Thursday, September 17, 2015

lerai tulang belulang

kisah semalam dan dulu semalam

selasa 15/9/2015
Hi.. i x berapa sihat.  sakit tekak.  mata berair je.  sema2 jugak.  maybe jerebu ni effect kuat sgt pd i kali ni.  badan pun sama.  i paham kalu u nak kata badan i dah tua.  i ngaku mmg tuo dah... empat pulut tuttt dah umur bukannya buleh ngaku sihat selalu.  tapi urat2 badan kali ni nangkap kat tengkuk.. shakittttt.  kat bahu jugak.  kat kat betis lagi.  tempat2 tu buat i stress gilerrr.  mmg semalam buleh lerai badan dgn tulang kalu ikutkan tak laratnya.  ekon opispun sgt2 tak membantu badan ni, walau jeket merah tebai i tu selalu saja i sarungkan.

mengadu jugak kat kanda.  kenalah mengadu kan.. sapa lagi la tempat nak ngadu.  tapi cam biasalah.  dipandang sepi jer.  maybe selalu sgt sakit pun nyusahkan je mengadu ke dia.  dah dia pun bukan caring pun.  apalah diharapkan.  sebenonya i ni kan jenis manja dan mengada tak tentu hala.  Org tak dulikpun i tetap nak mengadu and ngada2.  janji i dah bitau i sakit badan rsa nak demam.  at least kalu dia balik keje tgk i dah tepeleot kat ataih katil tu... dia paham2 lah.  orang manja cam i dapat lak kat org yg super duper uncaring.. tu lah kisahnya.  jeles tau bila dengor kawan2 citer laki dia jaga dia beria2 walau dia cuma pening2 sket jer.  ye ler, ikut sejarah kalu pening sikit2 ko tak j aga bini kau, dia jadi lagi teruk sakit, tak buleh nak urus rumahtangga utk kau, tak boleh tengok2 kan anak2, and tak buleh jaga makan pakai kau, nanti lagi susah idup kau kan?  hargai lah pasangan anda masa dia sihat dan jagalah dia masa dia sakit or seblom melarat.  sebab kita pun tak tau sampai bila dia ada dengan kita.  ntah2 tu lah terakhir kali dia mintak perhatian kita.  pehtu dah sodakollahul adzim.  abislah kisah dia or kita.. kann?  pesanan i cuma.. jagalah kesihatan, jagalah kesihatan dan jagalah kesihatan.  walau ajal tak kira sihat sakit tua muda, kena selalu berusaha menjaga kesihatan utk mudah beribadah ye tak?

bila kita selalu sakit, kita jadi beban kat pasangan.  mmg ler kita taknak jadi gitu, tp dari pemerhatian i ni, mmg akan menyebabkan dia jadi bosan, letih dan menyampah melayan kita yg asik sakit.  unless dia mmg seorang yg caring dan sgt2 sygkan kita,  dan dia percaya dgn menjaga kita Allah  naikkan darjat dia di sisi Allah sebab kesabarannya tu.  ada ke org macam ni?  ada kan.. walaupun rare/sgt susah dijumpai sekarang ni.  i pecaya mmg masih ada.  i pun nak sgt yg macam ni, buleh dapat lagi ker?  ngekkk.. yg ada ni pun i dah syukur alhamdulillah i ada.  dia tak caring, but dia ada la jugak di situ.  hek hek.. jgn dikata aku ni tak reti bersyukur lak.. huhuu.. jadi bila kita sakit or pasangan sakit.. paling penting skali ialah, sabar sabar dan terus sabar melayan kerenah dia.  banyak gak org bercerai berai tinggalkan or ditinggalkan pasangan sebab tak larat melayan sakit yg mcam takde masa depan nak baik, so, kita usahalah buat yg terbaik utk diri kita dan pasangan ok?  easy to say and very difficult to handle.  but itulah kehidupan, yg tak selalunya indah..

dulu semalam balik keje rasa tak larat tu, wassup ety anak buah den yg comey tu.. ngadu gak ke dia.. aku rasa nak demammmm... mmg lah aku ni suka mengadu kan?  so ety kata, why not pi massage teh?  gi la relax2 kan badan tu.. yg sakit2 tu.  ajak dia, katanya dia balik lambat 9pm, maka dia suggest ajak mama dia, who is my along.  so i called, soh along standby depan umah.  along ok sokmo bab ajak jalan. ekekek.. best kan ada org yg gini bila2 kita memerlukan.. i am soooo thankful along and ety dah ada dekat dgn aku.. alhamdulillahhh.  sampai depan umah amik along terus stret to slyg mall gi umah urut.. cewahhh.. tempat biasa tu, kak anne dah ready nunggu appointment.

dia selalu urut aku takde la sendawa.  kali ni aku rasa sendawa teruk sangat.  aku pulak jenis yg tak reti  nak kuar angin sendawa ke kentut ker.  tu yg menambah kot sakit badan ni.  huhuu.. sakit ya Allah.. bila dia urut dia ngaku aku byk giler angin.  mmg la kann.. hangin sokmo aku ni.  so bila dia tengah urut, aku bitau dia, concentrate bhgn tengkuk, bahu and betis.  tapi dia urut gak montot, ya rabbi sakit nyahhhh.. tahankan je lah.  balik tu aku menahan bekas2 diurut dan sakit tu membuatkan aku tidur dgn lenanya.. alhamdulillahhhh..

pagi semalam bangun jugak alhamdulillah.  walau badan tak berapa nak sihat lagi, kerana cuti hari mesia, semua ada, aku usahakan masak yg kanda and azmeer suka.. supaya dorang tak lupa rasa masakan aku.. cewahhh.. sebab lama aku tak masak asik kena tinggai dgn kanda 2minggu aku jadi tak syok nak masak.  ni ada masa, masakkanlah supaya mereka tau aku mmg kasih dan sayangkan mereka.  tu je mampu ku lakukan.  masak tanda sayang, buleh, ekekekeke.. buat apa2 pun biarlah dari hati ye tak, kerana Allah pulak.. hmmmm

uih, panjang ya amat.


