Friday, July 20, 2007

Nostalgia nih

Cafe@10 - entry posted on April 2006 - ulangan

Di sinilah sejak beberapa bulan lalu tempat aku melepak, borak borak, makan, minum, tengok tv, astro, gossip, tanya kabar selama sejam almost every day. Antara my favourite place in the office. Salah satu nya sebab opis tu ada buat kempen "great place to work (gpw)". Memangla kelas opis ni. Aku suka, kemudahan yang disediakan tip-top gitu. Walaupun begitu, ramai juga yang belah ke tempat lain. Ada kata, kerja terlampau banyak. Ada kata, gaji terlampau ciput. Kebanyakannya semua kata, dapat kerja yang lebih baik di tempat yang lebih baik. Onother reason for people to leave is that they have got good trainings before and on the job and a few years of experience, but as the company, how shall i say it ... sentiasa membiarkan staff dijenguk oleh majikan lain, sedangkan kebajikan staff kurang diberikan perhatian. Pintu depan buka, but pintu belakang tak berkunci, gitu laa. Ramai staff pegi coz they feel less appreciated. Apa-apa pun, kalao hijrah untuk yang lebih baik, well, go ahead. Your life, you make the choice.

Suddenly, i remember my 2 good frens. CT Zainab and CT Zaiton. Both have found out things that have changed their lives completely. Dedua nama pun dekat dekat yek? Zainab have been working with Company A for almost 15 years. Last 2 years, the company has been taken over by a "liquor" company. Kenapa nak subahat kalau dah tau terang-terangan? I really "tabik spring" on her decision to leave. Bak kata mak dia, rezeki ada di mana-mana. Zaiton plak, memang still kerja ngan Company Omputih. She was the one who organized the company's annual dinners, company trips and many other functions. Tapi recently she backed out.. knowing ("dah terbuka hati") the fact that dia pun subahat sama bila dalam majlis-majlis tu kebanyakan staff yang attend, akan mabuk-mabuk selepas makan dan berparty. Dia dah lepas tangan dalam kerja-kerja organize mengorganize ni. Syabas to my 2 frens... kata iklan teh tu... yang baik berterusan.

1 comment: