Wednesday, October 14, 2009

Nak buat ke tak buat?


Nasi Tomato Ayam

Bahan-bahan
1) Beras (2 cawan)

2) Susu Cair (1/2 cawan)

3) Dada Ayam - didadu kecil (1 keping)

4) Bawang Putih (4 ulas)

5) Halia (2 inci)

6) Bawang Besar - dibelah empat (1 biji)

7) Tomato - didadu kecil (1 biji)

8) Pelaga (4 biji)

9) Bunga Cengkih (4 kuntum)

10) Kayu Manis (1 batang)

11) Serbuk Jintan Manis (1/2 sudu kecil)

12) Serbuk Lada Putih (1/2 sudu kecil)

13) Serbuk Jintan Putih (1/2 sudu kecil)

14) Kismis (sedikit)

15) Daun Pandan - disimpul (1 helai)

16) Daun Pudina - diracik kasar (sedikit)

17) Minyak Sapi (1 sudu besar)

18) Air (1 cawan)

Caranya:


  • Kisar hancur halia, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit air.

  • Cairkan minyak sapi dan tumis semua rempah ratus hingga naik bau.

  • Masukkan tomato, ayam dan tomato puri. Kacau dan masak hingga ayam empuk.

  • Curahkan air, susu cair, bahan-bahan kisar, daun pandan, daun pudina, dan sedikit garam.Kacau rata dan biarkannya mereneh.Masukkan beras dan kismis.

  • Masak hingga kuahnya kering. Apabila kuah kering, perlahankan api dan kacau rata nasi. Tutup periuk dan masak lagi hingga nasi empuk.

  • Apabila nasi empuk, kacau nasi supaya sebati dan tutupkan api.Hidang bersama taburan bawang goreng. Enak dinikmati bersama ayam masak merah.

3 comments:

  1. kak tlglah wat masakan inie bila ko ade mood yek...

    ReplyDelete
  2. eh.. butter, ko ada lagi di alam maya ni??
    sungguh terkezuttttt aku dibuatnyaa!

    ReplyDelete