Wednesday, June 08, 2011

abah oh abah

ini kisah hari sabtu, 4 june 2011. pagi tu mak panggil masa aku golek2 atas katil.. takmo bangun lagi lepas buat subuh tadi.. pastu ameer bitau opah panggil sebab atuk sakit..


zass aku terus bersiap pi ke depan umah mak..





abah dah terlentang betui2 depan pintu.. tercungap2 dia, tapi tak bley bercakap lagi dah.. mak plak kat sebelah dia menangis sambil mengusap dada abah..


aku dah panik, tak pernah terpikir akan jumpa pengalaman begini dengan abah..




abah selalu kalu abis2 sakitpun, dia akan tido je diam2 kat kerusi malas dia tu..


aku buntu tatau apa nak buat, tanya mak nak bawak spital tak, mak kata abah takmau...





mak dah berjujuran air mata.. aku apalah lagi.. sama sedeynya bila tengok abah tak berdaya begitu.. kanda angkat abah letak atas katil dalam bilik mak.. sib baik kanda ada..


kami pakat soh abah ngucap.. dia dah tak bergerak lagi.. tinggal napas je


kami bacakan surah yassin reramai, cucu2 lelaki semua ada masa ni, sebab cuti skolah kan?






acu datang, pastu am pulak. pakat panggilkan ambulan jugak lepas bincang2.. mmglah abah taknak gi spital, but kita tak buleh nak buat apa2, kan? at least kalu kat spital, tentu dorang buleh masukkan air ke buat apa2 lah, bagi abah sedar semula. mmg dia tak bergerak, tapi tadi dia pengsan, badan dia berpeluh2 sejuk.. mmg sistem dia shut down at that moment.. aku meraung je la yg aku ingat.. huhuh..




aku langsung jadi bengong kau.. padahal akulah yg mak mula2 mak panggel tadi.


ambulan datang, kami angkat abah masuk dalamnya dan terus ke hospital selayang


dari pagi sampai ke petang baru dia released.. kesiann abah... sgt kesian, sebab dia keletihan.


aku tengok jiran2 bila nampak ambulan tu semua datang berkumpul bertanya apa hal...


sungguh bagus sifat jiran2 aku ni.. semua ambik kisah, kan?


aku sangat berterima kasih semua adik beradik, kaum keluarga, jiran2 dan kawan2 yg sama2 mendoakan kesejahteraan abah hari tu.. hari tu aku kenang sampai bila2...




abah, taun lepas.. dikelilingi anak2 pempuan and menantu, serta cucu2 pempuannya

2 comments:

  1. kak saya simpati apa yg terjadi, banyakkan bersabar yer....

    ReplyDelete
  2. thanks nor..
    awak tipon jugak malam tadi kan.. tima kasih sebab amik berat..

    KJC, datin nita, iana and the rest of my frens.. thanks for your support and doa ye.. Allah saja yg membalasnya

    ReplyDelete