Thursday, April 09, 2015

nasik lemak punya sambal tumis

Aku dr kecik makan nasik lemak mak aku mmg la terbaik.  Korang kalu rasa sambal tumis mak aku, korang akan setuju yg mak aku mmg terror bab masak sambal.  Aku tanya la ke dia apakah rahsianya membuat smbal tumis yg sedap walau pedas tapi tetap boleh dinikmati dgn penuh berselera.. eheee.. ko ingat mak aku bagitau tak petuanya?  Oit.. mak aku best punya.. mende ilmu dia takkan simpan sendiri.. kasi turun la kat sapa2 yg mahu mengambilnya.. so.. akupun belajarlah.. tengok sendiri dia masak hari2.. setiap hari sambal tumis kena tumis sebab selalunya habis utk sehari meniaga.  Taklah byk sgt mak aku buat sambal.. cuma 1 kuali besar tu anggaran diameter 12 inci adalah kot kuali tu.  Penuh kau.. masa menggelegak sambal tu.. jgn ko dekat2.. harus merecik kena kulit kau sakit nyahh.. hehee..

Apa rahsianya? Mak aku meniaga nasiklemak macam berpuluh taun gak lah.. cari rezeki membantu abah meningkatkan ekonomi kuarga.  Bebel lamo ngat.. rahsianya ialah.. masa menumis cili kisar or cili giling yg di blend.. haruslah ditumis semasak2nya.. hingga betui2 kering airnya dan hampir2 nak kering.  kalu pakai cili giling yg beli lagilah kena lama sebab kdg2 pengeluar cili tu letak tepunglah.. asam lah... letak macam2 nak bg tahan lama kan cili tu.  So.. the best thing is to make sure kita tumis cili tu sampai betui2 masak.  Dah tu baru la masukkan gula and air asam and belacan sikit. Last baru letak ikan bilis and bawang besarrrr..  Nak bagi resepi tak?  Hmm.. tu resepi la ataih tuu.. ngantuk lakk..

Next maybe aku share asam pedas lak yek.. kesukaan laki tu asam pedas.. ok yek.. mak ngantuk dahh..

gunite linggg...






Tuesday, April 07, 2015

seluruh cintaku...

menatap kepergian dirimu
meratap menangis sedih tak tertahan
terbayang saat bersama
lewati masa terindah
saat kau memelukku tuturkan cinta

kaulah seluruh cinta bagiku
yg selalu menentramkan perasaanku
dirimu kan selalu ada di sisiku selamanya
ku kan selalu memujamu
hingga nanti kita kan bersama....

veh rah nganss.. tu je yg mampu ku lakukan.. huk

siti & cakra khan's




Monday, April 06, 2015

masih kurang rasa?

Kehidupan ini sesungguhnya ujian belaka buat kita.  Apa saja yg diberiNya amiklah dgn hati yg lapang dan senyumlah.  Bawa2 lah fikir yg manis2 tentang hidup kita supaya yg masam or pahit tu tak terasa sangat.  Ujian belaka. Keinginan utk dicintai dan mencintai itu lumrah.  Nak dibelai dimanja dihargai jugak lumrah.

tidaklah semudah itu menjalani hidup.  hati selalu tersakiti.. janji tidak bisa dikotakan... n macam2 lagi..  Kuatkanlah hati.. tabahkanlah jiwa.. huhuu.. pd Dia lah nak ngadu.. aku mmg rasa masih terlalu kurang!!!


Sunday, April 05, 2015

tiada rasa selonok seakan2 tiada mood

Harini macam kenapa ek.. macam down je.. macam boring.. macam tadak mood.  Pagi2 bawak mak gi mesejid tapi tak benti sarapan pun.  Along awal2 bitau takmo pegi mggu ni sbb dia bengang betoi dgn mak.  Actually akupun.  Kdg2 rasa malas betul nak bawak mak.. selalu aku rasa berdosa.. tapi aku ni tak leh pura2.  Ntahlah.. ya Allah.. kau bantulah aku melayan ibuku dgn penuh kasih syg.  Huhuu..

Balik tu aku hantar mak dulu.. dia nak ikut aku kata takyah la mak.. biar aku belikan jer apa dia nak..  aku nak amik anak2 pi makan.. dah lewat.. ameer kata dia nak mandi dulu.. apo la ameer lewat sgt mndi padohal lamo dah bangun ey.. so sampai umah aku turunlah tukar baju nak ke pasar.  ameer pulak yg dah siap tunggulah aku pulak bersiap.

sampai pasar beli2.. mkn.. tapau balik.  Rasa x best jer.  Rasa mcm terpinggir jer.  Rasa sedih pun ada.  Hilang mood..  rasa nak dok bawah katil diam2.  Sejuk je bawah katil.  tggu kot2 ada yg nak cari aku.. cari cari last2 aku nyahut dr bwh katil dan dia panggil meh keluar meh.. naik atas katil .. apa dibuat kek bwh katil pulakk.. hik hik.. bukan main kau verangans suuuu... yeah.. sometime i wish that would happen.



Dr mlm td lg timbul rasa itu.. dipinggirkan dr hidup org itu adalah perasaan yg sgt sedehhhh.. tp nak wat cemana.. maybe dia mmg x perlukan aku.  Aku kena lebih memahami dia sbg suami..  bukan mintak dia pahami aku sbg hanya seorg isteri yg x boleh buat apa2.. huk huk.. jiwang lak mikirkan.

Oklah.. pen off dulu.. dah rasa cam nak nangih lak.. cengeng amattt..