Thursday, December 04, 2008

Hangin satu badan dia...

Ada seorang hamba Allah ni. Dah lama dah aku nak tulis pasal dia, tapi tak berkesempatan sokmo.

Dia ni dah agak berumur la, kira senior citizen la jugak, rambut dah penuh ngan uban. Keje pun kira dah lebih dari 15 taun ke hapa, tataulah bab history keje dia, but since aku join, dia dah memang taiko kat opis nih.

Dia ni tak bley kita tanya. Kita buat2 sendiri taupun tak bley jugak. Nanti kena serang jugak ngan mulut laser dia tu. Orang tegur kata laki dia hensempun dia marah, kata buruk tataula cemana pulak. Meroyanlah seminggu dua nanti tu. Orang tegur dia mesra ngan boss diapun dia hangin jugak. Orang nak tanya schedule boss dia, lagilah, kalu salah angin, matilah makan hati kena ngan dia nih.

Pada dia, semua orang ni nak nyusahkan dia je. Semua orang tatau buat keje, semua kena tanya dia. Salah nomborpun tak buleh, jganlah ko sesekali tersalah no ext. cari orang lain, kenalah ko maki hamun dia tu, kira macam kita ni tatau refer database la, kan? Dia je yg perfecto nyer.

Kalu nak bersedekah ke dia, tak usahlah bitau in advance, sebab dia akan kata, dia tak payahlah susah2 bagi dia, dia tak amik sedekah orang, tak suka makan benda tu, selalu makan benda lain, kira begitulah lebih kurang. Kalu ikut baiknyer, apa salah ko amik je, then, ko sedekahlah pulak ke orang lain, kan? Takdelah kecik ati orang yg nak bersedekah tu.

Orang selalu tanya ngan aku, dia tu memang begitu, ke? Jawapan aku, ye, memang begitu. Aku selalu kena. Kita beria-ia citer benda serius ngan dia, melibatkan idup & mati lah macamnya, alih2 dia respon ngan bahsa2 katun yg langsunglah tak relevennya ngan citer kita tuh. Sakit ati tak? Boleh sentap jantung tau!! Selalunya begitulah, aku buat bodo je, kengkadang aku bagi balik, kelat jugak muka dia.. entahlah. Bak kata orang, jangan silap sket. Dia pulak, kalu silap tak ngapa?

Budak2 baru join, jangan harap nak dapat tunjuk ajar dari dia. Sebab dia ni bukannya tempat bertanya. Jangan mintak apa2 stationery dari dia, sebab dia bukan stationery dept. Jangan sesekali, okay?

Apa ke yang buat dia seronok? Entahlah, tak ingat plak aku.. Oh ye, ada sekali tu, dia terjumpa kesalahan seorang staff ni, punyalah dia suka nak tunjuk kat org2 lain termasuklah kepada boss dia. Memang dia enjoy benar masa tuh!

Satu lagi kalu dapat present, tataulah katagory apapun hadiah tu, tentu dia akan bercerita dengan seronoknya dapat itu, dapat ini. Kecoh gaklah kawasan kejiranan dia masa tu.

Nasihat aku pada dia?
Eh, wat apa nak nasihat, takde makna.. dia tau semua dah, dia kan lagi senior dari aku, tak perlu nasihat2 nih. Org sumua takkan paham apa yg dia alami, gitu lah lebih kurangnya..

5 comments:

  1. aku tau sapa...aku tau sapa...aku tau sapa....

    ReplyDelete
  2. chak.... vavavava.. dah lama aku tak bertandang tandung ada citer paneh nampaknya... Ala relexlah wooiii kat luar tu ujan... takkan kat opis paneh berapi.. ehehehheh cam maggi kari berapi...Erm apa pun sabar jerlah... ragam manusia ni perbagai... tak semesti apa yang kita suka orang lain suka, tak semesti apa yang kita buat orang lain setuju, jadi nak buat camne. Kita tak ada kuasa nak perbetulkan orang kalau orang tu sendiri tak mahu perbetulkan diri dia... the best way... ikutlah Highway... you go lurus... you don't belok-belok... hahahahaha mahunya kena belangkong aku ngan si umiamer ni bagi komen taraf bengong gaya gini...Waduh Buk.. ampun... aku kok cumanya bercanda... jangan angin sih...

    ReplyDelete
  3. saper tuuu...nak tau jugakla...do i know her..?

    ReplyDelete
  4. syiera dear..

    cuba cek ngan cik awan and cik alice serta cik buah cintaku..
    tentu mereka dapat menjawabnya.

    ReplyDelete