Wednesday, June 20, 2012

hidup berbeza

byk perubahan berlaku sejak peristiwa itu.  sejak 11 may itu, aku dan family decided to move to opah's house.  sementelah opah itu mak aku dan aku plak the nearest to her.  opah tinggal sendirian sekarang, kami takmo dia sunyi dan takut sendirian kalu malam.  lepas bincang2 dgn along, angah, makyang and acu semua, so, aku and kanda with the boys decided kamilah yg perlu menemankan makku itu.. .  aku sayang mak akuuuuu... korang pun kannn?  

mak mmg rasa kesunyian sangat since dulu hidupnya dipenuhi dgn tugas2 menjaga abahkan, sejak abah tak sihat tuu.. bacaan yassin tu mmg boleh dikatakan tiap2 hari mak bacakan utk sedekah ke abah.  aku ni takde la berapa rajin sgt, bila2 je aku free aku bacalah.... sebagai anak aku ni mmg pemalas lah kiranya.. padahal kalu nak dihitungkan, tak terbalas jasa org tua kita dulu membela dan membesarkan kita dengar karenah baik2 kita kan.. ahaks.  mak rajin sgt ke kubur abah.  akulah supirnya sementelah dia dah uzur benar ni.  every saturday mmg dia tempah aku siap2 menjadi pengantar dan peneman.  kalu aku tak keje, ke kubur la peginya.. (org suka sebut pusara.. so the very formal to me).. sama2 dgn mak mengemas2 kubur abah dan menanam ntah pokok apa2 lah pulak mak tu.  kesian.. i cannot imagine how kitorang takde dok dekat2, i mean kalu aku tinggal penang ke apa ke kan.. pasti ada arrangement lain yg allah aturkan, ye tak.  entahlah, semua ni bersebab ditentukan Dia.  aku redha.



kami cuma ada mak sekarang, curahkan segala utk dia.. 
kat atas ni masa tahlil haritu.. 
angah, aku, along, mak yg duduk, makyang dan yg depan tu acu.



No comments:

Post a Comment