Friday, July 25, 2014

esok dah cuti raya..

hai korang.. pekabar?
sonok kan few days je lagi nak raya.. harini jumaat, esok and lusa.. and raya.. hoyehh.. sonok cam bebudak lak kau su.. well if you want to know.. aku tiap2 taun pun suka raya.. really.. but taun ni ada lain sikit.. aku lebih suka ramadhan.  bukan taknak sambut raya.. uih.. kena sambut.. tanda kemenangan kita melepasi sebulan ramadhan. no no no.. tapi perasaan sayu bila bulan ramadhan taun ni sebab kita disajikan dgn peperangan di Palestin, tragedy kapalterbang dan memacam. yg menginsafkan aku sebagai hamba Allah.. terasa diri kecikkk ngat. dan nak mintak Allah ampunkan dan Allah sgt2 lah maha Pengampun berlebih2an kan dalam bulan ramadhan kareem ni la.. tu lah dia sebabnya..

aku kena ubah diri.. kena perbanyakkan lagi amal ibadah... betul tak?  so, dalam bulan puasa ni aku dah berazam.. nak jadi lebih insan dari biasa.. itu azam aku..

so, next step is.. do what i have to do while ramadhan is still around.  pastu mikir lak nak balik perlis taun ni.  hmmm.. kalu hati beratttt sgt tu apa tandanya?  ya Allah.. Kau sajalah yg memegang hati aku ini.. jgnlah kau bolak balikkan nak balik tak balik.. gaduh pulak aku dgn kanda kang.. kau berilah aku kesabaran dan kerendahan hati tiap2 kali nak balik kg.. bukan aku tak suka tapi ntah kenapa, rasa malas sangat.. maybe sebab nak kena naik bas pegi balik kl-k perlis-kl.. and membantutkan pergerakan kat sana nanti.. well.. itulah dia antara sebab2nya.  aku sebenarnya nak sgt raya kat selayang, tapi apakan daya.. aku kena relakan hati sebab mmg selama ni dah dekat dengan mak, kenalah bagi kanda peluang.. kau redha lah su.. in sya Allah ada hikmahNya dalam setiap perkara.

aku pun ada good news gak ha nak share.. aku dah dapat bonus utk taun ini.. alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah yg memberi rahmat. berapa byak tu aku tak kisah.. sbb dah ada rezeki tu dapat dah syukur sgt.. ada firm lain tu.. macam kata kawan aku Yuni, dah byk taun tak merasa bonus.. kesian sangat.. at least adalah sesuatu yg nak dilooking forwardkan... heheh.. ada perkataan gini? ingat kawan aku sorang lagi.. si Ahin.. kata dia janji gaji kita tak dipotong or ditahan, bonus tu kira sgt2 besar kurniaan dah tu.. dia selalu kata gaji dia taun lepas pun tak amik lagi.. dah dapat bonus pulak.. aku mula2 dulu ingat wahhhh.. kemain kau Ahin.. berjimat cermat or dia mmg dah byak duit sampai tak amik gaji taun lopeh.. padahalll. dia kata gitu sebab nak motivate diri dia supaya bersyukur dgn rezeki, yg walaupun sedikit.. tabik aku kat ko Ahin.. heeee.. it has more or less make me feel thankful jugak.. bersyukurrrr

ni harini opis bagi off half day utk muslim, so aku nunggu kak norita dia ngajak soppin kat jalan tar nun. nunggu punya keje la ni siap satu entry.. any how.. selamat hari raya to all of you.. semoga ramadhan telah menyucikan hati kita dan kita bergembiralah di hari yg mulia iaitu hari raya..

suasana hari raya... kanak2 seronok nak ngumpul duit raya.. kita yg tua ni, ikhlaskanlah hati berbagi2 kat mereka.. tapi rupanya kan. memberi di bulan ramadhan lebih besar maknanya tau.. so, takyahlah tunggu raya, buatlah sekarang sementra ramadhan.. sok raya, bagi lagi.. gituu.. okey?

kenangan raya 1429, ntah berapa taun yg lalu.. amal comel lak masih pakai spek masa tu.. adik mmg comey la kan.. adik yg kecik.. kehkeh..



Thursday, July 24, 2014

telah kau bawa segala yg ku punya

meh menjiwang jap.. agnes monika .. rindu

layan mato den nak lolap gilo haaaaa.. 

selama aku mencari.. selama aku menanti, bayang2mu di batas senja
matahari membakar rinduku
ku melayang terbang tinggi 
bersama mega2 menembus dinding waktu
ku terbaring dan pejamkan mata.. dalam hati ku panggil namamu
semoga saja kau dengar dan merasakan.. getaran di hatiku yg lama haus akan belaianmu
seperti saat dulu.. saat2 pertama kau dakap dan kau kucup bibir ini dan kau bisikkan kata.. kata.. aku cinta kepadamu..  peluhku berjatuhan menikmati sentuhan.. perasaan yg teramat dalam.. 
telah kau bawa segala yg ku punya.. segala yg ku punya.. ohhhhhhh

i m so liking the voice of agnes.. and melodi lagu ni sangat meruntun jiwa.. aumm








Wednesday, July 23, 2014

berapa hari lagi?

