Friday, June 13, 2014

ngantuknyerr

aik.. ngantuk pun buleh buat entry?
abis.. aku layan ngantuk mau terlena kang.. sementelah ada rasa2 nak menulis.. aku tulislah kejap.. korang rindu aku tak?
hehehe.. gilo.. sapolah yg nak rindukan kau su?
takpelah.. rindu2kanlah diriku.. di sepanjang hari2mu.. hari2 je tau.. malam2 nggak bisa.. hehehe.. paham tak?  malam2 adalah rindu2 yg lain la pulak.. hee.. sah gilo & gatai hang su!!

aku nak tanya.. korang penah terpikir tak.. 
adakah perasaan kasih sayang pada seseorang boleh berubah menjadi kurang?
adakah perasaan cinta dan rindu boleh berubah menjadi benci?
adakah perasaan kasih dan rindu boleh menjadi terlebih2?

tu jer.. mato dah separuh tutup..
menunggu kekasih hati ke manakah pergi
tiada berita lagi dia pagi ini..
hmmm...





Wednesday, June 11, 2014

cuti musim panehh..

Bukan cam tu.. tapi memang panehpunn.. aduhaii.. udahlah aku ni kuat peluhh.. kalu xde tisu.. haruslah tudungku menjadi mangsa nyahhh..

Aku kat stesen komuter midvalley ni.. dr melawat kanda .. ntah apa2 kann.. gatai amer ngajak gi skodeng ayah time keje.. sibbaik ayah free.. if nott... x rasa la kau amerr.. umi macam maleh betul nak pegi.. coz de train punyalah lambatttt... huuu.. ni nak balik pun nunggu punya lah lama.. sampai den kono buek entry baru haa.. bosan nyo pasal..


Gi karok in d morning dgn mayang and hairi anak bujang dia.. sblum tu bfast kat subway.. penat.. dah rasa tua amat aku ni.. cuti cuti cuti.. ku layankan jua!!


Tuesday, June 10, 2014

study smart not hard..

Korang oh korang.. pecaya tak kalu kita tak pandai or bijakpun.. tapi kita rajin berusaha.. kita boleh berjaya?  Pokok pangkalnya.. rajin itulah membezakan org yg biasa2 dan org yg berjaya.. rajin membaca buat kita jadi lagi byk info dapat.. bukan saja utk peksa but for your own knowledge jugakk.. hmm.. org rajin bekerja tentu beza dgn org yg sekadar dtg keje dan tggu boss bagi arahan.. and satu lagi contohh.. student yg rajin buat ulangkaji tentu lebih byak dia dapat dr yg sesekali membaca or jarang2 ulangkaji kannn?  Jauh gak aku melalut kann?

Sebenaunya aku nak citer.. aku lak yg mula gelabah.. rasa cam aku dah failed.. anak2 aku 2 ketul tu yg nak peksa.. tapi sebab aku x nampak dorang study and bila aku tegur masing2 buat derk jerr.. hmm.. akupun mulalahh.. anak2 ni harta yg tak ternilai kepada manusia yg Allah kurniakan.  Tugas parents lak mendidik mereka dengan didikan ilmu yg sempurna dunia akhirat.. dr lahir sampai dewasa.. kalau anak2 tak berjaya tentu mereka rasa kecewa.. parents apatah lagi.. takkan ada parents yg tak kisah anak2 dia tak pegi sekolah.. tak belajar.. tentu semua parents nak anak dorang sukses kan?  Tapi apa cara parents patut buat tentu ada cara yg boleh dilakukan sama2 dgn anak2.  Didik anak2 dgn didikan smpai dewasa.. lepas tu abislah tanggungjawab parenting.. tapi bukanlah lepas tangan.. parents masih boleh beri nasihat bila tgk anak2 bermasaalah.. tu lah tugas ibubapa.. .. hui aku tingat arwah abah aku.. bab2 nasihat ni abah mmg cool amat.. sentiasa sedia je abah bg pandangan bila kita mintak... lagi2 bab cemana nak deal dgn anak2 kita.. cucu2 dia lahh.. ada jer pendekatan yg spesel abah kongsikan.. rasa a bit lost jugaklah aku dua taun lepas abah dah pegi.. huuu.. dengan mak lain... aku ni anak manja abah lerr.. huu abah.. ha rindu abahh!!

