Tuesday, June 10, 2014

study smart not hard..

Korang oh korang.. pecaya tak kalu kita tak pandai or bijakpun.. tapi kita rajin berusaha.. kita boleh berjaya?  Pokok pangkalnya.. rajin itulah membezakan org yg biasa2 dan org yg berjaya.. rajin membaca buat kita jadi lagi byk info dapat.. bukan saja utk peksa but for your own knowledge jugakk.. hmm.. org rajin bekerja tentu beza dgn org yg sekadar dtg keje dan tggu boss bagi arahan.. and satu lagi contohh.. student yg rajin buat ulangkaji tentu lebih byak dia dapat dr yg sesekali membaca or jarang2 ulangkaji kannn?  Jauh gak aku melalut kann?

Sebenaunya aku nak citer.. aku lak yg mula gelabah.. rasa cam aku dah failed.. anak2 aku 2 ketul tu yg nak peksa.. tapi sebab aku x nampak dorang study and bila aku tegur masing2 buat derk jerr.. hmm.. akupun mulalahh.. anak2 ni harta yg tak ternilai kepada manusia yg Allah kurniakan.  Tugas parents lak mendidik mereka dengan didikan ilmu yg sempurna dunia akhirat.. dr lahir sampai dewasa.. kalau anak2 tak berjaya tentu mereka rasa kecewa.. parents apatah lagi.. takkan ada parents yg tak kisah anak2 dia tak pegi sekolah.. tak belajar.. tentu semua parents nak anak dorang sukses kan?  Tapi apa cara parents patut buat tentu ada cara yg boleh dilakukan sama2 dgn anak2.  Didik anak2 dgn didikan smpai dewasa.. lepas tu abislah tanggungjawab parenting.. tapi bukanlah lepas tangan.. parents masih boleh beri nasihat bila tgk anak2 bermasaalah.. tu lah tugas ibubapa.. .. hui aku tingat arwah abah aku.. bab2 nasihat ni abah mmg cool amat.. sentiasa sedia je abah bg pandangan bila kita mintak... lagi2 bab cemana nak deal dgn anak2 kita.. cucu2 dia lahh.. ada jer pendekatan yg spesel abah kongsikan.. rasa a bit lost jugaklah aku dua taun lepas abah dah pegi.. huuu.. dengan mak lain... aku ni anak manja abah lerr.. huu abah.. ha rindu abahh!!

Ehhh.. apa kes lalut dr rajin belajar sampai kes nasihat abah mak lak ni?  Tapi tu lah nak ku kaborkan kat sini... aku risau sbenarnya.. bolehlah katakan.. if anak2 tak sukses dlm exam.. itu adalah kesilapan makpak jugak.. sebab x dapat nak tolong pupuk semangat rajin belajar pd anak2.. oh yes aku ngaku aku mmg tak reti nak motivate anak2 aku.. but semenjak dua menjak ni aku dapat nasihat yg sgt2 berguna dlm membimbing anak2 aku.. huuu.. yg baik nasihat wajib aku terima yer.. aku tau mmg patut sgt aku guna kata2 itu demi nak motivate anak2 aku supaya gunakan masa yg ada ni utk belajar.. smntara x terlambat lg nihh..

Amal nak spm taun ni.. Azmeer lak nak amik upsr .. dua2 peksa besar tu.. aku harap dapat bimbing dorang belajar dgn betul .. or study smart lah katanya..
Bukan senang nak tanamkan sifat suka ilmu pd budak2 nih.. kalu nak tanamkan minat suka main games mmg takyah dah kat dorang skrg.. huu.. challenge ni pada aku sbb akupun sendiri dulu tak berapa rajin belajarr... aku lebih suka fokus time belajar.. cewahhh.. otak kau geliga batu hikmahh.. kepalahotakkauu.. hehee.. i struggled also during spm.. i know how hard if u dont study... so.. akupun mula la... i am so thankful that amal and ameer dpt terima ... dan dah mula study every day now.. huhu.. thank you Allah and thank you kpd sahabatku itu yg benar2 amik berat bab anak2ku... memberikan aku semangat baruu... cewahhhh... ngehhh.. ya timasehhh (baca gaya david arumugam!)..

Ya Allah.. kau bantulah anak2ku.. Kau terangkanlah hati2 mereka dlm belajar dan dlm mengingati pelajaran mereka.. dan Kau berilah kemudahan kepada anak2ku dalam menjawab soalan2 itu dgn betul ya Allah.. ami  ya robbal Alaminn..

Doa lah supaya aku tak lupa mengingati.  Doa tu senjata org mukminkannn?  Doa doa dan teruslah berdoa utk mintak yg baik2 su.. in sya Allah dikabulkan.. aminnn

 Korang penah salam queen of england.. hmm calang2 org je dapat okey.. so.. belajar rajin2 k?.. heee..






No comments:

Post a Comment