Tuesday, April 25, 2017

awak tau tak saya pun sakit, sakit hati nengok awak..

waktu ni waktu makan.  i mean waktu lunch.  kalu makan, i tak kira time, anytime oso i makan, ye dak?  dah mmg hobi makan.  takmo dah kata nak kurus.. mmg tak menjadi.. sebab tabiat makan lebih kuat dari tabiat mengurus.. ekekek.. bersenam udah malas, mananye mau kuruih wehh.. lupakanlah.  asalkan sihat udah.  acik redha.  acik mmg udah byk penyakit pun kalu korang nak kata apa2 sebab kuat makan.  acik dah rasa semua.  semoga Allah je yg beri hidayah utk acik jadi kuat dan sihat.  berdosa tak pikir cam tu?

trobek masa rajin main badminton lawan budak2 kat taman BBS, miss these moments

masa acik dapat semua penyakit tu, acik sedih jugak.  tapi acik dah lama2 pikir, sapa nak nolong kalu acik tak nolong diri acik?  laki?  takde pun dia kisah acik sakit ke idak.  kadang2 org lain lagi nampak caring bab penyakit, dari laki sendiri.  maybe dia pikir acik deserve utk dapat sakit kot.  keluarga mmg semua sakit katanya.  well... kalu nak meninggal, idaklah perlu kita sakit dahulu.  semua berpantang mati sebelom ajal kann? life goes on je lah.  acik makanlah ubat acik.  acik usahalah mana yg buleh. kurangkan makan nasik je lah yg boleh acik usahakan.  minum air masak bebanyak.  kdg nyampah bila tengok org tiba2 udah taknak minum teh tarik lagi.  takmo makan kuih manis sebab sakit.  seketui je pun.  ye lah.  tahap ketakutan dan keinsafan masing2 berbeza.  kdg2 acik pikir if kita beria2 mikir kita dah sakit, kita jugak buleh stress.  idaknya bertambah ilang sakit, malah menambahkan stress kpd diri kita ajer nanti.  bertenanglah.  tentu bersebab kenapa kita diberikan ujian sakit begitu begini.  bila sakit kita lebih ingat pada yg memberikan sakit itu. lebih dekatkan diri padaNya.  insaf.. kdg baru rasa nak mula bertaubat, buat ibadah yg kita selalu tak buleh buat.. ada ke korang rasa gitu?  ada org yg lupa utk bersyukur diberikan sakit. lagi ngomel sakit sakit sakitttt.. ya Allahhhh..  lagi rasa napalah dia diuji begitu.  sedangkan dia kena rasa syukur baru sakit.. belum ditarik nyawa dan abis masa utk buat baik kepada Allah.  ye idok.  Astaghfirullahhal adzim.





No comments:

Post a Comment