Friday, June 20, 2014

persimpangan

hari ni apa perasaan korang?
semalam down giler aku rasa.. malam tadi aku cuba mententeramkan diri sendiri.. apa ker yg buat ko down su?  ntah.. semalam kenapa eyk.. tapi mmg sedih.  dari pagi rasa sedih bila tiba2 tingatkan abah yg dah 2 taun pegi.. abah tunggu kami ye?  pastu rasa apa ntah.. mikirkan hal nak balik kampung raya kot.. aduhaii... mende2 tu kecik je pada dia... tapi pada aku.. melibatkan hati dan perasaan.. huu.. betullah kata org.. lelaki dan perempuan pikirannya sgt berlainan.  pd dia remeh temeh, pada aku sgt penting.. sebab kita dah hidup bersama dan in sya Allah akan terus bersama dalam suka dan duka... hmm.. pehal la ko jiwang su?  pehal ko jadi emo tak tentu hala?



setiba di persimpangan, langkah kita tak lagi sehaluan.  bermula di saat itu, tidak senada irama dan lagu.  begitu hidup ini tiada yg abadi, yg patah tumbuh yg hilang berganti.  kau telah jauh, jauh dariku.  tiada ruang di hati buatmu.  namun harus ku akui.. ada ketika di minda kau menjelma kembali.

sekali sekala ada, ada rindu yg datang tiba2. tak mungkin kerana sayang, cuma terganggu oleh perasaan.



Wednesday, June 18, 2014

merancang..

ini merancang lain la.. bukan merancang taknak anak.. adoi.. ada je pikir gitu.. sebab masa aku dulu2 kalu org sebut merancang.. tu merancang keluarga.. taknak anak... hehehe.. this is different.. this is planning.
ingat ye.. kalu kita plan baik2 tak jadi.. tentu ada plan lain yg Allah dah sediakan utk kita.. sebab Allah is a Great Planner.. ingat tuuu..




sangat bagus kalu kita ada merancang sesuatu utk hidup kita.. ada org merancang ahead sampai dia pencen.. ada yg merancang 5 taun je dulu.. nak stabilkan ekonomi, nak cuba simpan 200ribu by end of 50 years old umur dia.. ada yg tunggu 50 nak belanjakan duit epf dia beli moto besau.. ngehhhh..



ada yg merancang baik ada yg merancang ala2 jer, ada yg bila ditanya rancangan jangka panjang.. dia kata nak pi syurga.. Subhanallahh.. aku pun nak.. tapi tak terpikirpun begitu... bagusnya kan.. ngapa la ek... kalu nak ke syurga tentu cara ke sana beza dgn cara org biasa kann.. yg tak ingat langsung bab tu kann.. abis2 pun cadang nak pi mekah je aku.. hehehe.. nampak ngat aku ni tak nampak akhirat.. huhuuuu.. astaghfirullah.. tq Allah kau berikan aku petunjuk Mu melalui dia.. now dah tau.. lets do somethin su.. huuu.. 


rancang jer tapi tak nampak usaha nak buatnya pun ada jerr.. contohnyer.. ni nak dekat bulan puasa, ko merancang nak balik kg naik bas.. tiket bas tak beli.. hmmm.. rancangan akan jadi kesedihan bila tau tiket awai2 dah abis.. hampeh kan?  ehhh.. melalutt.. 


astaghfirullah.. aku ni mmg bnyak angan2.. 
heheh.. aku rasa macam tak ikut la kot balik kg perlis taun ni... teruk tak.. kalu lama sangat and aku rasa bosan, laki aku kata awak balik la dulu...oh really?   so sweet laki aku syg benau bini dia kan.. sampai sanggup kata soh aku t balik dulu kan?  so terluka nih.. .. aku rasa best if i dont go.. spend kat selayang is the best thing ever.. hehehe.. huk huk huk



anyway.. ni pun baru planning kan.. if we want to rombak.. we still can.. if tiket bas abis.. we can always drive.. hahahah.. 


dok kat umah best.. ajak along and ct gi jenjalan umah sedara mara sini and gi movie.. 
i can just enjoy without him.. 



Tuesday, June 17, 2014

menangis

cuba cakap terus terang... pernahkah korang menangis bila teringat Allah?  tak kiralah lepas solat ke.. atau sambil tengok sesuatu yg mengharukan ker.. dan terasa kebesaranNya terhadap kita semua hamba2nya ini.  pernahkah kita tiba2 sayu bila mengingatkan semua dosa2 kita sejak kita akil baligh?  ke kita tak de dosa yg boleh buat kita nangis takutkah Allah tak ampunkan dosa kita.. 

