Friday, July 18, 2014

kita diuji lagi

hai.. pekabar you?
sihat?  alhamdulillahh.. suka dengar you sihat.. semoga Allah menjaga you dan beri you kesihatan yg berlebih2 lagi ok?
semalam sebelum tido time aku dok belek2 hp pintar aku tu.. nak baca al-mulk, tiba2 ia bergegar... masa tu 23.40.. terkejut bila baca wassap tu, pat lowe my fren bitau berita tu.. shocked babe.... biar betui.. and it was shot down.. maka terasalah aku seperti dalam perang... nauzubillah.. terus bitau kanda.. cer cari kat tv ada tak liputan tu.. takde katanya.. kanda pun cek hp dia. yes.. he said 295 passengers & crews.. aduhai.. such a sad story.. mmg kita diduga betul kan?



so this entry is just to say how sad i am.. and aku anggap semua ini semua dugaan utk semua rakyat negara malaysiaku yg tercinta ini.. 


ni beberapa quotes from my frens from fb.. 

Kita rakyat Malaysia "disapa" Allah.. Subhanallah.. 
-azizuddin redzuan lu


such news. such tragedy. al fatihah for our brothers and sisters. Allah loves them more to be taken on this holy month.
our nation tested. time to stick together and be strong. #MH17

-hasniza manaf


on the way to work before sampai batu caves.. terdengar dr fadzilah kamsah bercakap kat radio.. 

Ambil kesempatan ini.. 
menghisab diri
Katakanlah .. ya Allah aku redha dgn ujianMu






Wednesday, July 16, 2014

palestine.. tomorrow will be free

semalam tengok lagi video clip maher zain pasal palestine tu.. ya Allah.. hati ni sedihnyaa.. mudah benar aku cengeng bila tengok mende2 macam ni..

tengok pulak pic2 yg kat fb.. bila dia tunjuk budak2 dan wanita2 yg menjadi mangsa peperangan or lebih tepat kekejaman zionis ni.. aku mmg sedih sgt.. tapi tulah apa yg aku boleh buat cuma share jer, share share share apa2 yg aku rasa penting utk semua kawan2 or public di luar sana nak tau.  maybe aku dulu tak kisah or maybe aku tak amik kisah, just gitu2.. nowadays.. aku dah terasa sgt yg aku perlu utk jadi peka dan cuba sedaya upaya aku utk bantu.. sbb kita semua sesama muslim.. we need to support each other.. walau dgn doa lah pun yg kita boleh setiap kali ingatkan mereka.. cer kita bayangkan.. itu yg terjadi kat negara kita.. Allahuakbar.. nauzubillah.. tapi bila fikir2 doa kita ramai2 semua umat islam satu dunia tentu Allah akan balas.. aku yakin itu!!



below.. copy pasted from DrMAZA.com... read up gang!!

SIKAP TERHADAP YAHUDI

Jika lihat dalam sejarah Islam, di samping menyedari tentang tabiat Yahudi, namun Islam tidak pernah menghukum mereka hanya kerana mereka Yahudi, tetapi menghukum berdasarkan tindakan mereka. Nabi s.a.w pernah mengizinkan mereka terus menetap di Khaibar yang subur. Namun mereka khianat, merancang dengan pihak musuh untuk menjatuhkan kerajaan Nabi s.a.w. Maka mereka pun diusir.

Pada zaman Khalifah ‘Umar Ibn al-Khattab, beliau telah memberikan kepada Yahudi penempatan dan keamanan di Alia, Palestin. Kebebasan beragama dan hidup diberikan dengan jelas serta termaktub dalam pengistiharan khalifah agung tersebut. Namun, seperti biasa, Yahudi terus khianat.

Sejarah pengkhianatan Yahudi bukan bermula sejak kemunculan pemikiran zionisme, tetapi sejak lama dahulu. Sejak kisah mereka dengan para nabi yang mengalami berbagai tragedi disebabkan kerenah mereka. Pun begitu, Islam tidaklah pula menghukum secara ‘borong’ dengan menyatakan setiap individu yahudi itu jahat.

