Monday, July 30, 2007

Pengalaman itu



Tingkap cabin North Borneo Cabin, tempat mat-mat salleh and other tourists melepak


28 July 2007 - Sabtu


Dapat buat reservation kat Perkasa Hotel kat Kundasang. Tatau berapa star itu hotel, tapi tempat itu sungguh tinggi.


Lepas sarapan kat Cabin bersama sepasang mat salleh dari Belanda, kamipun terus angkut beg gi bus stop ke National Park. Tambang 10 hinggit jer ke sana. Bayangkan, kalo amik kereta sewa, dorang charge RM150 per head. Aiyoyo, why waste if we can find a cheaper alternative, kan? Sama gak tempatnyer, just a bit rougher, melantun-lantun naik bas... hik, sakit pungkok tau! Eh, kami berkenalan ngan sepupu Linda Nanuwil, AF tu. Dia nak balik kg kat Ranau dari Tamparuli. At least kami dapat kenalan baru dalam bas ituh!


Cuaca tak menyebelahi kami. Sampai kat Kundasang, near the National Park, mendung. Kami siap sarapan dulu kat satu lodge di sana. When we called, our room blum siap lagi kat Perkasa Hotel, so we decided to just go up the National Park before we check in. Oleh kerana tidak membuat persediaan, rupa-rupanya bukan sesenang nak mendaki gunung kinabalu ni. Kena buat reservation at least 2 months in advance, kena ada 3 days di sana becoz once you climb, you might need to spend the nite at the top at Laban Rata and only continue the journey the next day. Kena amik insurance, permit dan sebagainyer. Hmmm, hancur harapan Mak Yang nak mendaki. Aku ngan CT tak kisah sangat, yang penting, di kaki gunung itu kami dah sampai pun, aku dah bersyukur. Lagipun, aku sedar kaki dan lutut aku cemana... cedera tauuu!


Hujan bebetul menguji kesabaran. Asik tunggu ujan berenti, maunya sampai ke petang. Last resort, beli raincoat plastik dan kami redah je ujan nak ikut trail ke kawasan kaki gunung kinabalu. Sejuk, ujan pulak, takut pun ada masa jalan2 tu... iyerlah, kami tiga makdara je. Awek kat reception tu kata average normal person would take 3 hours to get to the end of the trail and come back... so, we just tried our best.


Scenery memang kelassss, i likeee.. kata CT.

Bila sampai hotel, kami makan lunch, a very late one and then straight to the room to relax.. Penat sakan. Lepas mandi, orang refleksologi kaki dah datang. Aku ngan Mak Yang amik kesempatan urut seluruh badan while CT cuma kaki dan kepala jer. Hmm... syiok.. but aku rasa sakit sangat bila di urut di tumit.. . macam nak menangis rasanyer.


Will continue later.. upload gambar next!



1 comment: