Wednesday, August 13, 2008

Main peranan

Ada sorang kawanku akan berenti keje soon. Best kan?
Dapat green lite dari hubby dia soh berenti keje, dah cukup kot dia sorang punya income untuk sara kuarga dia.. i guess these things happened. Dia dah keje 12 taun kat sini. Tentu sedey!

Aku dah lama teringin berenti.

Bangun pagi2, kejutkan anak2. Masak air and siapkan breakfast.
Kejut kanda, jangan lupakan kanda dalam ini story!



Siapkan keperluan anak2 nak ke sekolah. Kanda, anak2 and aku sarapan bersama-sama. Lepas kanda gi keje, aku pegi menghantar Amal ke sekolah. Adik sekolah petang, so adik will just accompany me to the pasar later on.

Balik pasar, siram pokok bunga, sambil betul2 kan tanah di pasu2 yang dah keras tanahnya. Alih2kan mana2 pokok yang perlu. Jangan lupa, kena tanam sayur2an dalam taman kita, tau. Macam serai, cili api, kunyit, tomato dan sebagainya. Takyah beli lagi, jimat!

Lepas tu boleh la sambil2 sidai kain, jenguk mak kat umah dia. Sihat ke tidak orang tua tu. Kalau mak tak sihat, aku kena masakkan untuk dia dan abah juga. Bila lagi aku nak berbakti untuk diorang? Mak tentu suka ada kawan nak berborak, selain buleh temankan dia ke surau berjemaah, kan?

Lepas siap2 masak and sedia untuk makan tengahari, siapkan Ameer makan sebelum dia ke sekolah. Lepas hantar dia nanti, ambik Amal pulak dari sekolah.

By 3.00pm, Amal pulak nak gi ngaji. Biar dia pegi naik basikal, ada exercise sket. Aku nak melipat kain dan mengemas rumah sebelum kanda balik. Nak make sure lauk dah siap bila dia nak makan malam nanti.

Ini cuma aktiviti biasa sehari2 kalu aku jadi suri rumah. I wish.


Masa anak2 tengah nak membesar, masa itulah kita amat diperlukan. Membimbing dia dalam menghadapi hari2 dia ke sekolah, melayan kerenah dia membuat keje2 sekolah. Memanjakan anak2 dan biarkan mereka membesar di depan mata kita.


Ini tidak, masa anak2 kecik, kita sibuk kena keje cari duit nak berikan segala keperluan mereka. Less time with them sebab most of the time kita kat ofis. Balik tentu penat dah. Tak terlayan kadang2 kehendak/kemanjaan anak2.



Bila kita dah bersara or tak larat lagi nak keje... anak2 dah besau2, i mean dah tak berapa nak perlukan kita lagi... Masa tu kita ada banyak masa, but dorang plak takde time nak spend ngan kita, how?

2 comments:

  1. eemmmm....tis is all our wish dear...takpe..what we doing now are also good..helping our hubby @ de same time keeping the family at ease..InsyaAllah..you will get something out of it at de end of the day..you know who

    ReplyDelete
  2. hmmmm beginilah dilema wanita kan?hehehe

    ReplyDelete