Friday, July 27, 2012

ingatan itu

ramadhan dah masuk hari ke 7.  akak ingat sgt first day puasa tu jatuh hari sabtu.   pi kubur la cam biasa.  mmg lewat pi sbb lepas sahur tu punyalah syahdu kalu tido balik kan, sementelah pulak hari tu cutiii.. hik.  lewat kalu panas teriklah kami pi melawat kubur abah.  kali ni akak pi dgn mak and azmeer and danial yg pakat tido umah opahnya malam tu.  dapatlah sedekah kat abah yassin and mak bacakan doa utk dia...itulah tanda kasih sayang kami utk dia di sana.  abah tido je kat situ dalam hati akak berkata.  selalu panjatkan doa supaya allah tempatkan abah di kalangan org2 yg soleh. 


abis tu, terus balik sbb mak kata nak pi beli tilam bilik tengah.  teruk takde tilam sbb katil tu sgt tak selesa tido pakai bantal and comforter saja.  kanda kata nak ikut, so, kami balik amik dia kat umah and tukar ke camry.  pi la beli tilam kat kedai perabut adik badik weng  heng tu.  best tilam itu.. syahdu giler skrg tido tauu.. hik.  pas beli tilam, mak nak beli carpet, so carilah kedai karpet yg sebelah petronas deret2 abdullah maju ituu.. mmm dapatlah karpet yg paling best in the world walaupun harganya sgt mahal pada aku for a small carpet.. bargain pun dapat rm165 je.. tapi cantik mak suka and puas hati katanya...layannnn.  dapat byk ganjaran buat org tua kita suka tauu.. 

petang tu siti pulak mai dgn mama dia (kaklong akak) dari klang.  akak kena pi amik kat komuter bt caves.  dah tu, bukan nak terus balik, but siti nak pi pasar ramadhan katanya.  opah takyah masak sbb siti nak beli je.. wahhh.. sakan.  berbagai gak beli walaupun param masa tu ujan lebat nyahhh.. kuyup seluar akak.. sbb sib baik ada payung.. kalu tak harus baju2 jugak lenjun. 
tak dilupakan, ayam golek feveret semuapun kami beli jugak utk berbuka haritu.



apa lagi yek.. minggu ni dah 2kali kami bersahur makan burger mcD.. heheh.. anak2 suka je.  kanda keje lewat so beli burger je la setiap kali tanya dgn anak2 utk bersahur.. aku tak kisah, semuapun buleh makan.  mak nak nasik je, so nasik either panaskan or just tanak sikit for sahur.. laukpun ala kadar je.  yg penting amik sunnah bersahur tu kan?

sejak mula puasa pulak, akmal, anak sulung akak, mmg buat keje sukarela kat surau mustaqim bab menolong-nolong mengemaskan surau lepas tarawih dah abis.  since taun lepas lagi.  eloklah dia mau bercampur org cara macam tu.  semoga berterusan ye mal.. umi sayang amal.. teruskan jadi anak yg rajin begitu. teruskan di rumah lagiii umi suka.  every time balik dari surau ada je teh tarik satu plastik besar dia bawak balik tuu.. mmm, akak suka sgt laaa.. buat minum time sahur nanti.  bila ada teh tarik ni musti tingat kat abah.. abah suka sgt teh tarik yg beli punya.. heheh.. tula dia!!
ramadhan ni kami terasa sgt kehilangan abah, especially mak, sbb taun2 sebelum ni, dia berdua je dgn abah bersahur.  mak kata tulah kenangan paling indah bila dapat sama2 puasa dgn abah penuh sebulan kemudian raya and kemudian tu buat pulak puasa sunat 6 hari sama2 dgn abah.. rupa2nya that was the last  ramadhan they were spending together.. huhu.. sedihnyaaaa.. huaaa



semalam kami adik badik 3org je dapat kontek sebab dekat.. makyang (akak punya kakak no. 3) and acu and fmly berkumpul buka puasa reramai.  mak pakat nak jemaah maghrib reramai pastu sebelum pi terawih nak baca yassin beramai2.  kecoh jap umah mak masa buka.  ala takde gambar la pulok.. kena buat buffet style and penuh itu meja nyahhh.. i like.  lots of food, nasib baik tak terbazir tau.. sbb buleh makan till sahur you.   adik badik kumpul tu mmg special sgt sbb masa2 gini bukan selalu dapat buat.  bila semua dah balik, kanda and anak2 pi surau tarawih.. tinggal akak dgn mak je kat umah.. sunyi balikk.. huhu..


sabar je la kan.. 

No comments:

Post a Comment