Tuesday, April 12, 2016

ahli sihir

assalamualaikum wbt..

korang penah kena sihir?
org melayu suka sebut kena buatan org, or kena bomoh.
maksudnya samalah tu.
ada yg kena sihir dalam makanan, sampai tua ada benda yg dia takkan buleh makan.  arwah abah aku dulu kena santau.  aku taktau dia kena taun bila.  abah most of the time kuruih kering.  mmg tak mau naik badan sebab dalam badan dah terkena macam2 racun.  kesian abah aku dulu menanggung.  tapi abah relax je.  badan kuat sebab abah kayuh basikal dari muda pi keje balik kje and Allah jaga dia.. tu jer la aku pikir..  korang mampu ke buat gitu?  aku sendiri tak mampu nak kayuh beskal dari selayang smpai batu 5 nun.  mmg abah berpantang tak buleh makan cendawan.  ada org tak buleh makan terung, and ada yg tak buleh makan nenas and macam2 lagilah. syukur la kita ni masih buleh telan segala.. alhamdulillah kannn?  huhuuu.. dahsyat..

tu sihir kat makanan. ada org pulak kedai dia kena buat dek org yg dengki.  tak sanggup bersaing namanya macam tu.  org gini sebenarnya takyah meniaga lah..  org bukak kedai sebelah dia, dia takut tak laku dia buat supaya org takkan nampak kedai sebelah tu bukak.  semedang tutup, cemana org nak pegi? tu lah antara pengalaman2 org meniaga.  termasuklah kawan baik den punyo akak ipar.  kedai melayu je selalu kena sihir cam ni.  ehhh, tataulah.. sebab aku takde kawan cina or india yg meniaga makan.  kadang2 kedai tu jual makanan takdelah berapa sedap ngat.  ntah apa2.. tapi jualan laku jer.  ko letak kerepek lemau pun abih.  tu nak kata dia memakai sihir ke?  ontahlah, jawablah sendiri.. mintak Allah je la piara kita semua dari mende2 syirik ni semua yek?

ada jugak org menyihir sebab nak kawen.  kadang2 ko tengok pasangan tu macam tak kena je.  bini kemain cun or laki kemain hensem, pasangan tak kena langsung.  eh.. itu jodohhh.. ye kan?  tapi ye lah.. jodoh memang akan kena bila sampai masanya.  tapi jodoh yg bermula dengan sihir selalunya akan berantakan.  org lain tengok laki dia macam raja kat umah.  makan nak berhidang cam raja.  kita tengok kita tau ni bukan macam biasa sebab bini dia macam tak buleh nak kata no or nak kata apa.. nurut jer.  anak2 tak berkenan kat lelaki tu pun anak2 tak buleh kata apa.  maybe mak dah kena colek kat tangan ke kat punggong ke.. sampai terpikat kat lelaki yg ntah mana asal tak ketahuan.  lagi2 pulak laki2 tu dah mmg ada bini kat kelantan nuu.. bila dah terpikat, rasa macam ko nak kata apa pun tak kan dia heran kat ko.. unless org bawak pi berubat, or unless Allah tak benarkan sihir cinta tu menjadi dan tak jadi kawen.  yg tu mmg selalunya dah kawen je dgn lelaki yg menyihirnya tu.  aku dah jumpa 2 org yg mmg mengaku dia tak ingat apa2 bila tau2 dah kawen.  seorang tu akak aku sendiri, iaitu along. and sorang lagi, kawan laki aku punya bini.  dia bercerita pengalaman kawen pertama dia sebelom kenal kawan laki aku tu.  dahsyat.  tapi itulah.  sampai satu saat bila sihir tu luntur.. baru dia sedar dia tak pernah berkenan nak menikah dgn lelaki tu.  rupa2nya mmg dia di sihir.  dia kena buat dgn bomoh supaya suka.

ada jugak org pakai bomoh utk nampak cantik, gebus gebas.. menarik sokmo.  adaaa... tentu ada yg dia nak goda tu kannn?  Allahurobbi.. takutlah kat Allah k?


ini just sebahagian kecik je yg aku dapat tuliskan.  sebenarnya masih banyak lagi yg berlaku di luar sana.  mmg kita pikir dunia teknologi kita dah sangat maju.. tapi tekejut bila masih ada lagi yg menggunakan sihir utk mendapatkan sesuatu.  cara laknat and terkutuk ni hanya Allah je la yg balas.  janganlah kita balas.. org kalu dah dendam kesumat, hatinya dah mmg busuk, apa pun tak guna selagi dia pikir dia puas ati agaknya.  biar Allah je tunjukkan kuasa Dia kat org2 begitu.  harap2 masa terkena tu Allah bagi peluang pd org yg dikenakannya itu utk sama2 menyaksikannya.  Allahuakbar.  buat baik di balas pahala kerana kita muslim, buat jahat jangan sekali ok?

astaghfirullahal adzim.. istighfar lah banyak2..bertaubatlah kita banyak2 kalu kita dah termasuk dalam golongan mempercayai selain Allah ni.  cepat2 balik ke pangkal jalan.  takut kita terus dalam dosa besar yg tak diterima Allah nanti.  





