Friday, April 20, 2007

My website

Hey kengkawan..
Akupun dah ada website. Itupun Nick Marks tolong buatkan. Sesedap rasalah aku menggunakannya.

Please feel free to drop by at my site and enjoy the scenery....

Thursday, April 19, 2007

Cuba dan cuba lagi

Baru-baru ni aku ada satu kegilaan. Menjadi kaya melalui internet. Tatau whether it will work or not, but, kalau manjadi, aku akan canangkan kat semua orang yang berminat.

Sebenarnya, aku dah penat kerja. Nak relax and makan angin jer. Boleh??

Tuesday, April 17, 2007

Sotong masak rendang asam

Korang pernah try masakan ini? Sebenarnya ini adalah resepi dari arwah mak mertua aku. Orang utara selalu buat gini. Tatau la, sebelum kawin, mmg aku tak pernah rasa lauk ni. Ia adalah lauk feveret kanda bersama-sama dengan asam pedas dan sup tulang. Mmm, kalao aku masak salah satu dari 3 ni, ko boleh tengok dia makan bertambah-tambah.

In fact, Ameer pun dah mula pandai makan masak asam pedas and all the other lauks. Setiap kali aku masak asam pedas atau masak rendang asam, mulalah dia ke dapur tanya.. "Umi masak apa tu? Sedapla bau dia?". Dan dan terus tanya, nasik dah masak ke belum sebab dia nak makan. Cayang ameer, selalu buat umi rasa dihargai. Nilaa yang buat aku syiok masak untuk dia. Makan plak, beria-ia dengan ayahnyer!

Ini adalah resepi sotong masak rendang asam.

Sotong Masak Rendang Asam
(Ayam/ikan/udang boleh juga diguna. Untuk ayam/ikan perlu, digorengkan 1/2 masak dulu)

Bahan-bahan

600 g. sotong - dipotong bulat

A. Bahan untuk ditumbuk
5 bawang merah
3 bawang putih
2cm halia
5 cili api
2 sudu kecil Jintan manis
3 sudu kecil lada hitam

B. Untuk ditumis sebelum masuk bahan tumbuk di atas
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga

5 sudu kecil Kicap
1 cawan air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
Bawang besar - dihiris bulat
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara masaknya:

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis (B) hingga naik bau.
Masukkan bahan A dan tumis hingga garing dan kekuning-kuningan.
Tuang air asam jawa,tambahkan kicap dan masukkan sedikit air sebelum memasukkan sotong.
Perlahankan api.
Bila hampir masak, potongkan cili masak dan bawang besar untuk menambah perisa. Jangan
lupa meletakkan garam and tambah kan kicap untuk warna hitam yang menawan.
Untuk kuah yang lebih pekat, boleh ditambah dengan air asam jawa.

Selamat mencuba.

Monday, April 16, 2007

Ngantuk

Harini kerja lagi. Benci sangat... ngantuk tak sudah-sudah. Kerja tak banyak, so, tambahlah kemengantukan aku nih.

Nak balikkkkk, nak tido sambil peluk ameer!

Trip ke Lostworld of Tambun & Cameron Highlands - Jan 2023

Apekemendenya ntah yg I nak tulis nih.  Nak update pasal cuti2 mmg yeslah.. tapi terlalu byk yg dah tertingga l weh.. ntah mana satu ke yg p...