Monday, February 06, 2012

pantang dan berpantang

beza tuuu.. heheh..

pantang is something that u cannot do..
berpantang pulak is meant for confinement period after giving birth..kan kan?

haha.. let me tell you my story..

akak ada 2 org anak lelaki saja... anak sulung Akmal dah umur 15 and anak bongsu akak plak is Azmeer, 10.  walau dah 10 years ago akak bersalin, i can still remember how difficult it was melahirkan anak2 bujang akak yg tercinta nih.  





tada apa yg akak tak sanggup lakukan demi mereka.. heheh.. akak sanggup bersusah payah.. demi mereka yg menjadi harta utk akak dunia dan akhirat nanti..insyaallahhh.

dua2 anak akak ni mmg sgt susah diberanakkan.. mmg sgt lama derita sakitnya.. more than 10  hours kau.. takperlah.. what past is past.. we shd look at the present and plan for the future.. cewahhh.. lepas beranak.. mmg akak ikut sgt nasihat mak akak and family utk berpantang.  ada berurut 3 kali dalam masa berpantang tu.  masa tu mmg amik 3 kali punya pakej berurut you.. tiap kali kak leha bidan tu datang, dia akan mengurut seluruh badan akak.  paling akak tak tahan ialah masa dia urut payu dara akak sebab nak melancarkan pengeluaran susu utk baby.. ya allahhhh.. sakit ya amattttt..allah sajalah tau kesiksaan yg akak tanggung masa tu.. maybe saluran susu dah bengkak.. and nak pulihkan ialah melalui urutan tu.. tobatttt beb.. mmg lepas 3 hari tu akak rasa lega giler.. takde susu pun yg keluar jahhh...




 sian anak2 akak.. beria akak plan nak bagi susu badan.. tapi tak dapat jugak.. nangis sedey jugak masa itu ngingatkan apa yg dirancang tak menjadi.. huhu.. well.. allah ada plan lain la tu utk akak.. yg penting lepas bersalin tu mmg akak dapat susukan dorang the first susu.. the best one masa itulah mengikut fakta kesihatan.. lepas tu.. hampeh.. takpek den nak nolong.. susu formula la terpaksa bagi.  akak redha.  




satu lagi kemestian masa berpantang adalah kena memakai bengkong.  utk apa ye bengkong masa dalam berpantang?  tujuannya ialah supaya perut yg geleber selepas melahirkan anak tu, kembali kecut bila memakai bengkung aka corset.  macamana bengkung yg akak pakai masa tu ingat lagi tuu.. kain putih dalam 15cm lebar and panjangnya macam 15 meter la kot.. punyalah panjang kena lilit seluruh badan mula dari bawah breast tu.. sampailah ke bawah punggung hingga peha spt gambar di bawah ni.  yg siksanya badan kejang je.. hehe.. pastu paling tak syioknya time nak kencing.. bayangkan saja how susah.. ntah cemana akak survived time tu.. musti ada hari2 yg akak ngelat takmo pakai.. hihihi.. lecey sgt.. pakainya payah and bukaknya jugak susah sebab dia bahagian kulit tu dah disapu kapur campur air limau youuu... heheh.. bukan kain bengkung tu yg membantu sgt dalam proses mengawal perut dari geleber and mengecutkan.. it is actually the kapur makan and limau nipis perah yg disapukan ituuu.. 





kini.. setelah ada bengkung magic dgn infra red premium beautiful kalu beranak normal.. lepas 3 hari je dah buleh mula memakainya.  sgt mudah sebab ada kancing dan cangkuk and akan pegang kemas badan kita dari atas ke bawah.. nak kencingpun mudah, sebab buleh dibuka seperti seluar malah lebih memudahkan pergerakan.. takdelah cam robot!






inilah bengkung yg sgt berkesan utk memulihkan badan selepas bersalin.  bahagian atasnya, di cup bra itu disulamkan citosan utk membunuh sel kanser payu dara dan di bawah fabrik di bawah dada itu juga berfungsi memecahkan angin dalam badan terutama di ulu hati dan sekitar2 perut. seluarnya, long girdle itu mampu memulihkan juga peranakan kita dengan mengecutkan rahim kita, meletakkan rahim kita balik di tempat asalnya selepas proses melahirkan itu.  waist nipper or bengkong yg dipakai diantara bra dan long girdle pula bertujuan membentuk pinggang dan menyokong tulang belakang semasa dalam pantang tersebut.  pentingnya berpantang dengan memakai corset premium beautiful adalah terletak kepada FIR yg disulamtenunkan ke dalam benang2 di corset itu.  itulah perbezaan yg sgt ketara dari segi kelebihan utk kesihatan dalam berpantang.  

dapatkannya sekarang!!

mobile :  014-7242 338
email:  suriani0621@gmail.com

No comments:

Post a Comment