Wednesday, April 03, 2013

mmm dappp

if people know me, pasti tau i like to eat.  one of my feveret food is cake. mmg hantu, lagi2 kalu bab yg ada coklat2 dalam itu kek.. heaven kau..

entry ni dibuat sewaktu akak berpuasa.  tu yg kadang2 cam over sikit, tapi takpelah.. tak puasapun mmg i enjoy food and i enjoy life gitu.. ahak..

yang ini kan.. rasa dia sgt best.. takpek nak gambarkan kat sini. even the icing atas tu pun sedapppp... and wangiiii..
sesudah dipotong

haritu aku order kek ni.. nak murah, kecik, tapi tinggi.. mm.. dapat yg ni lah.. berbaloi sgt tau.. puas akak makannn

sebelum dipotong



ini pulak same person yg buat.. aku tak dapat makan sebab bukan aku yg order.. well... that day, dia buat decorations depan mataku sendiri.. so nice.. aku mmg takde skill langsung.  skill membakar tak pandai, menghias apatah lagi.. memakan jer expert sgt.. ahaks..

mula2 plain je teddy bear tu (warna putih) badan dia.
pastu taruk bulu2 dgn icing warna brown tu..


ni yg dah siap the whole body of the teddy.. siap taruk reben tuu.. aku tunggu dia decorate sampai abis satu badan teddy bear tu.. hahah.. sementelah aku takde keje haritu tau..

suka tengok skill dia.  kek pun sedap, icing pun nyamannn jer.. be sure to order more and more.  dah hantu kek gitu..


siap utk penghantaran


inilah dia orgnya yg selalu membakar kek2 sedap ini..
cik sheila from manees bakery at +6019 6356 400, ok?



Tuesday, April 02, 2013

weekend yg memenatkan tubuh tuaku 2

ahad pagi cam takmo bangun, pas subuh, golek2 and then kena bangun jugak since anak kecilku yg berumur 11 taun itu dapat tiket percuma sekolah dia bagi sebelum cuti tu 2 keping utk pi pusat sains negara ada exhibition - star trek gitu.  nak pi biar awal kata kanda.. since lepas tu kami nak pi merayap2 and tengok movie katanya.  aku kalu kanda gitu, harus nak lompat tika dan saat itu jugak tau.  went to pasar dulu konon nak bfast before u start, tapi.. bila kat parking belakang pasar selayang tu dah jam sangkut, terus ku suruh kanda cari tempat lain dekat2 dengan damansara tu jer since we were heading there.. last2 ntah kat restoren pelita ke apa ke ntah kami makan.  i dont mind, as long as i can eat what i want, i hepi dah.  anak2 pun tak banyak kerenah.. knowing inilah masa bersama keluarga.  tak sangka amal nak ngikut walaupun dia taklah berapa sihat. 


dalam kereta, aku ceklah itu tiket yg ameer dapat, just to see if it still valid, alamak .. rupa2nya tiket2 tu only valid if you buy an adult ticket together.. sib baik anak2 aku pi dgn kami, if dia pi dgn kenkawan semua murid2.. how?  aku rasa cam apalah nak bagi tiket free padahal kena beli jugak tiket lain kesudahnya.. cam pelik tau.. tak suka mak.  since nak pegi, pegi jerlah.. layan, 2 tiket dewasa to go to the star trek exhibition tu dah 40hengget.  mende apa kat dlm tu.  wow.. ada berbagai. 


menarikkah? tidak.  sebab aku tak sempat nak baca sesemua kisah dalam masa sejam dua tu.  sementelah aku bukanlah star trek fans.. mmg tak dapat tengok movie2 dia masa den  kocik2 dulu sobab kami susah.. cewahh.. tiba2 terimbas memori mana dapat tgk movie ni zaman 70an dulu.. ahaks.  nak pi this exhibition.. melayan je sebenarnya.. ntah, like u have to know the details lakan... for me mmg perlu nak kasi excitement. 



aku cuma kenal mr. spock je... lain2 tak kenal langsung ko.  yg menarik kat situ pada aku cuma costumes2 dorang dari satu movie ke satu era.. sooo nice.

pastu baru pi midvalley nak pi movie and jalan2 katanya.  aku ingat nak beli jam. sebijik jampun tak terbeli.. semuanya tak menepati citarasa aku.  hampeh ke aku ni terlampau milih.

nak tau kita pi tengok citer apa?  yeah.. i never tot i could go watch citer kungfu cina .. citer ip man, the final fight.. mmm, i like ip man, but i was so disappointed to find that the hero is no more the ip man 1 and 2 guy.  sudah tukar ke robert wong ke apa ke nama apek tu.  but the fights was superb.  make sure anak2 guru ko tu bukan jenis kaki cari gaduh ok?  suka je mengajar asalkan anak2 murid guna utk ketahanan diri saja.  best woo.. aku mmg suka wing chun.  belajar dulu, tak abis.. cikgu mati awai.. ahak.. tipuuuu..  berangan dapat tangan and kaki yg pantas takkan terjadi tanpa belajar dan latihan, ok?



sebelum show 1.30pm, kami pi makan dulu.  apalah kan, asik makannnn jer.  bukan lunch yet sebab awai lagi, so makan lite2 jer, kami pi makan donuts je.. adik merajuk sbb aku makan donut pilihan dia masa dia pi menunggu kopi dia diproses.. hahah.. kesiannn..  lantak, majuk2 tak rasa la ko donut.  kami 3 beranak makan cam biasa je takde apa2 pun, amer minum kopi dia yg special tu sambil memendam rasa kau.. heheh.. anak ku yg sorang ni mmg kuat merajuk beb.  ikut betakah perangainya itu?

