Wednesday, October 14, 2009

Nak buat ke tak buat?


Nasi Tomato Ayam

Bahan-bahan
1) Beras (2 cawan)

2) Susu Cair (1/2 cawan)

3) Dada Ayam - didadu kecil (1 keping)

4) Bawang Putih (4 ulas)

5) Halia (2 inci)

6) Bawang Besar - dibelah empat (1 biji)

7) Tomato - didadu kecil (1 biji)

8) Pelaga (4 biji)

9) Bunga Cengkih (4 kuntum)

10) Kayu Manis (1 batang)

11) Serbuk Jintan Manis (1/2 sudu kecil)

12) Serbuk Lada Putih (1/2 sudu kecil)

13) Serbuk Jintan Putih (1/2 sudu kecil)

14) Kismis (sedikit)

15) Daun Pandan - disimpul (1 helai)

16) Daun Pudina - diracik kasar (sedikit)

17) Minyak Sapi (1 sudu besar)

18) Air (1 cawan)

Caranya:


  • Kisar hancur halia, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit air.

  • Cairkan minyak sapi dan tumis semua rempah ratus hingga naik bau.

  • Masukkan tomato, ayam dan tomato puri. Kacau dan masak hingga ayam empuk.

  • Curahkan air, susu cair, bahan-bahan kisar, daun pandan, daun pudina, dan sedikit garam.Kacau rata dan biarkannya mereneh.Masukkan beras dan kismis.

  • Masak hingga kuahnya kering. Apabila kuah kering, perlahankan api dan kacau rata nasi. Tutup periuk dan masak lagi hingga nasi empuk.

  • Apabila nasi empuk, kacau nasi supaya sebati dan tutupkan api.Hidang bersama taburan bawang goreng. Enak dinikmati bersama ayam masak merah.

3 comments:

  1. kak tlglah wat masakan inie bila ko ade mood yek...

    ReplyDelete
  2. tak datang umah aku ke? mai arr..

    ReplyDelete
  3. eh.. butter, ko ada lagi di alam maya ni??
    sungguh terkezuttttt aku dibuatnyaa!

    ReplyDelete

Trip ke Lostworld of Tambun & Cameron Highlands - Jan 2023

Apekemendenya ntah yg I nak tulis nih.  Nak update pasal cuti2 mmg yeslah.. tapi terlalu byk yg dah tertingga l weh.. ntah mana satu ke yg p...