astaghfirullahhal adzim.. korang aku tataulah.. masya Allahh.. tapi aku rasa sgt takut jika aku tak sempat nak mendapatkan keampunanNya sementara aku hidup ini dan mati dah sampai masa memanggil aku.. huuu.. mati itu mmg tade sapa tau masa bilanya kan?  baru pagi tadi sorang lagi staff ofis aku, one guy, awal 30, baru kawin not even a year pun, dah sampai ajalnya.. Innalillah hiwainna ilaihirojiun.. aku terkejut bila shila si pembuat kek termasyhur tu menelefon memberitau yg Muhammad Zulfadly tu dah meninggal dunia akibat sakit dalaman yg tak diketahui.  aku agak rapat gak la dengan zul ni.. even my fb fren jugak tu.. aku ni walau org kata garang, tapi budak2 ni suka jer datang berbual2 dan kami pun berkawan.. dah takde lagi zul.. wife dia dah jadi janda sambil mengandung tu.. baru 6 months pregnant.. semua ni buat aku terkesan jugak. taun ni ramai pulak staff offis aku yg pergi.  ya Allah tak tau bila lak turn aku.. pasti dah.. but tatau bila.. semoga Allah mengampunkan dosa2 aku ya Allahh sebelum kau ambil aku balik padaMu ya Robbiiii..


keutamaan menangis kerana rindu dan kerana takut kepada Allah.. bagaimana?
mengingat dan menyebut Allah dalam bersendirian dan matanya menitiskan air mata.. 
harga air mata yg kita titiskan sekarang ialah naungan Allah di akhirat kelak.. aku dengar syarahan ni. dari habib ali zainal abidin al-hamid..  naungan ini dapat dari dalam diri kita. dari air mata.. berapa byk yg menangis kerana mengingatkan Allah.. kerana menyesal, sedih?  kita dimuliakan dgn iman, dengan adanya nisbah hubungan kita sebagai hamba dengan Allah.. maka jgn menggantungkan hati kita kepada yg lain.. ingat.. harga utk naungan Allah ialah air mata kita.. penuhi hati kita dengan kecintaan kepada Allah, baru hati kita boleh menangis.. letakkan ketergantungan hati kita kepada  Allah.. kecintaan kepada Allah.. baru kita dapat merasakan hubungan atau connection kepada Allah.. hal2  yg melalaikan kita mmg banyak.. fb, tivi, anak2, suami, adik badik dan macam2 lagi ya Allah...

tangisan kerana takutkan Allah.. dapat memadamkan api neraka.  Rasulullah saw bersabda.. "tidaklah mata seseorang menitiskan airmatanya kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka.  dan apabila air matanya mengalir ke pipi mata wajahnya tidak akan terkotor oleh debu kehinaan, apabila seorang daripada suatu kaum menangis, maka kaum itu akan dirahmati.  tidaklah ada sesuatu yg tak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata.  sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka..".

Junjungan Mulia kita bersabda.. "ada 2 biji mata yg tak tersentuh api neraka, mata yg menangis di waktu malam hari kerana takut kepada Allah swt dan 2 biji mata yg menjaga pasukan fisabilillah di waktu malam. di antara 7 golongan manusia yg akan mendapat naungan Allah dia hari kiamat.. ialah seseorang yg berzikir bersendirian lalu mengenang tentang kebesaran Allah swt lalu bercucuran air matanya.."

yg sangat penting di sini ialah.. sudahkah Allah itu redha kepada kita?
itu pertanyaan yg harus kita tanyakan pda diri kita..



Monday, June 16, 2014

unconditionally..

taukah anda apakah maksud unconditionally?  i will love you unconditionally.. bak kata katy perry..
tak bersyarat.. gitu.. itulah maksudnya..  dapat idea nak nulis dari lagu katy perry ni.. hmmm

apakah yg sebenarnya yg afdhal dalam sesebuah hubungan?  mungkin perlu ada syarat2nya.. meh kita tengok sini..



ni ada tips dari dr. fazilah kamsah.. 50 tips.. banyak sgt haa.. i pilih yg terbaik jer lah ye? so yg lain2 tu kita bacalah yek dr link bawah ni.. mostly utk membentuk keluarga bahagia ni tips diberi khas utk suami iaitu ketua keluarga:

