Friday, April 07, 2017

kundang

korang suka jeruk tak?
tipulah tak suka.. eh, ada ke org tak suka makan jeruk?
tentu ada.  akupun tak suka tempe, takkan lah takde yg tak suka jeruk, ye tak.  manusia berbagai.  ko kata awat tak makan tempe? ehh.. aku tak suka lerrr.. ngko nak marah kenapa lak?  adakah tiap kali aku tak makan tempe muka kau akan ditarik lebih kuat menjadi lebih kedut? tak kannn?  so, kenalah kita terima apa yg org suka or tak suka makan.  sama gak cam petai.  aku mmg giler petai.  makan gitu2 je or makan dalam sambal aku mmg suka giler.  but aku tau dah sapa kawan aku yg tak makan petai or tak boleh terima petai.  aku tak kisah.  lagi suka makan dgn dorang sebab dorang takkan amik/mintak lauk petai aku, kennnn?  heheh.. sekadar alasan mengukuhkan yg setiap kita ada mende yg kita suka and kita juga kena mengakui yg org lain pun sama dalam donia yg sementara ni.

nak citer pasal jeruk je tadi kan.. udah tertulis berjela kau.
semalam aku pi nu sentral waktu lunch.  ira shahira or shira je skrg i call her, yg kata nak belikan jeruk for her papa.  papa dia suka amat sejak dia belikan haritu.  so, kami pakat beli lah lepas kami makan lunch kat ayampenyet express near kl sentral.  pilih2 jeruk tu.. ada stroberi, ada mangga, ada jambu air, ada jambu batu, macam2 and yg paling seronok, ada buah kundang siam kauuu.. sedappp.. nama je kundang tapi warna dia yg masak lebih kepada kuning ke oren orenan you.  agaknya ikut warna bijik dia yg kundang tu nama dia kundang.  but i likeee.. i like so much.  dulu2 masa kecik makan buah kundang yg malaysia punya, kecik je.  masam ke alah.  but since kita org susah, apa2 buah org bagi pun.. kita makan je.. tak kiralah masak ke apa.. but itulah.  bila dah jumpa buah kundang siam... terasalah yg kitapunya kundang tu sgtlah masamnya.  amik2, pilih2.. nah.. 13hengget lapamposen kena kauuu.. tapi makannya den tak terus makan.. bawak balik umah semalam makan dengan mak, siti, along and laki.  utk laki asing kan siap2 dalam bekas, lebihnya baru makan beramai2 kat umah mak lagi.  balik keje lepak umah mak sambil borak2 dgn diorang is soooooo menyenangkan.  itulah namanya family, right?

jap nak cari picture jeruk, ada tak? eh adalahhh..





Thursday, April 06, 2017

i love u kong

can you really fall in love with king kong?  that big ugly monkey in the movie?
well you can.  boleh.  kalu hati dah suka.. tak kira rupa.  saja nak share.. semalam aku and anak buah aku yg comey tu, siti, gi layan movie king kong " the skull island".  best.. and sgt tak sangka2 gitu kisahnya.  ada binatang2 yg tak sangka akan wujud.. ngeri wehhh..  gi la tengok sendiri.  dahsyiat worrrr.  ekekek.

last week aku tgk beauty and the beast.  boleh la.. takde mende ngat.  tapi bila kita pikir balik beauty and the beast tu, beast tu mmg huduh, tapi dia kayaa raya kau.  ada istana bagai.. golongan bangsawan dohh...  so, if jatuh cinta dgn dia pun, org akan kata "eleh, muka huduh dia tu ko tak kisah sebab kau kisahkan harta dia yg kau buleh dapat..."  ekekekek.. manusia buleh kata macam2.. terpulanglah pada hati yg mengalami peristiwa itu.  betoi ke idok? ada duit semua jadi katanya.  kalu miskin pun, kalu kita yg menyintai ini redha.. in sya Allah senanglah hati utk bersama2.



