Friday, March 15, 2013

kira coins cukupkah?

korang pernah tak sampai kena kira2 coins bila time korang nak pi lunch nak beli makanan?

oh so bad, kan?
ntah cukup ke tidak nak beli lauk 3 bijik fishball kat kedai paling best tapi nak harga paling murah.. pastu komplen, eh, yesterday rege dia lesser, why today it is different.. oh so berkira you.  kesian.  tapi katanya laki bagi berbelas ribu buat belanja.. porahh



kita ni kena sedar diri.  kalu kita tak mampu, baiklah kita makan ikut kemampuan kita.  i mean berbelanjalah ikut kemampuan.  lantaklah org yg mampu tu nak makan cemana.. sebab duit dorang, kan.  kalu rasa semua tu terlalu mahai, why not buy from pasar borong beli borong ok, so that u dont feel it is sooo burdensome bila beli mahai.  pastu masaklah.. bawaklah bekai, makanlah berapa byk yg ko suka tanpa perlu rasa oh so not worth my coins semua.  jangan pulak tak makan sebab mikirkan ko takde wang, ko berlapar jer pastu tak tahan, pengsan pulak kat opis.. oh so kesian lagiii..


meh kita share sikit what my mom said to me.. oh kak su.. since i live back with my mom.. almost everything i said will be coming from my mom tau.. oh so good mak, i can share here.. your wisdom mak.. some people just dont realize their mother is sooo precious that they do not need to respect her pun.. jerit2 je kat mak dia.. telling her as if she's a servant.. oh so kesiannn org tua tu.  i think semua ugama pun mau kita berbuat baik especially to our parents, kan?   so, kita yg islam ni.. berbuat baiklah sentiasa dgn mereka ye?


eh, jauh melalut.  nak citer pasal mak aku menasihatkan aku pasal keje mulanya tadi.  oh yes. aku bitau mak aku cemana aku keje dari dulu sampai sekarang.. we share stories.  i told her i am no longer serving my previous dept but was given my current job which is doing bla bla bla.  she said, it's okay.. mak kata tak apa keje cemanapun.  yg penting aku kena ingat niat aku keje tu ikhlas sebagai ibadah kerana Allah.  sebab apa2 pun niat kena dibetulkan.  ye la.. most of the  times kita ni nak kena diperingatkan.  even tentang niat kitapun kena betul... sebab tu la mula2 nak dapat pahalanya pun, kan?  sentiasa je beringat kata mak aku.. rezeki tu dtg dari Allah.  walau cemana kita cuba nak dapatkan rezeki yg bykk pun, kalu bukan Allah yg tentukan tuk kita, tak sampai le ke kita... melencong nanti ke tempat lain.. betul tak?  so, kalu kita nak keje beria2, nak buat keje "hardworking" katanya.. nak please boss, sebab nak mintak boss bagi kita bonus yg banyak2.. cemana tu? buat keje sgt beria2 bila boss ada, tapi ala2 je bila boss takde, dgn harapan boss nampak kita bekerja dgn sedaya upaya dgn rajinnya.  supaya berbaloi boss nak bagi kita bonus 6bulan setengah.. cemana?  buatnya time dapat bonus ko harap 6bulan tiba2 ko dapat 1bulan, ko nak salahkan sapa?  dahlah dah tau sangat majikan ko tu takde dalam sejarah nak membagi 6bulan bonus der.. berangan je la..  so not true kalu ada yg kata dia dapat begitu ok? lagi2 support staff cam ko tu.. hmmm.. kesian lagi.  tentu ko kecewa kan?  masa tu ko nak buat keje cemana plak knowing u will not get any better sbb ko dah bagi the best alreadypun dapat gitu2 jer, how?


sebagai muslim, betulkah cara bekerja tu?  sebaiknya kita balik pada fitrah kenapa kita bekerja in the first place ok? 

2 comments:

  1. tu belum lagi org kira coins tu amik apple free byk2 bawa balik utk buat pie. and 1 more thing, beli udang/sotong sibuk kira 15 ekor and compare hypermarket mana paling murah.

    -Pompuan kira duit kertas sahaja-

    ReplyDelete
  2. kena berkira sbb takut tak cukup... tak kesian ker?

    ReplyDelete