Wednesday, March 27, 2013

hutang oh hutang

tell me you people out there.. how many of you takde hutang.. tell me how many of you bought your car by cash?  i mean kereta barulah, not second hand car for your kids to belajar drive yg kalau terlanggar tiangpun tak kisah one, bukan okey!  abg mus, kanda's fren really bought his car by cash kau.. i was like, wow..this man is really kaya.. coz i dont have so many rich people as my fren, so, i was like amazed, ok?  bukannya dia beli potonsaga baru tu or aviva ke haper.. no, he bought an alphard ok, and buying in cash means dia dapat discounts, but still.. berapakah harganya itu.. and mustilah dia ada cash yg sgt byk...  kannn? aku mmg tak mampu, aku tau ramai korang di luar sana jugak tak mampu, kannnn?


another question, sapa beli rumah cash jugak?  ada? pasti ada, but, selalunya tak, kan?  biasalah, kita2 ni semua mmg byk hutang, takyahlah nak menafikannya.. ada yg dah nak bersarapun utang tak abis2 lagi bayar, how? ada yg dulu keje kuat beli umah, beli 2, 3 kau.. haa, nak cari yg lagi besar, pastu nak cari yg ada laman pulak, takpelah masa ko byk duit gaji yeah, why not.. ko jugak yg kena bayar, kan?  but ye lah, the point here is, sapa yg takde utang?
aku mmg akan tabik org yg dah abis utang kereta, utang rumah and all the utang2  from the banks and what not.. how i wish, kan?
jgn utang keliling pinggang pungkok mu itu menyusahkan org lain, sudah.  so many cases tau.  utang2 ni kes umahtangga berantakan, laki meroyan sebab bini byk sgt berutang sampai bankrapsi.  ada pompuan yg lari tinggalkan laki sebab laki ni selalu takde umah, yg asik kena ugut dek along2 tu adalah dia di rumah.. ada tau, byk kes dah jadik.. adik badik tak ngaku sedara sebab bank cari dorang bila dorang dulu setuju jadi gerento and so on and so forth.. mmg teruk utang yg tak terkawal ni.  abis semua hilang maruah diri tau!


kita yg banyak utang ni kan, berusahalah ye, byr utang2 kita tu ikut jadual, jgn lupa cek balik dgn bank interest tu sebenarnya bergerak ke tidak kalu kita bayar lebih or biasa2.. sgt penting, ok?   ada lebih bayarlah lebih supaya lebih cepat kita free dari cengkaman hutang demi masa depan kita yg lebih gemilang!

1 comment:

  1. ada org tu plak berangan nak beli alphard villfire, so yg kawan ko beli ni villfire ke tak? soh dia beli villfire lah, so nanti peram 5 tahun naik harga melambung wooo...hahahha statement paling BODOH aku pernah dgr, mmg lawak of the year!!

    -pengguna kereta kecik jewww tapi dah abis bayar, yayyyy!!!-

    ReplyDelete