak balik tadi.. kalu aku tido jer kat mana2 hotel.. dia pasan tak aku tak ada?  Huuu.. maybe aku kena buat gitu.. mencari ke tak dia?  I doubt so.. hmmm

Dah.. nantuk amat.. ya Allah.. kau lenakanlah tidurku.. kau lindungilah diriku ini dgn malaikat3 Mu.. kau bangunkanlah aku bila tiba masanya .. sesungguhnya aku berserah seluruhnya kepadaMu.. tiada Tuhan selainMu..








why u keep upgrading... i baru nak pandaiiii..

I want to spend my life time loving u .. if that's the only life i ever do.. i will want nothing else to see me thru.. if i can spend my life time.. loving u.. oohh yehhh..

Okeh mukadimah lagu zorro sbb tu yg sedang berkumandang saat ini .. di dalam tren yg agak awai harini aku naik.. ntah terawai.. rezeki awai.. hehee.. maybe sbb kepenatan smlm tido mati tak sedar diri.. astaghfirullah hal adzim.. hehee.. sedar2 nak bangun tencin.. cek2 jap aik.. baru 12.05.. wahh.. aku lena baru sejam lebih.. dahsyat punya lena..

Harini nak tulis gapo deh?  Hmm..macam2 nak tulis tapi tulah.. bila type.. semua pi melayang ntah ke mana.. heee.. okey kita nak kabor yg kita smlm sgtlah bengang.. sbb kita banyok ngat keje tp system plak upgraded.. byk yg kita tak reti nak guna.. kita jadi mengong jap smalam.. tu jer lah.. sekiang
Tu dia muka mengong.. hehee.. taklah tu pagi2 smlm.. sebelum mula tugaih.. selfie melfie.. sila jgn muntah sini.. pi tandas ye.. kekeke




Tuesday, September 09, 2014

sayang abang...

utk kaum lelaki, eh.. lelaki tak semuanya suami.. well, kalu nak amik sebagai knowledge apa salahnye ye tak?  mana tau yg bujang2 tu soon nak jadi husband org.. yg dah jadi husband worang tu.. mana tau kot2 boleh memperbaiki hubungan dgn isteri.. mana la tau kann.. ini pandangan aku sebagai seorang isteri..

apa yg isteri tu nak cuma dilayan, sikit2, borak2 tanya kabar, kadang2 dua2 kerja, mmg dua2 penat, bini tu sokmo nak bercerita, kadang2 dia pun takde sapa nak layan berborak, kat opis mmg bersilat buat keje, so, dia expect suamilah tempat dia bercerita.. layanlah. sikit2, macam amik tau.. buatlah macam berminat.. janganlah bini bercerita, ko kata, biasa la tu, biasa la tuu.... kalu biasa, dia tak ceritalah.. tentulah dia nakkan perhatian sikit.. dia kan isteri kau.. bukannya jiran sebelah.. heheh, boleh la kata sabar, but bagilah pendapat macam kau setuju dgn bini tu, bagi nasihat elok2, bini tu tau dah nak buat apa.. sekadar berkongsi cerita saja dorang punn...  tapi kalu bini tu asik nak mengumpat or mengutuk2, adalah baik kau gunakan kata2 indah tuk menolak dia dari terus berkata2, tapi kena cakap baik2 jugak, pakailah ayat2 hadis yg sesuai tentu dia insaf  ataupun... tarik tangan dia, cium bibir dia, peluk dia.. tentu dia tak buat lagi ngutuk2 tu.. berdosa okey.. jgn dua2 berdosa nambah2, pulak.. okey?

pastu bila bini tengah tegur anak2, sila diam seketika, or backing bini tu.. bagi anak2 tu nampak ada kesepakatannya mak dan abah dorang, sama2 nakkan kebaikan utk dorang.  jangan sesekali canggah kata2 bini tu menegur anak2.. sangat2 tak baik utk kehidupan berkeluarga bila mak and abah ada pendapat yg bercanggah.. lagi2 dalam mendidik anak2.. oh so not good!!

