Friday, October 21, 2016

berlumutlah..



kedamaian yg ku cari masih belum terbukti
jauh lagi perjalanan ini
jiwa tak pernah tenteram
kasih lama tenggelam di lubuk hati yg paling dalam
berlumutlah ukiran impian 
entah berapa lama
harus kunanti sinar kasih sayang
menyinari kembali
dengan nada lagu dan irama
kuluahkan jua rasa kecewa
semoga kau dapat mendengarnya 
semoga terbuka pintu cintamu 
yg pasti hujan tak berterusan.. matahari kan tetap terus bersinar

kini terbukti apa yg dinanti
dengan rela ku lepas kau pergi
telah sedekad kenangan terpahat
di ruang tak bertempat ohhh

dengan nada lagu dan irama kuluahkan jua
rasa kecewa
pada cinta yg dahulu kita.. ukirkan bersama di ruang asmara



manis

pernah tak org bitau kau tu manis?
maksudnya org kata senyum kau manis, bukannya kau tu rasa manis.. hahah..
aku pernah jugak org kata aku manis.. sweet la deme kata.. aku tau bukanlah benar, melainkan sekadar mengambil hati and nak meng "jek" aku bila aku letak profile pic baru  kat fb.  aku tak kisah.. aku tau mmg aku tak berapa nak manis or sweet pun. apa nak buat, redha dengan rupa paras yg Allah dah berikan.

ni kisah about 3weeks back, kalu tak silap aku.  hari senin tu aku rasa tak sihat.  sakit perut, gulung2 peh tu nyentap2 kat pusat..; mmg susah la nak tido malam tadinya.  so, aku cuma dapat tido bila dah ilang rasa sakit tu, itupun dah siang.  sakit.  bangun tu, ceri beri mengiringi beberapa kali.  adakah ceri beri ini bersangkutan dgn sakit perut yg aku pikirkan gastik tu?  maybe tidak.. tapi datangnya bersama2.. sakit ya Allahhh..  jadi aku decided to rest at home.  siang sikit nak amik mc kat kinik ranjit.  so, aku pun rehatlah.  ulang2 jugak gi toilet still ceri with the berries.  sakit.  gulung2 dah lega. Bila dah terang, aku pun ajak anak buah, si siti gi kinik.  Cek2 mmg gastrik lah.  BP pun naik.  So terlanjur dah cek, aku tanya lah doc napa aku asik kencing tak tentu hala, siang or malam.. sejam kena pi buang if not.. aduhaiii.. menderita.  doc tu soh aku buat je cek utk diabetes.. yeah why not.  dia cek nahhh kauu.. 21.3 bacaan terhebat.. ekekek.. mmg rasa terkejut lg bila doc kata normal gula is 6.  amik kauu.. dia pujuk aku soh buat yg puasa punya esoknya.  dia bagi mc 2 hari soh aku rehat, and esok mai pulak for the test.  so esok dgn berharapnya aku pi la buat test lagi.. tengok berapa?  15.7 tu diaa.. hebat tak anak abah yg manis ni?  masya Allah.. i m so full of sweetness, in this case, it is diabetis alrite.  ekekek.. mapuh.. dah makan segala mende, kan.  exercise liat.. sexercise pun tak ckup.. ekeke.. mana la nak menampung?  insulin tidak dapat dikeluarkan secukup utk menampung gula yg terlalu banyak itu.. doc terus prescribe ubat kencin manis utk aku.  in 2 weeks time pi lagi utk cek.   hmm.. beginilah nasib.  nak hidup lama,  kena hidup dgn sihat.  kalu badan dah macam tong drum ko pikir ko sihat su?  think again and again.

so, aku dinasihat oleh mereka yg sayangkan aku utk stop amik soft drinks, stop itu stop ini.. kurangkan nasik..kurangkan manis2.. buatlah exercise.  tu semua aku tau.. in sya Allah.. kita mula kan lagi.  bykkan berpuasa, haaa, nampak tu, itulah pesanan yg paling baik aku dapat.  bersama dengan itu.. aku akhiri tulisan ini dengan mengatakan bahawa aku telah disahkan memang wanita yg manis.. ekekekeke.. alhamdulillahhh.. aku redha!!



pic ni muka yg sungguh mengada, bukannya sweet, tapi menggedik tahap gaban.. kenapa aku posed gitu yek?