semalam aku tengok pic laki aku and terbit satu pikiran dalam hati.  dari dulu dia mmg lelaki kacak and macho.  mungkin sebab itulah dia skrg rasa dia bagus dan tak sesuai dengan aku.  malu dengan aku yg gem gem terlebih lemak sana sini nih.  mungkin jugak dia tak kisah.  tapi kalu dia begitu.  dia boleh je pilih utk memberi peluang kepada aku utk menguruskan badan aku dgn membiayai proses menguruskan badan aku. ekekekek.. mana mampunyaaaa.. lagipun.. dari spend ke aku.. baik dia beli/buat mende lain yg lebih dia seronok.  bini dah tua.. dah lapuk, apa lah maknanya lagi kannn? itulah dia yg dikatakan kalu berduit segalanya pun mungkin.  so, in this case.  sayang bini maybe boleh.. tak berapa sayang bini.. terima sajalah seadanya dan berusahalah sebaiknya utk tidak kisahkan kelemahan or kelebihan lemakku itu.. kennnnn?

another situation.. bolehkah kita jatuh cinta jika mukanya buruk itam legam, idung kembang besau cam idung i ni, muka bergerutu, byk jeragat and janggut penuh bercampur2 itamputih and kasar.  kepala besau and tak sekata.  pendek kata huduhla pada pandangan manusia.  Allahuakbar.  if kita dipupuk oleh sifat yg tak menilai manusia lain dari sifat luarannya dan jika kita ini manusia yg selalu berdamping dengan org2 huduh itu tapi mereka yg huduh itu adalah org2 yg sentiasa berusaha menjadi baik dan menggalakkan keamanan, mengajak kita mengenal semula Pencipta kita dan selalu berpesan2 utk bersyukur, selalu mengingatkan kita yg kita hanya sementara di dunia ni.. kampung kekal kita selepas mati ialah akhirat.. maka bagaimanalah mudahnya utk kita menganggap si huduh ini manissss... dan kita akan nampak yg dia itu adalah sebaik2 kejadian Allah.  betui dak?

mmg nampak lelaki hensem itu satu nikmat.  tetapi mengenali lelaki huduh dan merasa dia hensem kerana kelakuannya adalah lebih hebat rasanya.  now, i wonder how manis Rasulullah SAW kita yg kita sgt2 cintai kan?  dia bukan saja manis menarik, malah baginda juga seorg yg sgt2 romantik terhadap isteri2 baginda.  murah dgn senyuman dan sepatutnya menjadi ikutan semua manusia dalam melayari kehidupan hari2.  ikut Muhammad ikutlah Allah.. barulah hatimu menjadi tenang.



Wednesday, April 05, 2017

Ntah kenapa menggelupor

I am back at work after a long weekend.  Cewahh.. long kononnn.. cuti 2hari je nyer punnn.. adoi.  But mmg best sebab den dapat tido di beberapa tempat menarik kali ni.  Konon nak holiday dgn laki tak kesampaian.. den tinggalkan laki tu je yg kejadiannya.. kih3.  Dah taknak beri kejesama and tak pandai amik hati den.. kono tinggallah kau bang.  Lain kali jgn mimpi aku nak keluarkan satu sen pun just nak pi bejalan makan angin lagi dgn ekauu.  Biarlah den sensorang.  Perangai laki yg acuh tak acuh kat bini dan lebih pentingkan kawan2 dia buat aku rasa nak gunakan je kuasa yg aku ada utk tgkkan sejauh mana pangai suka mengabaikan aku tu.

Entahlah.  Mmg dah tua2 dia rasa dah selamat kot.  Bini takkan bertindak apa2 lg kot.  Ego sungguh kau ya    Takyah jaga bini.. takyah layan bini.. takyah teman bini.  Takyah memanjakan bini.  In fact dah selamat smpai rasa tak perlu pun bercakap dgn bini sbb dia dah tak kisah ada bini ke bini mati ke bini ada doit ka tada ka.  Yg penting bila dia nak itu ini.. kena ada.  Salah sikit.. kemain dia punya ayat.  Apa kau tak ada salah ka?

Haruskah aku bg dia lagi peluang?  Menyampah sudahhh.  Kalu aku terima mungkin sebab dia sendiri yg bg syarat pd diri dia.  Elok2 lah jaga diri.  Akupun mintak.. Allah ajer lah jaga dia.. dan aku jugakk..