Ehhh.. apa kes lalut dr rajin belajar sampai kes nasihat abah mak lak ni?  Tapi tu lah nak ku kaborkan kat sini... aku risau sbenarnya.. bolehlah katakan.. if anak2 tak sukses dlm exam.. itu adalah kesilapan makpak jugak.. sebab x dapat nak tolong pupuk semangat rajin belajar pd anak2.. oh yes aku ngaku aku mmg tak reti nak motivate anak2 aku.. but semenjak dua menjak ni aku dapat nasihat yg sgt2 berguna dlm membimbing anak2 aku.. huuu.. yg baik nasihat wajib aku terima yer.. aku tau mmg patut sgt aku guna kata2 itu demi nak motivate anak2 aku supaya gunakan masa yg ada ni utk belajar.. smntara x terlambat lg nihh..

Amal nak spm taun ni.. Azmeer lak nak amik upsr .. dua2 peksa besar tu.. aku harap dapat bimbing dorang belajar dgn betul .. or study smart lah katanya..
Bukan senang nak tanamkan sifat suka ilmu pd budak2 nih.. kalu nak tanamkan minat suka main games mmg takyah dah kat dorang skrg.. huu.. challenge ni pada aku sbb akupun sendiri dulu tak berapa rajin belajarr... aku lebih suka fokus time belajar.. cewahhh.. otak kau geliga batu hikmahh.. kepalahotakkauu.. hehee.. i struggled also during spm.. i know how hard if u dont study... so.. akupun mula la... i am so thankful that amal and ameer dpt terima ... dan dah mula study every day now.. huhu.. thank you Allah and thank you kpd sahabatku itu yg benar2 amik berat bab anak2ku... memberikan aku semangat baruu... cewahhhh... ngehhh.. ya timasehhh (baca gaya david arumugam!)..

Ya Allah.. kau bantulah anak2ku.. Kau terangkanlah hati2 mereka dlm belajar dan dlm mengingati pelajaran mereka.. dan Kau berilah kemudahan kepada anak2ku dalam menjawab soalan2 itu dgn betul ya Allah.. ami  ya robbal Alaminn..

Doa lah supaya aku tak lupa mengingati.  Doa tu senjata org mukminkannn?  Doa doa dan teruslah berdoa utk mintak yg baik2 su.. in sya Allah dikabulkan.. aminnn

 Korang penah salam queen of england.. hmm calang2 org je dapat okey.. so.. belajar rajin2 k?.. heee..






pelangiku..


berjuta warna pelangi di dalam hati
sejenak luluh bergeming menjauh pergi
tak ada lagi cahaya suci
semua nada beranjak aku terdiam sepi...

dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih kernah panah cinta menusuk jantungku
ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
tentangku yg tak mampu menaklukkan waktu



i am always amazed with pelangi.. in fact lagu atas ni pun aku suka sgt sebab ada perkataan pelangi kat dalam tu.. hehehe.. tak lahhh.. lagu ni memang sedap di telinga aku, sangat sedap.. boleh hanyut kalu mendengar.. nak menyanyikannya haruslah prektis lama2.. baru boleh tarik cam si agnes nih.. if not... mimpi la kau suuuu... hehehe

aku sangat menghargai nature, so aku sgt2 menyukai pelangi sebab pada aku ia ciptaan yg sangat unik... only ada lepas panas semula or terang selepas ujan.. ontahlah cemana turutan pelangi terbentuk.. janji ianya sangat cantikkkk.. ya Allah.. Subhanallahhh








Monday, June 09, 2014

keseronokan ini harus dihentikan..

kalu kita tau pasal syurga.. 
kita takkan heran dengan kehidupan di dunia ni .. sbb dunia ni cuma sekejap jer.. di akhirat nanti yg kekal selamanya.. 

kalu gitu kenapa Allah tak berikan saja terus kita semua masuk syurga.. takde yg jahat takde yg baik.. semua sama.. kenapa?  salah ke tanya soalan begitu?



ni jawapannya:

Allah jadikan syurga dan neraka adalah sebagai ujian semata-mata.. syurga dan neraka adalah utk pilihan penghuninya saja.  Allah beri peluang kepada semua org sama.  nak pilih jalan kebaikan or kesesatan.  kalau tidak ada syurga dan neraka.. maka manusia tak akan berusaha berbuat kebaikan.  Bahkan kalau takde syurga dan neraka lagilah tak adil, sebab org buat jahatpun akan dapat balasan yg sama, ini baru tak adil.

Allah tak pernah menzalimi manusia walau sikitpun.  setiap amal yg dilakukan baik kebaikan atau kejahatan maka akan dapat balasan yg setimpal.  

cer cek surah An nisa' 4:40.. Sesungguhnya Allah tidak menzalimi seseorang walaupun sebesar zarah (atom), dan jika ada kebaikan sebesar zarah, nescaya Allah akan melipat gandakan dan memberi pahala yg besar.  

Ayat ni menunjukkan Allah cukup adil kepada manusia, amal kebaikan walau sekecil zarrah akan tetap dihisab dan tidak pernah dilupakan.