Bahkan dalam sirah Nabi s.a.w, isteri baginda yang dikasihi Safiyyah binti Huyyai merupakan anak ketua Kabilah Yahudi Bani Quraizah. Ada sahabah yang mulia bernama ‘Abd Allah bin Salam. Beliau seorang yahudi, bahkan tokoh agamawan besar Yahudi. Beliau menganut Islam dan amat dihormati. Islam amat adil dalam menilai, tidak ditanggung dosa orang lain atas bahu orang lain.

Maka walaupun secara umumnya, rekod Yahudi memanglah buruk, namun ini tidak menafikan kemungkinan adanya mereka yang baik di kalangan Yahudi. Tetapi rekod Yahudi secara umum, memanglah buruk.



Monday, July 14, 2014

redhakah Kau padaku?

mula2 nak kata congrats to my team.. Germany for winning the world cup.. hehehe
mmglah akupun sokong argentina earlier, but for final i shd make it clear.. i am a Germany fan.. Alhamdulillah yg ku sokong dah menang.. 




meh kita kembali kepada dunia kita.. dunia blog heheh.. apa nak citer yek.. ohhh.. semalam was ahad, so, cuti, and since it's fasting month, macam biasalah.. makan sahur and buat apa2 patut, sambung tido.. oh ya Allah..  itulah dia nikmatMu yg tiada tandingannya.. tido semula selepas dah siap semua.. lena macam takde nak bangun.. itulah nikmat yg tak terkata.. bangun about 11.30am gitu.. along sms ajak pi amik baju dah siap.. tapi i sms back saying it's sunday.. kedai tak bukak.. heheheh.. well.. seharian aku dalam umah je.. tak keluar jenguk ke pintu pun..kanda dgn anak2 je yg keluar masuk pi masjid.. ya Allah, biarlah deme terus pi jemaah kat masjid sampai abis ramadhan punnnnn. aku mintak sangat ya Allahhhh..   aku kat umah je la.. buat tu buat ini.. heheh..  


dok rumah best as long as u know u have things to do and u enjoy it.  aku amik peluang membaca, fb, tv and menyanyi. heheh.. sambil2 lerr.. membaca dgn kusyuk sekejap sebenarnya dapat bg banyak sgt info. sementelah aku tak leh ngaji, aku pun membaca lah.. pastu dah petang.. tanya kanda.. apa nak masak harini?  dia kata masak rendang asam.. ayam masak rendang asam.. hmmm.. ok.. since aku belum keluarkan apa2 dr fridge itulah aku buat dulu.. kuarkan ayam kasi lembut.. sambung lagi baca2.. taklak ngantuk petang ni.. maybe asyik kot.  tengok video itu ini.. hui cepatlah abis kredit internet aku.. tapi takpe, demi mencari ilmu, ku relakan.. keluarkan je la duit.. duit nak buat apa kalu tak gunakan mencari keredhaanNya ye tak?  go ahead.. baca apa2 yg menambahkan ilmu and also menaikkan iman.. in sya Allahhh.. 

masak cepat2.. dapat rehat.. simple dishes jer.. ayam masak rendang asam, telor dadar 2 jenis jer.. daging goreng (beli kat bazar tpi tak makan lagi..), potong buah limau and mangga.. uish.. byk gak hidangan.. tengok tu.. Alhamdulillah, walaupun aku rasa cam takde sayur2an lauk aku harini utk berbuka.. tapi buah2an macam banyak.. kak long maza, my cousin tadi hantar buah langsat jugak tadi.. mmm.. rezeki Allah tuu.. penuh meja akhirnya.. Amal balik tanya, umi.. spageti ada lagi?  so, panaskan pulak pastanya.. and kuahnya.. so.. really, it was a blessing semalam.. Allah.. i really thank You.. Alhamdulillah..   

kadang2 bila baca posting kawan2 yg masak utk buka, terasa hati jugak, dorang mmg beruntung dapat sediakan utk keluarga.. aku plak selalu lambat balik, so, bila pikirkan tentu ada hikmahnya.. janganlah rasa iri hati bila tengok dorang boleh masak 100% utk family.. ya, so, bila masa cuti, amiklah peluang ini dan buatlah terbaik.  tentu kita semua nak yg terbaik utk keluarga kita ye tak?  semoga Allah melimpahkan rahmat dan keberkatan dalam keluarga aku dan semua keluarga muslim di luar sana!!


#saveGaza #pray4Gaza