Wednesday, April 29, 2020

Diari Ramadhan Suri

Not la diari pun.  Just wanna share what i cooked jer.. Since day 1 ramadan arituh.
Ni dah di ataih katil nguap.  Baru tingat haa.  Mentara ingat, kita layankan jerlah buat entry ye tak?

Harini tadi hari ke 5.
I masak ialah laksa goreng dgn sotong n udang.
Botak yg beria nk mkn ni so dia beli bahan basah ni kat pasau and balik tu siap siang dan potongkan sotong n udang utk rencah laksa tu.
Lauk lain xde.  Kuih is koci pulut itam i beli frozen.  Kukus 10min dah siap.. Sedap and lembutsss. .  Uih sedap.  10bijik 7rm kot.  Kena order lg lah.. Ulang2 makan syiok sbb i suka koci pulak sejak meningkat tua nih.. Hik.
Air kami bancuh teh o panas saja.  Laksa goreng tu buat byk.  Kot2 lah ada lg buleh mkn shur esok.. Kannn?


Hari ke 4 semalam i masak siklemak jer.  Yg peliknya botak soh buat sambal tumis daging.  Mm.. Layankan ajer.  Bila dah siap sambal daging and rebus telor.. tett dia kabor kalu sambal daging suai mkn dgn telo mata.. Alahaiii.. Maka i gorenglah telo mata 5 bijik sebijik lebih dpt kat akmal sebab dia yg abis nasiklemak round 1st masa buka.  Apa lagi?  Oh.. buah temikai and air teh o ais dibantu bancuh olej botak dgn menambah gula selepas air panas n teh uncang dah i siapkan. 


Hari ke 3 Ramadhan. 
i masak ayam lemakcilapi.  Botak soh bikin pekat2.  So, pekatlah ia.  Anak
2 suka and akmal kata "mantap" mi.. Heheeh.. Berbunga hati.  Apa lauk lain?  Jap dah tak ingat lakkkk.  Ada ikan mayong goreng bersambal.. I suka yg nih.. Macam kena dgn gulai ayam tu.  Dap lah combinationnya. Haha.. Masuk bakui angkat sendiri nampakkkk?  Tak aluuu.  Ada kuih tak?  Oh i made  agar2 2jenis tuuu.. temikai and milo.  Lakuuu.  Hik. Botak keluar pi beli lemang n rendang ayam pencen dr kwn dia.  Lemang sedappp.. Tp not the rendang ayam.. I kureng sket.  And air haritu ditaja oleh botak jugak.. Air bubble tea from black whale utk setiap org.  Hik. 






Day 2 ramadhan. 
Pagi2 dah kuar botak ke pasar.  Why? Kena beli daging. I nak masak rendang daging for buka.   So i did.  Masak pulut kuning nak lawankan dgn rendang daging tu.  1st time masak rendang di rumah sendiri gituh.  Selalu dgn mak n along jer.. Kat umah mak.. Ni try my own.  Ok beb.. I can lah.  Alhamdulillahh.. Jadi gakk.. Heheh.  Lain2.. Goreng kuih badak frozen 4bijik and donut frozen 5bijik.  Air is teh o panas ajer. Along bg apam pisang yg tak brp naikk.. Tapi sedap mcm lepat pisang.


Day 1 Ramadhan.
Masak nasik goreng kimchi.. Eh acah jerr.. Nasi goreng biasa jerlah.. Pakai rencah daging and kobis cina tu yg buat kimchi tuh.. Hehee.. Saja kasi gempaq.  Apa lagi juadah?  X ingat wehh.  Teh o panas jugaklah.  Ohh.. Pulut panggang frozen yes.  Bakar atas kuali magic.  Sedap kata botak.  Hmm.. Dia puji kata mcm yg dia penah beli dulu2. 


Itu sajalah setakat nih.  Skrg i keje pun bleh tahan sibuk.. Wfh wfh. Tp yer lah.. Namapun work.. Mmg kena buatlah.  Di rumahpun. Bahagi2kanlah masa ye tak?  Lg2 nih posa and pmp pulakk.  Semua nak usaha buat sendiri tak larat.  Bantu membantulah kita klu nama fmly kannn?  Kalu i dah tak larat.. Mmg pakat kita order ajerlah nanti kannn?  Hik.  







No comments:

Post a Comment

Trip ke Lostworld of Tambun & Cameron Highlands - Jan 2023

Apekemendenya ntah yg I nak tulis nih.  Nak update pasal cuti2 mmg yeslah.. tapi terlalu byk yg dah tertingga l weh.. ntah mana satu ke yg p...