Friday, July 03, 2015

ayam kicap kepsi

takde idea la nak tulis..
tunggu la kalu idea mari i tulis lain.  sekarang i nak bitau kemarin i nak makan buka dgn along and anak i kat kepsi sebab i ingat kanda balik lewat ada job kat klia.  so i arrange la makan luar kepsi.  dah soh along get ready. once i smpai umah, they can just masuk keta, we go to warta lama, where the nearest kepsi is located.  tetiba makanda kol, tanya nak makan apa... aik.. i said, u told me u are taking OT, so i have arranged makan kepsi dgn along, i said.  no lah, he denied.  hmm.. bila lak tu ek.. pobably his OT have been cancelled.  hmm.. i told him if he wants to follow.  he said, no lah, he said nak makan nasik. kalu tapau ajer kepsi tu dia nak la.  i said ok.  and wait for me lah bila balik kita makan sesama.  

on my way balik, turun tren, naik keta.. i tingat nak tanya and msg kanda if he dah beli or not ayam kepsi kicap tu..  well.. pehtu dia kata dia kat pasar cari lauk for sahur.  i asked him, dah beli ke kepsi. i nak yg kepsi ayam kicap yg sgt popler tu.. dia kata dia tak pi kepsipunn.. dia kat pasar ramadan beli lauk nak makan sahur.  aik, makanan buka belum beli, dah nak beli utk sahur?  pehtu dia kata, awaklah tapau kepsi tu.. hmm.. i got it.. aku lah yg beliii.. eheee.. so akupun beli 3 set.. tak kuasa nak beli yg banyak2 sgt. tak abihhh.. kami tinggal 3 banak je ni, walaupun aku dan ameer makan banyakkkk.. tapi kengkadang tak terabis gak kalu dah berbagai2 makanan teridang dan perut ada 3 kantung, kannn?  cepat2 msg along kata tak jadi buka luar dgn dia.  kesian along.  dia sonok amat masa aku ajak buka luar tu.  but i said, i will teman her to go buy her things kat pasar tani lepas buka puasa.  jadi supir bawak along and mak jenjalan beli barang tu dah jadi khidmat aku pd dorang yg tak de transport.  tu jelah yg boleh tolong, selain tolong puji masakan, or tolong abiskan kuih yg dorang buat. ekekeke..  so, semalam buka puasa kat umah la kamiii.. makan nasi dgn ayam kepsi kicap yg sedappp.. hmmm.

bukankah berpuasa tu mengajar kita menahan diri?
tapi kalu bila buka makan tak hengat diri, apakah sampai maksud puasa tu kan?
astaghfirullahalazimm
kau bantulah kami ya Allah.. 
kau jadikanlah kami hambaMu yg sederhana dalam hidup tapi yg bersungguh2 dalam ketaatan kepdaMu.. huhuuuu






No comments:

Post a Comment