Monday, April 03, 2017

Jom pi ikea

Ptg smlm tgk tv smpai bosan.  Wasap kak ita kata nak tempah brownies dia yg sedap makan masa lepak umah dia tu.  Siap bekalkan lagi haa.  Pehtu kak ita kata nak pi ikea.  Aku pun lama giler tak pi ikea wehh.. so... akupun try la ngajak laki.  Dah cuti2.. pesalahnya bawak i jenjalan.  Dia pun dah 2 kali keluar dr pagi.  Takde ngajak i pun.  I tak kisah.  Ni kali jalan bawaklah i sbb i yg ngajak.. kan?

Nak tau dia jawab apa?  Jawapan yg mmg sudah diduga.  Takmo lah.. jauhlah belah2 ikea.  Which is just damansara.  From selayang it is not that far lah pandai.  Sakitnya atiku.  Aku nak bawak pi holiday kau buat lecey.. dah sakit pulak.. ni kau dah sihat sikit nak tolong teman bini pun berkira.. apalah kan?

Akupun masuk bilik.  Typekan wasap ke dia katakan yg aku geram.  Katakan yg bini ni pun nak masa dgn laki berdua sama2 pun dia tak reti nak amik hati aku.  Aku ingatkan dia balik yg aku nak bercerai sbb antaranya itulah.. dah tak mau melayan aku mende2 begitu.  Blom bab duit nafkah yg makin lama makin kurang tolak kat mana ntah.  Sakit ati tau dakk?  Dah tanak ceraikan tp layan macam aku takde perasaan.  Aku ni dah lama usaha and dah byk2 sabar.  Sgt menyampah bila laki lebih pentingkan kawan2 dr bini selalu.  Maybe kawan2 bg duit.. bini lak xmembagi duit.. malah memintak duit dia gamaknya.

Aku tinggalkan dia lepas dia baca wasap tu and soh aku bersiap2 lah kalu nak pi ikea.  Ingat aku ada hati lagi??  Pegi jalan la kau sendiri.  Bodohnya rasa.  Aku pi kuar amik along and pi sama2 tggu ety balik keje.  And tak balik2 rumah sejak tu.  Ada ke lakiku itu cari?  Hmmmm.. aku tak layannnn.  Biorkan dia rasa!!!




Sunday, April 02, 2017

Ahad yg suram

Akmal balik pagi2 ni. Balik ke batu pahat.. ptg ada kelas katanya.  Laki dimintak anto ke tbs tp dia kata batu caves sudahlah.  Ujan turun.. tiba2 laki nak pakai keta lak.  Dah kalu bawak keto apo salah ey anta amal sekali ke tbs kan?  Idakk.. bertuah laa.   Dia kuar sbb nak anto kunci kereta sbb esok tak keje n kawan opis buleh pakai keta.  Sbb itulah.  Malas gak nak tanya.  Tp dia yg explain sbb dia nak pakai keto.. tunggulah dia balik utk pi pasar sapan.  Kenalah ajak dia jugak konon2 macam excited nak sapan sesama.  Pd hal dia pun tau dah sekadarnya ajer.  Aku pun layankan ajer.  Lakikann?

Beli apa td kat pasar ye.  Ohh.. beli sikat.  Rambut dah semakin panjang tapi dah semakin sikit.. makin susut.. boleh kata beribu2 helai rambut aku gugur sehari ngko.  Mengutip rambut seminggu gamaknya boleh buat rambut sampel (pelesu) utk rosmah kau.  Ekekekke.. dasat kan?  Tp tulah.. rambut org sekarang biar pendek2 ajer.. macam rambut kak ita norita.. rambut bisma.. semua pendek2 je.. bergaya sgt.  Ehh.. blom ingatkan rambut si shira lagi.. tp rambut ira shahira tu pendek bergaya.. sbb rambut dia natural blond youuu.. hehee.. den plak.. mmg teringin nak simpan rambut panjang sampai muntot.. mmg lama nak rambut panjang.. ala2 ppuan melayu terakhir.  Ntah2 dgn aku2 skali terakhir berambut panjang bawak ke kubur.. hehee.. tulah kisah dgn membeli sikat tadi kat pasau.  Den boli gotah rambut gak.. 3 sekali den boli.  Jgn la hilang lagi.  Hahaa.. nak buek cemano.. yg kito syg and jago tu la kdg2 dicurik org.. di amik org dan disorok antu jugak kengkadang.. kih3.. ado lakkk antu nyorokkan gotah rambut kau su oiii.. hahaa.. dah lotak merato la tu. Hmmmmm...