Monday, August 24, 2015

jemputan makan

semalam pagi i was invited by puspa gi umah aan & aida.  i thot umah dorang kat ampang.  rupernya kat umah i jugak, near selayang, so we went.  i mintak pus amik i kat umah.  takut2 tak reti, sosek, la kan.  ada ke nak sesat if si pus tu dah kenal rumah ann and aida ni since dia kecik2 lagi. ekekek.. mana taknya deme ni kawan2 i sejak sekolah rendah lagi u.  haaa.. bayangkan aan and aida ni sgt fofuler sbb kembar.   so, assumed mmg tak ramai kembar la kan batch kami, so, they are so known la, sampai sekarang bila dah tak sekolah berpuluh2 tahun u.. ekekek.. eh, citer pengenalan je pun dah berjela.  kenapa di jemput.. saja la twins ni jemput, hari raya tak smpat nak buat makan2.  tengoklah org baik, rajin je buat makan2 panggil kawan2 sahabat handai adik badik dtg makan.  moga Allah limpahkan rezeki byk lagi kat dorang.  aamiiiiinnn.

macam2 kisah kita bincangkan since sekolah, smpai keje, rumah tangga, business and all.  semua ada kisah2 tersendiri yg buat masing2 rasa itu ini begitu begini.  yg aku sedar, ada jugak kawan2 yg laki tak berapa nak bagi sokongan kat isteri dorang.  macam laki i la jugak.  i ni suka bisnes, maybe runs in my family yg rata2 dah meniaga.  nenek, mak, along and tentu2 aku terpercik gak sikit bakat meniaga kan?  sebab nak folo jugak sunnah kan, 9/10 punca rezeki datang dr niaga kannn?  tapi i selalu kata takyah la.. kita makan gaji sudahhh.. hmmm.. so sedih.. but now i want to do it all out.  if you cannot give more, please let us find more.. ekekeke.. ok tak tu?

ada yg kata bila dia decided to resigned, laki dah nampak cam dia tak berapa berkemampuan.  bila kat umah, laki expect dia kena mengemas rumah, masak sedap2 and do all the housechores tu tip top la kan.  and if laki tau bini tu dah mula meniaga, dia expect bini dia dah ada income sokmo, and dia pulak cek mana pegi duit bisnes isteri dia.  udah jadi pelik lagi  if semua keje rumah dia bagi semua kat bini peh tu dia expect bini dia buat the best and some more contribute bab duit dgn banyaknya kat family.  dia lak dah lega takyah bersusah payah cari dan bagi kesenangan/kemudahan lagi kat isteri??  oh this is so bad pada aku.  tentu suami dia tu la yg paling di minta sokongan dari isteri yg nak bisnes, betui tak?  ini kalu dah, laki asik cari salah isteri kat umah, bila la isteri tu nak berkembang maju dalam bisnes?

gambar sekadar hiasan.. sebab i minat remy ishak laa.. kannn?  








No comments:

Post a Comment