Friday, April 07, 2006

Fenin

7 April 2006

Dari pagi lagi ari ni aku da banyak sangat kerja. Asik tengok kat skrin pc tu sampai nak juling. Fenin sesangat, tapi bak kata Farah Fauzana, layannn. Blogging for the first time, hentahlah, banyak betul rintangannya.

Anyway, i managed to blog... yea yea!!
Od, sekarang kita boleh komen mengkomen. Hari ni Jumaat, esok cuti. Sronok ngenangkan esok takyah susah susah bangun bersiap gi kerja. How i missed my housewife life. Wish i could go back to that kind of living.

First batch of lunch da kuar. Tinggal acik, Kalai and Od je kat sini. Kejap lagi abis sunyi la opis ni. This is what i like. Tepuk, tepuk... teringat kat Fiebie. Ari ni blum sempat baca lagi citer dia. Tentu gelak besau lagi aku. Sapa la yang mula-mula ajar aku blog ni yek? Oh ye, Am, she is the one. Memula introduce je kat aku soh baca kisah, kisah menarik. Pastu, created her own blog, soh aku baca, then aku plak terminat... cam tak sengaja plak. Tapi itu la kenyataan yang manis tentang blog ni. Acik terpikat, sebab acik pun suka nak luahkan isi hati ini. Sejarahnya gitu.

So... aku nak transfer semua yang aku dah tulis sebelum ni, ke dalam sini.

Membesarkan Anak

Anak...itu anugerah Allah untuk memeriahkan hidup. Itu juga sebenarnya tanggungjawab besar yang diamanahkan Allah untuk semua pasangan.
Ada orang senang nak dapat anak. Ada pulak yang susah sangat, berbagai cabaran, berbagai usaha dilakukan untuk mendapatkan anak. Yang ada anak pulak, berusaha bersungguh-sungguh membesarkan anak sebaik-baiknya.

Memang senang beranak, tapi mendidiknya itulah yang susah.. betultak? Kalau orang dulu-dulu, anak 8, 10 even 12 pun ada, but they all struggled to raise their children. Kenapa kita sekarang susah? Both husband and wife working pun kengkadang payah juga. That's what I feel.

Anak-anakku ada 2 orang. Hero kedua-duanya. Abang, 9, adiknya pula, 4. Dua-dua sungguhlah bertuah lahir ke dunia ni. Cumanya, bila aku terpaksa balik bekerja sewaktu adik berumur 2 dan abang baru nak mula bersekolah di darjah 1. Aku terjun semula ke bidang kerjaya...chewah.. bukannya grand sangatpun, sekadar secretary in a firm, a big firm. Semua ni berlaku kerana Kanda terpaksa berhenti kerja pada January 2004. Kami berjuang untuk mentadbir rumah tangga. Ye laa, that time aku dah lama betul duduk di rumah, jadi suri rumah. I never thought that i could come back to the working world again. But who can tell what's in store for you in the future, kan? Nasib baik, by March Kanda dapat kerja and by Middle March 2004 juga, I started working again. Heck... got to survive, got to be able to blend with the people. I felt weird, with the computers and all the basic systems that i was supposed to learn. Well, till now, i am still learning. Life is always a learning process, kan?
Let's get back to our topic, where should i put my sons when i go to work? Who should i trust for this job? Haiyaa..the abang tak kisah, he can look after himself. Wow, he really is. A good boy. But the adik, he's still so young to be living with his brother alone. So... i sent him to a nursery. A good one with an extra curricular which makes my son a creative person to start with.

Now after almost 2 years there, adik has become a very independent boy beyong his age. Suddenly some thing came up.. he has to give up schooling. My mother has willingly agreed to look after him. He's a big boy now.. at the age of 4.
I pity adik as he has to be put on holiday as there are some problems which I cannot solve myself. Have tried to find somebody to pick him up from the school, but it seems hopeless. No one was there to help me.
At some point, I feel mom is so tired and old that she cannot look after her ownself. I feel guilty, but I don't know how to put things as it supposed to be. Maybe it's time for me to quit work again. Stay home, jaga makan pakai suami dan anak-anak. Di samping itu juga, boleh tengok-tengok kan mak yang dah uzur tu. Biar Kanda uruskan kewangan dan sebagainya, cemana? I kerja dulupun just to help him a bit, now maybe it's his own task again. Cukup ke tak itu blakang kira. Rezeki itu ada di mana-mana...but, masa discuss with Kanda, dia macam tak stuju sesangat that i quit. Dia macam masih perlu my help on this.
So, am still waiting and doing what i can to help him manage our financial. Lagi kuar kerja, lagi banyak belanja... lagi pikir, lagi sakit kepala. Abang, adik, sabar la yea.. Umi pasti satu hari, Umi dapat juga spend the days attending to you both macam dedulu.
Kengkawan, bagilah cadangan on what should i do if i am to quit working and stay at home.

Really appreciate if you all could give respond on this.
Adios.

No comments:

Post a Comment