Tuesday, October 18, 2016

andainya aku pergi dulu..

ku.. menantimu saban waktu
bangkit jiwaku
kau suluh hatiku dengan sinar kudus kasihmu
kuharapkan terus bersamamu selamanya

oh hiduppun sementara, jadi selamanya utk kita manusia ni sampai saat kita matilah gamaknya yer..
cemana la agaknya anak2 aku kalu aku mati dulu kan?
akmal selalu wassup umi, nanti umi takde, wassup lah ayah selalu ye?
azmeer pernah kata.. umi asik dengan abg je.. tak sayangkan dia, katanya.. tulah dia selalu dekat dengan ayah.  salah sgt.. umi mmg sayang anak umi dua2.. syg tak lebih tak kurang.. sama.. tetap umi akan doakan korang berjaya.. umi redha dah dgn anak2 umi berdua ni.  lepas umi dah takde, ameer kena teruskan melekat dekat ayah.  ayahpun mmg sayang anak2 dia sangat2.. rasanya mmg lebih sygkan korang dari umi.

ayah dia pulak, kalu dulu tanya.. if saya mati, dia cemana?  kawin lagi tak?
kalu ikut sejarahnya dulu, kabonya takmo kawen lagi.. hehhehe.. cinta setia la tu kot ye,.. tapi kan.. if dia nak kawen lagipun silakanlah.  saya dah takde lagi.  and abang masih berkehendakkan teman, silalah.  in fact, if dia benar2 nak kawen lagipun sekarang ni pun aku relakan.. sila..   tiadalah nak tamak2 kasih syg.  semua pun cuma pinjaman belaka.. saya rela aihhh.. lagi2 pulak if saya dah meninggal dunia...


picture zaman memuda dulu.. kat ataih jematan klcc


Monday, October 17, 2016

i will remove you from the group.. watch out!

korang ada banyak grup wassup tak?
nipu la kalu kata takde kan?
sah sah ada.. at least ada 1..
unless uols takde install wassap... hahaha..
org ada grup family tau, org ada buat grup kelas belajar, grup anak beranak sahaja, menantu not allowed, ada buat grup sekolah menengah, grup university, grup madu2 abang (awww), grup pembenci najib pun maybe ada.. ekekek.. aku agaklah kan..

so, korang seronok tak borak dalam grup wassup?
ada gang yg kamceng best laa.. aku mmg suka borak dlm grup, lagi2 grup sekolah
ada je yg kena bahan.  ada je yg boleh terima.  ada je yg membalas, ada je yg sentap, tapi tahan. . ada yg tak tahan, left the grup.. hahah.. ada yg mmg amik teguran as part of the game, ada pulak yg membalas dengan begitu nampak sekali. macam2 kerenah bila dah ramai kan.  tula org kata.. rambut sama itam (ubanpun dah sama putih), hati tetap lain2.  ada yg perangai cukup hebat, dialah segalanya tau.. sembang sampai pokok getah boleh goyang.  ada yg takde nak nyembang, tau2 letak picture2 dia gi ke sana sini dgn kawan satu grup (aku la tu.. ehehhe.. ), ada yg rajin share pic bfast dia.. lunch and dinner dia.  well.. masing2 lah kan.

korang penah jadi admin?
hati2 la bila berborak.  jgn buat admin bengang.  admin buleh remove korang dari grup tau.. ekekek.. besar gak kuasa admin ni yg korang jgn buat pasai tak tentu hala.  ehwahh.. sedap2 je ko kata macam2 kat admin, sedangkan admin tu pun manusia tau tak.  esok kau bangun pagi konon nak ucapkan selamat pagi kat kawan2 grup, tiba2 ko dah takde dalam grup.. haaa.. menyesal tak sudah.  nak masuk balik grup pun.. ko kena mintak tolong admin yg itu jugak.  lain2 admin nampaknya macam tak berfungsi dah.. tinggal tu seorang je la.  hahahah.. aku cuma terfikir hal ni malam tadi.  kemain kawan tu tegur aku kalu bab tasbih gentel takyah cerita kat grup wassup.  well.. pada aku drpd ko citer ko nak gentel bantal peluk yg ko dah tua kutuk berangan nak gentel bagai (patut takyah la citer bab konon2 nak bantal gentel),  aku ni plak jenis stret to the point.  kata apa la kan.. baik gentel tasbih.. takde la maksud aku nak kata akulah yg gentel tasbih bukan aku gentel bantal, udah la aku geram ngat dia kabo aku nak citer mende2 tu langsung ilang pahala.. elehhh.. inilah sifat manusia.  aku tau lah mmg aku geram bebeno time dia kabo gitu.  tapi sebenarnya org2 bagus cam ni, elok kita buat donno je.  abis cemana lah kalu nak ingat mengingatkan udah kena sound nak riak, nak menunjuk.. apa la kan.  sgt teruk perangai org yg rasa dia tau segala.  terukkkkk..

mmg aku terasa malam tadi aku nak guna je kuasa aku sebagai admin grup.  baru dia rasa hebat ke dak berdebat dgn aku.. ekekek.. tapi bodohlah sgt aku kalu aku terjebak dgn helah syaitonnirrojim itu yg suka sgt memecahbelahkan ukhwah.. ekekek.. so, aku biarkan ko lepas bebas lagiii.. buatlah perangai elok2.. sebab admin sedang memerhatikan kau!!