Monday, April 11, 2016

pinggangku

pinggangku yg ramping ini buat hal pulak.. huhuu.. ramping la sangat haa..  pinggangku yg ku sayang ini dah sakit sejak kat parking tunggu along and mak semalam
keluar je dari kereta, mak ai sakit amat... rasa cam nak patah.. ye la period, tapi inilah pengalaman sakit pinggang yg paling mencabar sekali.  rasa cam kena bongkok berjalan macam opah (mak aku) semalam.  sakitnyaaaa.. sibbaik bila duduk tadi tak rasa.  bila bangun and nak berjalan tu yg tak ingat  teramat sakit rasanya ya Allahhhh.. tak pernah pulak aku experience begini.  dah tua2 ni, macam2 yg akan aku rasa  probably.  aku sayang badan aku ni.  aku akan jaga selagi buleh, tapi bila dah sakit cam ni.. memang terasa ya Allahhhh.. cemanalah org yg mengalami sakit2 berkaitan tulang belakang or pinggang yek.. shakit..  sekali lagi Allah uji pulak dengan sakit pinggang.  pegi jugaklah ke pasar.  jalan bongkok2 aku cover je baik2.  pesan kat laki.. apa yg ada kat peti ais tu keluarkanlah yg mana dia nak aku masak nanti.  bitau nak makan apa, takdelah aku ikut selera aku je nanti.  dia kabo nak masak asam pedaih ikan.. ayam goreng and sayur apa2.  okeh, got it.  aku pun pi teman along pulok beli barang2 dia.. along kan niaga tolong kak bedah sekarang.  dia juai nasi goreng, mi goreng or kuey tiaw goreng and few kuehs.  aku ni bila2 terluang especially weekend ni, memang menolong mendrive along ke mana dia nak pegi or cari barang2.   tu jelah bantuan aku buleh bagi ke dia.  mak pun sama.  dia dah tak berapa larat sekarang. taknak dah pi cek up klinik sebab dia kata taknak nyusahkan anak2.  aduyaiii.. aku tak pernah kata aku tak mau bawak.  tapi dia sekarang dah makan ubat macik urut tu, ubat nya, air lemuju.  macam sesuai plak dengan mak.  nampak sihat jer.. alhamdulillah.  cuma selalu tak larat nak jalan cam dulu.  almost 75 dah umur mak.  takkan sama.  aku paham.  aku sendiripun Allah dah tarik banyak nikmat dari badan ni.  so, bersyukurlah aku masih boleh jalan.. huhuuu..

balik pasar smpai umah terus tampal koyok kat pinggang ni.. 4 koyok sekali..  dok sekejap.  mikir buleh ke aku tahan nak masak ni.  laki dah kata nak makan tu ini tadi.  kuatkan hati lah.  makan ubat tahan sakit.   semoga pinggang ni dapat ditutup sakitnya dgn ubat sekejap.  rasa cam nak baring je.. tapi baring pun sakit.. baik aku layankan je sakit ni, tahan dan terus je masak.  bukan susah ngat masak kalau barang2 semua dah ada. aku pun masaklerr.. siap masak nak tido cadangnya.  yess.. rasa nak tercabut pinggang masa baring lepas masak.  soh laki makan sendiri.. tak larat dah. ameer lak dari pagi dah ke cc, sampai ke petang baru balik tu nanti.  so tak kisahlah dia.  laki makanlah sensorang.. aku tak lalu makan nahan sakit  haa.. bukan buleh tido, just baring berehatlahh.. wahai laki, pahamlah yg bini awak ni sakit.  takde la aku harapkan dia nak mengurutpun.  just paham sudah.  baguih gak dia paham.  ajak aku makan pastu aku dah masuk bilik pejam mata nahan sakit.  huhuuu..

tetiba tingat abah.. ya Allah.. dah lama pulak rasanya abah takde... rindu ya amat.  last week, aku dapat mimpikan abah.. alhamdulillah syukurrrrr.. rindu terubat bila dapat jumpa walau hanya dalam mimpi.  maybe abah rindukan doa dari aku.  maybe abah mau aku lebih banyak buat ibadah.  maybe abah tu tanda yg Allah nak aku lebih tumpukan pada akhirat dan tak payahlah beria sgt ingat  ke dunia.  maybe maybe and maybe itu lah dia.  jadi aku perlu perbanyakkan amalan. huhuu.. sedih mikirkan aku sebagai anak tak amik peluang mendoakan kedua mak abah aku.  sedangkan doa dari anak2 adalah yg paling di tunggu oleh org yg dah pergi ke alam sana.  huaarghhhh.. meh la kita sama2 ingat yg kita juga akan ke sana.  tarikhnya taktau tapi mmg pasti.  harap semua dapat sama2 berjumpa di syurga nanti.  amal sikit sangat tapi nak ke syurga.. semoga rahmat Allah sentiasa mengiringi perjalanan kita semua sampai ke syurga. huhuhuu