lepas show baru kami pi solat kau.. punyalah ramai manusia kat midvalley.  tapi inilah first time aku solat kat surau dia.  aku rasa kaki aku dah tak buleh tahan masa pencarian ke surau tu.  kanda tunjukkan surau tu kat situ situ.. tapi nak pegi tu macam berbatu jauhnya.  org2 kat dalam surau pulak baiknyaaaa beratur mengambil giliran amik wudhu dgn penuh kesabaran.  aku yg first time ni.. rasa cam .. biar betui.. but itulah dia.. rupa2nya org islam ni mmg sabar dan tawadduk.  ahak.. and i am proud being a muslim when looking at this culture beb!!

penat giler, lepas solat, kami cari makan lagi.  this time it is lunch.  so kanda bawak tempat dia selalu lunch katanya.  since inilah tempat dia keje and makan and all.. so ramailah yg kenal ke dia.. aku pulak jadi macam segan.  hahaha.. akukah??

lepas makan tak lalu nak pikir dah, kami balik terus, ponek.  eh jap.. singgah kedai dvd feveret kami, beli 6 citer lagi sebab tak puas tengok wayang.. hahah.. enam movie tuu.. aku baru jer abis tengok lawak ke der 2 and yg lain2 bulum sompat ku tengok lagi.. letihnya aku yg Allahh.. Dia saja yg tau.  lepas maghrib tu semua padam kau.. boleh?

malam ni nak layan citer ni la.. jack the giant slayer nih.. cam best sgt aku tengok kat GSC haritu.




Monday, April 01, 2013

weekend yg memenatkan tubuh tuaku

oh so terrible aku taktau nak buat tajuk dah.. lantak kau di situ... mmm

kanda keje on saturday till tatau kol berapa.  ko taulah aku kalu kanda takde, nak bangun pun malas giler.  takde semangat tau.. terlalu aku mencintaimu kanda... awww.. ahak.. memangpun, kan?  dah laki den, wajiblah tu aku mencintai dia.. kan, kan?  takde ler aku nak berangan jatuh cinta dgn lelaki2 lain yg tidak mendatangkan faedah apa2 malah mendatangkan dosa kepadaku buat haper, kan? 

akupun pi la lepak umah mak sementelah nak buat sarapan sayugia dah lewat.  padahal dah beli nasik lemak kak bedah dgn kipap feveret aku dah bedal 3 bijik.. ahaha... sendiri aku gelak kau.. pi umah mak, mak masih golek2 kat katil and baru jugak nak bangun.  aku kesian tengok mak.  nowadays, since few years back, since abah mula sakit tu, mak's bedtime sudah byk terganggu.  malam nak tido susah nak lena.  if lena sejam dua, bangun till 4 or 5 am baru nak tido pulak.. sian.  dah lena, tup tup nak kena bangun subuh plak.  kesiannn.. tu yg bila dia nak tido lepas subuh tu, aku kata tidolah mak, layankan je mata mak tu.. sebab once dia dapat lena, i know itulah time dia betul2 dapat rehat, and kadang2 dia lena pagi till 11.30am kau.. aku suka bila mak tido and kalu boleh biarkan dia jgn diganggu.  sian mak... i really cannot tahan kalu tak dapat tido malam.. so, i know it is really mengganggu.

mak bersiap aku layan tengok tivi.  pastu sambil keluarkan lauk nak masak for lunch.  berapa la punya malas aku nak masak, tapi sebab aku fikir siannya mak, aku masak la jugak.  bukan susah, semua lauk yg sesenang dalam dunia je. aku pun masak pantas kau.. siap dah by 12.30 gitu.  tiba2 kanda balikkk... can u imagine he came back?  aku suspect somting wrong ni.. dia terus je balik ke umah without singgahing at umah mak.  terus aku sms bitau aku dah siap masak.. and asked him if he's going to go back to work.. hohoho.. dia tak jawab, rupa2nya dia balik2 terus tido.. penat, siannn..  aku balik umah sebab nak bitau dia lauk dah ready, jom makan.   tapi kanda kata biar dia tido another hour baru kejut dia makan.  ohhh.. kesiann.. akupun bitau mak, makanlah dulu.  will makan later with kanda and the kids. 

rupa2nya lepas makan kanda need to go to work again.. hai laa.  kanda pulak kalu keje mmg devoted abis.. lagi byk keje lagiii dia suka.. beruntung aku, kan? 

malam tu lepas maghrib kami siap2 ingat nak bawak anak2 pi giant je jalan2, but then, adik iparku liza tipon ajak pi karoke.. tanya kat kanda dia kata ok pulak tuuu.. awww.. mak suka nyah, dapat menghilangkan stress dgn menyanyi2 dan menari2 mengikut sukaku.. ahak.. best.  we went to brem mall.  layan lalak for 3 hours ko.. pastu minum2 and makan satay and balik.. wahhh.. almost 1.30am kau.. sian mak malam tu sorang2.  hehe.. tingat jugak tu.  mak siap called tanya kenapa lewat sgt tak balik2.. hahaha.. dia pun risau kau.. hehehe.

all and all, we had fun, and the kids enjoyed too.  kami pi karok, amal and ameer pi main games kat the game centre sebelah tu jer.. apa lagiii.. dorang pun suka laa.

byk dah mak tulis ni.. later2 will write about sunday pulak. mmm.. syok tapi penattttt!