Monday, September 14, 2015

Berkata2 yg baik atau diam

   
Aku dlm tren nak pi keje.  Jerebu kuat ni kak su, jalan elok2.. kata ira shahira bff den yg dah smpai pun kat kls.  Aku kat mana?  Takpolah.. kita buat satu entry k?  Tak tahu nak tulis gapodio.. tp nak tulis gak.  So amik satu kata2 ni and kita ulas lagi baik kan?  

Cemana buat org yg boleh bg org lain rasa macam diperlukan atau rasa penting?  Ontah.. den bukan reti ngat.  Tapi just be alert ker in what i want to say.. tengoklah situasi kan?  Kalu x tau nak kata apa.. dan takut x sesuai,  baik kita dendiam jer.  Mmg sbda nabi saw pun.. "berkata yg baik2 lah atau kamu diam".. gitu.  Jadi skill berkata2 sgt2 penting rite?  

Yang paling selamat adalah senyum jer la kan?  Tapi tu pun kena tgk situasi gak.  Takkn bila kawan tu kata dia sakit kepala migrain.. kau balas dgn senyuman sedekah.. tu tak peka lah tuu.. Contoh lain.. kau tau kawan tu baru berjinak2 dgn bisnes kau tanya lak kat dia.. kenapa tak berenti keje jer.. ehhh.. kalu dia keje lagi pun, bukannya gaji dia amik dr gaji kau tu nyahhh.. cer la guna akai sikit ye.. sblom bercakap.  Ekekek.. itulah dia antara topik2 yg paling spesel dan biasa kita hadapi.  

Udahlah tu.  Aku kalu nulis guna tipon pintar aku ni.. kojap je jadi berjela2.. kang korang takmo baca pepanjang ngat .. kannn?

Nak smpai bank negara dah.. hmmm

Ni ety anak buah den yg selalu ada time aku susah and time aku hepi.. leviu ti...

Sunday, September 13, 2015

Kesunyian tahap dewa dewi

Semalam aku byk ngat aktiviti.  Full day smpai tgh mlm.  Arini x menyangka jd hari yg paling bosan dan penuh kesunyian.  Laki?  Mano ado minggu ni laki.  Balik kg perlis lagi.  Ado hal ponting lagi.  Tak  ngajak?  Hmm.. cam biaso lah.. takdo dlm senarai.  Balik ado hal.. bukan balik bercuti.. jadi kojap sangat.. takdo la nak ngajak.  Mimpi yo la nak dapek ikut.  Hmm.. azmeer dio ajak pulak.  Azmeer yg tanak.  Huhuu.. sebenarnya aku mmg takkan nak ikut sbb aku dah plan lama nak gathering kat umah kak norita.  And also.. nazmi tokey daging tu.. kwn skolah aku tupun ngajak tahlil gak kat umah dia hari smlm jugak.  Tp kalu kanda bermanis mulut apalah salah ye tak?  Makin lama makin rasa aku dah tak diperlukan.  Sedih sangat.  Walaupun aku buat2 takde apa2 je and macam lg suka kalu dia takde.. tp sebenarnya aku sunyiiiiiii.. Allah je yg tau rasa ni.  Ntahlah nape cengeng benar harini.  Dr pagi rasa x dipeduli langsung.  Mcm ni lah rupernya bila dah tua dan tak disayangi kan?   Aku ni mmg pathetic (sgt2 menyedihkan... kalu ikut terjemahan ckgu suriani).

Sibbaik aku ada azmeer.  Dia lah kawan borak.  Kawan makan.  Tp dia pun kebosanan jugak ye tak?  Dia pegi jugaklah keluar tadi.  Aku ni je yg kebosanan tahap dewa dah ni.  Nak keluarpun xde mood langsung.  Nak buat apa pun xde perasaan.  Teruk beno rasanyer haa.. nak tido pun x leh lena kauuuu.. payah.

Jap agi nak layan masak lah.  Masak apa ntah.  Tatau aku nak ngerjakan masak kalu berdua dgn ameer.  Baik beli je la kann?  Nnti ajak dia gi kedai lah.  Masak2 pun aku rasa takut x sedaplah.  Lagipun kanda bukan balik petang ni.  Subuh esok baru smpai kot in sya Allah.  Dah jenis x reti bg mesej ke call kat bini.. sementelah seronok ngat kat kg halaman dia kan.. maka tahan je la su.. tabah yerr.. mmg Allah bg kau bahagian macam ni lah ujiannya.  Sabau je yerr.. huhuu..

Huaghh.. airmata ngalir nonstop nii.. bengkak ler mata kang..