aku rasa lakibini sekarang, dua2 pun amik tugas masing2 dah, samada buat kerja2 rumah or menguruskan anak2..  janganlah dibiarkan bini tu nguruskan semua hal rumahtangga, oh please, ini sebenarnya ramai lagi yg tak pedulik.. pd dia, suami tu tinggi benar darjatnya yg tak boleh buat apa2.. jangannnn.. mmg lah darjat kau tu tinggi sebab syurga isteri mmg dibawah tapak kaki kau, tapi kena ingat, baginda nabi rasulullah kita dulupun buat jugak keje2 rumah membantu isteri2 dia, okey, even jahit baju dia sendiri (correct me if i m wrong), but itulah.. sama2 uruskan rumahtangga, barulah boleh aman dan isteri takkan rasa dia saja yg dibebankan.. kadang2 mmg dia boleh buat, sokmo dia boleh buat, tapi kenapa nak bebankan dia dgn semua2 tu, and bila nak berehat dan bermesra2 di katil, dia dah tak larat, kau jugak yg komplen, kan tak bagus tu?  ingat, ni sangat2 penting sebab layanan isteri yg selalu diharap oleh suami, so sama jugaklah pada isteri, layanan yg paling best dari suami jugak dia mimpikan setiap kali.

semua isteri maukan lelaki yg perfect, tapi kami pun sedar kami ni siapa nak dapat lelaki perfect, tapi kami akan lebih bersyukur jika suami2 pandai mengambil hati isteri2.. itulah yg paling penting.. kalu benar2 ikut cara Rasulullah dalam menguruskan isteri dan rumahtangga, in sya Allah.. isteripun akan cuba berikan yg terbaik.. paling penting didiklah isteri tentang cara2 yg sepatutnya kau didik, iaitu ikutlah cara yg Rasulullah dah tunjukkan.. jadilah seromantik Rasulullah saw or buatlah sebaik boleh dan jadilah sebaik2 teman kepada isteri anda.. layanlah dia seperti dialah permaisuri2 or bidadari2 yg ada dalam hati anda, sebab bidadari2 inilah yg akan beri layanan tip top jika hatinya puas dan bersyukur mendampingi kamu.., in sya Allah..




Sunday, September 07, 2014

sihat

Adakah u sihat sayang?  Sihat?  Alhamdulillah.. i selalu ajak u jogging u tak penahnya nak.. main badminton pun u tak penah join.. pi berenang apa tah lagi..

I ni suka nak bersukan.. walaupun badan i macam ni.. i ni tak reti dok diam sangat.. i aktip tau.. i suka makan tapi i suka gak exercise.. tu lah tu.. if i dapat lagi byk spend masa bersukan.. mungkin i can be a little smaller in size.. hahaha.. can u imagine me.. smiling so happily dgn badan dah size M.. yg dulunya size XXL?..

korang tau tak berlari dan berenang yang aku suka sgt tu.. adalah jugak sukan kegemaran baginda Rasulullah? ada 3 lagi sukan lain yg baginda suka... apa dia?  memanah, berkuda and also bergusti.. best kan?  bila kita buat mende2 yg Rasulullah buat kita rasa kita ngikut dia.. tentu rasa best.. berpahala tauu.. haaa..

Teringin gak aku naik kuda.. sambil memanah.. huiyo.. macam sangat interesting bila tgk org2 kat movie2 tu manah tepat2 jer.. i think i shd try memanah la jugak.. hmmm..

wrestling or gusti tu macam biasa buat.. dgn kanda je kot.. hehee.. ye ker cam tu?


Keje ngutip bola je kalu main dgn siti nih.. hehee.. best



 M glad i have siti on saturday.. dia cuti.. ada lah kawan layan nak jogging..





kenduri kawen org kola..

Aku ni kat umah pengantin ni.. kawan kanda ngawenkan anak pempuan mereka.. hehee.. anak org dah menikah kau.. anak aku baru nak spm.. apakah maknanya itu?  hehee.. ko pikirlah sendiri..

Syoknya makan kenduri ialah makan sedap.. yg lain2 kalu kita kenai sapa2 yg sama ada kat majlis ni lah.. aku ni lak macam ngikut kanda jer.. dia soh makan.. makanlah.. soh dok dalam diam2.. diam2 lah tggu.. hehee.. ni anak2 peghelih punya member yg ngawenkan anak.. so ramailah gang2 depa.. aku segan lerr.. hee.. dok la diam2..

Ni kanda dok pas kek pengantin.. amikk.. terima.. nak makan jap agi.. takdak camca.. tau camca?  Hehee.. sudu daaa..

Ntah smpai kol brapa la nak dok sini.. sabar je la kan.. layann.. dia bawak berjalan kita ikut.. kalu kita perangai elok2.. lenkali mungkin dapat ikut lagi . In sya Allahh..