Saturday, February 04, 2012

sihat sebelum sakit

selalu dengar org kata begitu kan?  sihat sebelum sakit.. antara 5 perkara yg kita perlu ingat sebelum terjadinya yg 5 lagi.. meh kita citer tentang sihat sebelum sakit ni.  amik contoh diri akak sendiri la.  akak ni mmg dlm kategori org terlebih suda berat.. hik.. aka obese la tu.. yg bestnya.. akak sendiri tau yg akak dah termasuk dlm kategori obese tu tapi akak macam tak boleh nak elakkan diri dari makan sedap2.. sbb rezeki tu katanya.. hik.. bukannya akak tak rajin bersenam.. akak mmg antara yg terajin sekali dalam kuarga akak pi bersenam.  seminggu 2 kali pi poco2 (org sebut senamrobik.. akak suka poco2.. so, layan jer la) and akak rajin pi berjalan laju jugak.  menari..mmg suka sgt menari.. tu yg join poco2 tuu.. esp. part yg gelek menggelek tu.. heheh.. tingat kak nita and ina astana selalu kata.."su kalu pasal gelek.. bagilah kat dia".. hehehe..  tapi selalu2 pun, mmg payah nak turun berat badan.. nak shape kan pinggang punyalah tak mampuu.  


jgn cari akak tau.. sebab akak tak pi kelas time ni.. hihi


akak paham sebab bila umur dah meningkat ni, dah four series kata sheila kat opis akak tu.. mmg metabolisma badan kita dah byk menurun.. yg tak turun2 tu selera makan je.. aduhhhh.. tapi tulah.. bila metabolisma kita menurun.. kita jadi sgt susah nak cope antara makanan kita and pembakaran lemak.. so.. terkumpul2 la lemak tu.. ko bayangkanlah. akak dah mengumpul lemak since akak 25 taun la katakan.. dah almost 20years nyahh.. tak ke tebal dan tepu lemak tu?  akak ni pulak jenis yg tinggi sikit.. jadi cam giant jer ha aku.. betul tak?


gambar raya taun 2008.. sapa champion sana?


pastu kan.. akak pulak ada sejarah kuarga yg sakit hb pressure and diabetes. mak akak memang ada, even my nenek, arwah tu dulupun mmg mengidap diabetes sehingga menghembus napas terakhirnya dulu.  ya allah.. sapa yg nak kalu diwariskan penyakit.. mintak jauhkan.. tapi, bila inherrited (betul ke spelling?) mmg the possibility is there.. lagi gem gem, lagilah mudah penyakit nak lekat.. akak cuma ingat itu je.. sebab tu berusaha nak kuruskan badan.  ramai di luar sanapun sama jugak.. tp ye lah.. ada ramai jugak yg rasa takpelahhh.. well... ikutlah cara dan isi poket masing2 lahh.  bila keperluan dah menjadi tajuk utama nanti.. pandai2lah kita meng"adjust"kan kewangan masing2 ye? carilah kot ceruk mana pun time tu! 






sanggup ke kita nak keluarkan puluhan ribu ringgit utk dapatkan rawatan bila dah dapat penyakit? kalu berduit takperlah.. buatnya kita ni mmg jenis kais pagi makan pagi,kais petang makan gaji..how?  majikan nak bayarkan ke kos rawatan penyakit kita sampai sembuh?  masalahnya lagi.. boleh ker sembuh? 

tu yg ada ayat "cegah lebih baik dari mengubati.." di sinilah pentingnya kesedaran tentang kesihatan diri.  kalu kita sakit, suka atau tak, kita akan susahkan org di sekeliling kita.. lagi2 kalu kita ni masih muda tapi dah hilang upaya pulak.. bayangkan.. dahlah badan cam tong gas, sakit pulak, terlantar.. nak kencing berak.. tentu2 sesiapa yg menjaga kita tu akan terasa kesusahan membela kita, kan?

kalu diberi pilihan.. tentu semua manusia nak hidup sihat, betul tak? bila sihat, akan dipermudahkan allah utk kita buat ibadah pd Dia. ingat tau.. makan utk hidup dan hidup pulak utk tujuan buat ibadah kepada allah! bukan utk makan dan terus makan.. (terbersyarah la pulakkk).. 




so, bila akak dah kenal dgn corset diamond akak ni.. premium beautiful or pb nih, dan tau pulak apa yg pb boleh buat utk badan akak.. tentulah akak sgt gumbira.  ya allah.. kau sudah jawab permintaanku utk mengurangkan sikit demi sedikit berat badanku ini, dan kau bantulah aku pula ya allah.. utk mendapat kesihatan yg lebih baik.. dan semoga aku tidak akan menyusahkan org tersayang di sekelilingkuuu.. aminnn.. ya rabbal alaminn..

credit to Alya Anwar for this pic.



tq allah!!

No comments:

Post a Comment