  1. gunakan Nabi Muhammad sebagai model.  hidupkan amalan sunnah dalam rumahtangga.  sebut nama rasulullah apbila mendidik dan menasihat bg mendapatkan hikmah. 
  2. suami mithali menjadi kebanggaan isteri.  pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa.  cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yg boleh dibanggakan oleh isteri anda
  3. pastikan anda ada masa utk berbual dgn isteri setiap hari. semua isteri bahagia bila dapat berbual dgn suami.  berapa minit anda luangkan utk berbual setiap pagi?
  4. telefon isteri or sms sekadar menyatakan yg anda sayang ataupun rindu pd isteri.  isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan or msg anda.
  5. pastikan anda bergurau senda dgn isteri di dalam kenderaan dalam perjalanan or ke mana saja.. ramai yg membisu dan membazir masa di dalam kereta.
  6. didik isteri dgn memberi nasihat dan peringatan secara hikmah.  jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yg cemerlang.  elakkan cakap tak serupa bikin.
  7. bentuk sifat cemburu yg positif.  cemburu tanda beriman, sayang dan endah.  suami yg tidak cemburu adalah dayus.  isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu.  dia rasa dihargai.
  8. jadilah suami yg pemaaf.  syurga isteri di bawah tapak kaki suami.  maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.
  9. tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang.  isteri merajuk bukan sebab ditegur, tapi cara ditegur yg kasar.  apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung dan hiba dan memberontak.
  10. bentuk beberapa sifat wanita terpilih dalam diri suami.  nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka, endah dan mudah menangis.  sifat wanita yg ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita
  11. latih diri memuji dan menghargai isteri.  ramai suami yg pandai kritik tapi tidak tahu memujji.  belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi.  cari peluang utk sentiasa memuji.
  12. bertindaklah romantis selalu terhadap isteri, termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.
  13. fahami yg isteri ingin selalu di sisi suami.  suami pula berjauhan dgn isteri sekali sekala telefonlah, sms atau email utk bertanya kabar.  berikan maklumat atau mengubat rindu.
  14. apabila suami melayan isteri sepertimana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia.  bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kawin.  ulangi layanan itu sekarang.  pasti hebat rasanya.
  15. suami wajar belajar menjadi pengikut setia.  patuhi cadangan, pandangan dan pendapat isteri yg betul.  jangan bangkang perkara yg baik.  kawal macho dgn saksama
  16. pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. pesan selalu dan nasihat sekali sekala.  waktu terbaik adalah semasa rehat, minum petang, bersiar2 dan semasa hendak tidur.
  17. seimbangkan hidup dgn sempurna.  rajin di tempat kerja, rajin jugalah di rumah. peramah dgn kawan, peramah jugalah dgn isteri.  disiplin di pejabat disiplinlah jugak di rumah.  sabar dgn org, sabar jugalah dgn isteri. di luar dan di dalam rumah mesti serupa.

https://www.facebook.com/notes/muslimah-trend-collections/50-tips-terbaik-membina-keluarga-bahagia-oleh-dr-fadzilah-kamsah/465135506880631




berjalan memutar waktu..

Tak bisakah kau menungguku.. hingga nanti tetap menunggu

Tak bisakah kau menuntunku.. menemani dalam hidupku.. ohh

Mukadimmah tu dari peter pan.. once was my feveret band from indon.. kenapa yek.. band2 indon lagu2 lagi syahdu?  In fact solo artis demepun best2.. hehee.. not saying malaysian tak bagus.. ontahlah.. dorang lain.. mmm.. kannn?

Aku nak stori apa tadi yek?  Ohh.. m in a tren to work right now.. commuter to be exact.. komuter ejaan melayunya.. harini nak kata awal x jugak.. sbb only managed to get 7.25 punya tren.. so.. kalu awal selalunya by 7.10 or earlier tu baru la awal.. ehh.. sapa la nak tau schedule kau su?  Ehh.. aku ni penyampai maklumat.. dulik sapo nak amik nyer kan punn.. hee..

Komuter ni kan.. taklah terkemut2 sgt bak kata org selalu tu.. kalu pagi2 peak time.. mmg every 15 minutes ada tren.. pastu it is back to 30 min.. ok la kan?  Kalu ko lambat so u only wait 15 or 30 minutes for the next one.. still dalam range pagi la jugokkk.. ngeh3..

Haa.. sabtu apa bikin?  Aku apa la ada aktiviti lain abg oii.. pi pasau lerr.. kanda bawak ameer gi service camry.. aku ajak along and akmal join pi bfast.. oh so boring life i have.. pasar selayang ni je la tempat aku mencari hiburan.. and makanan.. heh.. but akmal nak ikut tu something kan?  Selalu kirim jer.. hehee.. dia nak donut katanya.. aku bosan gak kanda takde.. eh ye ker?  Hmm ada ke takde cam sama jer.. dia nak pi mana2 tinggallah aku gak.. kan.. sib baik aku mintak awai2 kawin dulu.. if aku nak ke mana2.. can i go.. sometimes i lupa nak mintak permission.. kanda bagi jer.. dia mmg tak halang.. tak pernahpun halang.. tq kanda.. for letting me to have my other space.. but.. selalunya aku akan tanya gak.. "kalu saya nak keluar boleh.. pi so and so dgn so and so".. well.. dapat keluar means less boring..

Hidup dah lama sgt dgn kanda buat aku rasa lagi independant.. kdg2 nak gak bergayut kat dia 24 seven.. but.. aku rasa paham how he is.. tak suka dikacau.. tak suka dingendeng and all.. aku dah malas dah tak kuasa.. since aku boleh bawak diri sendiri.. dia pun lebih suka tak bawak aku.. unless pi umah sedara mara dia.. hmm.. kdg2 aku buat keraih jer.. malassss.. lantakkk.. ada kita nak hikut mati2 taknak bawak.. adalah time that i wont go..


Okay lah.. so much bebelling about my life.. i myself got tired.. u all apa lagi kan?  So.. lets just smileee... and be happy.. u make your day brighter k?


Adios.. ira dah mesej nak bfast.. tren almost reaching kl station.. aku tulis sekadar menyempatkan diri.. kerana aku suka menulismu wahai blog.. ehek..