Wednesday, October 07, 2009

Sambal Goreng Cili Api with Ikan bilis

Bahan-bahan
Cili api RM2.00 - ditumbuk /blender halus
Ikan bilis - 1 kg (kopek dan belah)
Bawang merah 7 ulas - blend
Bawang putih 7 ulas - blend
Bawang besar 2 biji - blend
Air asam jawa - 2 sudu besau
Minyak untuk menggoreng
Garam - secukup rasa
Gula - 4 sudu besau
Cuka - 2 sudu
Air - 3 sudu

Cara-caranya:
1. Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
2. Tumis bawang merah, putih dan bawang besar hingga garing dan masukkan cili api yg telah dikisar halus. Tumis hingga betul2 kering dan naik bau (hingga anda buleh terbatuk dibuatnya).
3. Masukkan gula, garam, air asam dan sedikit cuka dan kacau hingga sebati dan tutup api.
4. Biarkan sambal menyejuk lebih kurang 30 minit. Ini yg sebabkan ikan bilis tu garing walaupun tak simpan dalam bekas kedap udara.
5. Bila dah sejuk, buka api dan masukkan ikan bilis yg telah siap digoreng tadi, kacau perlahan-lahan. Jika terlalu kering, masukkan air dan teruskan mengacau hingga sebati.
6. Siap untuk dimakan dengan nasi, roti, biskut atau dimakan begitu sahaja.

Tuesday, October 06, 2009

Koboi mesia


Hahahaha... hari Jumaat ni, opis aku nak buat dinner, actually it's our kelab sukan which organizes this dinner, kat Nikko Hotel.

Ada tema, wild wild west pulak kali ni.
Few friends dah beli topi koboi, dah berangan2 cemana nak menggayakan topi dengan baju2 memasing.

Aku.. tataulah. Ingat nak pakai cam red indian, pastu ada org bantah, itu bukan dunia koboi.
Nak kena pakai ala2 koboi gak, kena ada topi gak.. kena naik kuda, ada but yg tajam tuh..

Trip ke Lostworld of Tambun & Cameron Highlands - Jan 2023

Apekemendenya ntah yg I nak tulis nih.  Nak update pasal cuti2 mmg yeslah.. tapi terlalu byk yg dah tertingga l weh.. ntah mana satu ke yg p...