Pagi awak.. saya tau awak tak bizi.. saya nampak awak online.. tapi nape awak tak tegur saya?  Takpelah.. maybe awak tengah kusyuk membaca status2 kawan2 awak kat fb tu.. atau awak tengah cari info pasal hari raya.. so.. bila awak free awak tegurlah saya ok?  Saya tunggu je ni..

Hmm.. gitulah dia.. apa dia?  Hehee.. kalu gang yg baik dgn kita.. tiba2 dah macam jauh dr kita.. maknanya bukan kita kena tanya dia kenapa.. kita kena tanya diri kita.. ada ke kita buat apa2 yg tak betul?  Yg tak kena.. jangan pikir dia yg salah.. sebab kita tak tau dia.. yg kita tau cuma kita.. diri kita..

Tulah topik motivasi pagi aku harini.. sebenarnya aku dlm tren nih.. 7.40 baru nak jalan.. so cari2 idea nak nulih.. tadak la pulak mai nyer idea haa.. so.. tulislah ayat2 motivasi.  Hehee.. mulalah dah dtg mood merapu.. hey hey hey.. bukan setiap hari aku serius.. ada byk hari aku tak serius pun.. aku bukannya reti ngat serius.. aku happy go lucky punya worang.. tapi sebab muka aku yg gitu.. org selalu ingat aku sombong and garang.. heee.. ok letteww.. tapi smlm aku ada terbaca.. kita takyah nak explain diri kita kat org.. sapa yg suka akan terima kita in sya Allah.. tapi sapa yg tak suka takkan percaya apapun kita kata.. so.. better just stay silent and just be yourself.. gitu.  And aku rasa mmg benarlah kata2 yg aku baca tu.

Okaylah.. keyboard warrior ni nak tgk fb jap.. hehee.. adios



Monday, July 21, 2014

mengamuk

malam tadi sewaktu aku tidur seorang, sblum kanda masuk tido.. aku bermimpi.. masya Allah.. lelaki itu mahu menghampiri aku.. tapi aku tak benarkan.. aku tak kenal dia..  aku suruh dia keluar dari tempat aku duduk ketika itu.. aku nampak dia seperti menggelabah.. datang dekat lagi denganku dan aku sekali lagi mengarahkan dia pergi jauh.. dan dia akur.. pergi meninggalkan aku.. lega rasanya.. bila aku nampak susuk tubuhnya melalui cermin yg ada di depanku. lalu aku lihat dia berlari dan seperti mengamuk.. tiba2 ditangan lelaki itu ada parang.. dia sambil berlari menjerit2.. tapi aku tak dengar apa yg dijeritnya.. lalu dia menetak seorang lelaki yg kebetulan berada di depannya ketika itu .. masya Allah.. terkejut aku melihat peristiwa itu. di tetak di leher.. huuuu.. ngeri.. walaupun aku tak nampak darah.. berdebar2 terasa.. walaupun cuma mimpi.. apa lagi yg nak dilakukan selepas itu.. aku sangat kecut perut dan dari jauh aku sudah menggigil.. sama ada nak lari keluar cari kanda atau tunggu sehingga kanda datang. ke depan ke belakang aku tak tentu arah.. tiba2 kanda datang. ya Allah syukur.. tapi kanda bila ku ajak lari dari tempat itu macam teragak2 juga.. ada seorang lagi wanita di sebelah kanda waktu aku dalam ketakutan itu.. aku peluk kanda.. wanita itu di sebelah kanan kanda.. seperti minta diperhatikan jugak.. aku tak perasan apa yg kanda buat padanya, tapi aku mmg sangat takut ketika itu.. menggeletar.. memikirkan ada seorang yg mengamuk dan membunuh yg sebelumnya berada dekat denganku.. ya Allahhh..


dalam kegelabahan itu.. aku terjaga.. tiba2 kanda naik ke katil utk masuk tidur.. ya Allah syukurnya aku dah terjaga.. terus aku kabarkan pada kanda.. aku mimpi takuttt.. dan terus memeluk dia.. apakah mainan tidur aku kali ini.. menakutkan sekali.. ku tanya kanda pukul berapa.. 12 katanya.. masya Allahh.. belum lama aku terlena.. sungguh menakutkan.. masih terasa menggigil bila mengingatkan kembali.. syukur aku tak terus lena dalam mimpi ngeri itu.. lega Alhamdulillahh..